Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:53, 02 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne te zawilce, a hiacynty i ja uwielbiam.

To jeszcze hiacynty...i tulipany
Sezon ogród 00:53, 02 maj 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 00:49, 02 maj 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu na ciepełko wszyscy czekamy, a ja dodatkowo na trochę bezdeszczowej pogody.
Tyle mam planów i denerwuje mnie, że nic nie idzie do przodu. Ale idzie już ku dobremu i z tego się cieszę.

U mnie przez ostatnie dni nie było deszczu, dopiero dzisiaj trochę. Więc taka dolistna dawka przydała się roślinom, drzewa szybciej się zazielenią. Dobrze,że zdążyłam wczoraj z wysiewem warzyw, to dziś wszystko podlało. Choć siejąc wczoraj najpierw lałam wodę do rowków, bo wierzchnią warstwę już miałam przesuszoną wiatrami. Przed siewem pietruszki polałam nawet dwa rządki wrzątkiem, wyczytałam w necie ,że w ten sposób pozbywamy się patogenów, które zagrażają nasionom lepiej wschodzą. Resztę siałam normalnie. Zobaczę ,czy będzie różnica
Taki mam widoczek z balkonu, po sąsiedzku kwitną mirabelki

Glina i zielsko 00:43, 02 maj 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Pięknie, elegancko! A przyjaciółka słodka!
Miłej majówki!
Za drzwiami do ogrodu... 00:23, 02 maj 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, ok, ale jakby co to wiesz, gdzie wołać
Też kupiłam zawilce, miały być białe, różowe i niebieskie, są tylko niebieskie i z 30 bulwek wyszło tylko 9 sztuk.
, a szkoda, bo są piękne.
Hiacynty królują, piękne te fioletowo-niebieskie, takich nie widziałam, mus poszukać
Mi też zimno nie sprzyja, robię w ślimaczym tempie, chcę ciepełka.

Dzięki Grażynko
Szkoda, że tak słabo zeszły Ci zawilce. Ciekawe jak one będą przyrastać?

Przez ostatnie dni trochę udało mi się trochę popracować w ogrodzie, było nawet ciepło. Trochę chaotycznie szła mi ta robota, bo chciałam wszystko na raz zrobić Dziś pracę na jakiś czas przerwał deszcz. Dobrze, że w porze obiadowej, to potem można było wrócić do pracy. Zmrok mnie wygonił do domu...
Ale najważniejsze, że warzywniak w końcu zasiany i posadzone pory, selery i cukrówka oraz ziemniaki Posadzona też czereśnia, wiśnie i leszczyna, dosadzone truskawki. Część poletek wykancikowałam Stare truskawki nie do końca opielone... ale po deszczu za mokro.
Trochę zrobiłam też przesadzanek w kwiatowym ogrodzie: hiacynty i tulipany oraz pierwiosnki...wiem nie powinnam teraz, ale teraz widać gdzie ich brakuje
Fioletowe bardziej się rozwinęły:

Ogród Basi 00:15, 02 maj 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dzisiaj pomalowałam ściankę zasłaniającą beczki na deszczówkę.
Było tak.

Jest tak. Trochę niższa byłaby lepsza. Ale nie wiem czy to nie za duży kłopot obniżyć o dwie deseczki. Jutro męża zapytam.

Basiu! I znów świetny pomysł. Ścianka bardzo elegancka, super!
Miłej majówki.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:04, 02 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Koniec

Ale fajne zdjęcia! W ogóle to masz tych tulipanów sporo, liczyłaś?
Miłej majówki!
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:57, 01 maj 2021

Do góry
ajka napisał(a)

Super wyglada ta rabata po prawej. Idealne kształty
Słoneczny Ogród 23:49, 01 maj 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Judaszowiec Chiński Avondale

On ma chyba większe kwiatki niż kanadyjski.
Świeci, ze z daleka go widać.
Mój pewnie zakwitnie za minimum 2 tygodnie . Albo i więcej.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:26, 01 maj 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Czosnki szaleją, nie wiedziałam, że rosną aż tak duże!

Czy one są w stanie żyć w tej symbiozie z turzycami? Jak nie to czeka mnie przesadzanie na jesień Najwyżej przesadzę je za kosaćce

Zostaw dobrze jest za chwilę czosnkom zżólkna liście i oberwiesz je, a turzyce będą sobie rosły. Zaznacz sobie patykiem gdzie są i jesienią przenieś z tyłpu turzycy teraz je zostaw.

Dereń pagodowy lubi zaciszne miejsca, jak u ciebie posądzony na wydmuchow będzie przymarzł co roku.

Tulipany sądź w dwóch rzędach na przemian co 15 cm

Poza tym wszystko pięknie wyglada
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:42, 01 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Na nowej rabacie zaplotłam na drugi dzień po posadzeniu liście żonkili, bo się paskudnie pokładały we wszystkie strony. Co rok zaplatam w warkocza liście żonkili jeśli rosną w rządku. W ten sposób robię miejsce i światło następnym roślinkom.

Świetna metoda
Jak feniks z popiołów 22:41, 01 maj 2021

Do góry
wiklasia napisał(a)
W oczekiwaniu na spektakl:

Nie wiem czy zwracacie uwagę na takie szczegóły, ale jak fajnie przebarwione są łodyżki tych tulipanów...
I, że na szczycie pąka są takie całuśne "dziubki".

Przepyszne te dziubaski!
Sezon 2017 u Hanusi 22:37, 01 maj 2021

Do góry
POchodu 1-szo majowego nie było, lotów eskadr bojowych również, trzeba było samemu zorganizować atrakcje na dzień dzisiejszy,

Moją atrakcją, jak zwykle, jest ostatnio ogród. Chociażby dlatego, że pogoda jest nieprzewidywalna.
awysadziłam pomidory, te, które już były zawiezione.
W domu jest jeszcze raz tyle co wysadziłam. Prawdopodobnie wystarczy na zagospodarowanie całości. I z tego sie ciesze. Po niedzieli druga tura, o ile pogoda będzie na plus, i ciut inna niż zapowiadają. Deszcz potrzebny, ale dlaczego ma lać cały tydzień?

Suchy kwiecień, mokry maj, będzie żytko niby gaj!

Ale ja żytka nie siałam. Z sianych mam tylko groszek cukrowy. Ładnie wzeszedł ponad grunt, bo dawałam skiełkowane nasiona.
Miłej niedzieli.
Znowu na wsi 22:37, 01 maj 2021

Do góry
vita napisał(a)
Ojej, dziękuję Jolu Szkoda, że nie mogłam tym razem, może na kolejny wypad się załapię Widzę ogród leśny i warzywny? Czy tam jeszcze jakieś kapustne do skubania z zeszłego roku zostały? Obeliski super. Było trochę gości? I ile stopni na plusie?
U mnie o dziwo, bardzo mało strat mrozowych, tfu, tfu! Zajechałam wracając do Pęchcina, wszystko w tym roku opóźnione, a ceny! Wybrałam dwie rośliny, ale wkurzyłam się na obsługę i zrezygnowałam z kupna.

Na pewno się załapiesz . Furtka do ogrodu otwarta do jesieni co weekend .
Tu jest ogród warzywny, pusty jeszcze.

To są tereny gdzie wiosna pojawia się później. Dzisiaj było ok. 10 st., trochę ludzi było ale bez tłoku. Z warzyw widziałam resztki jarmużu i sadzonki sałaty w różnych odmianach - zapomniałam kupić, żałuję.
Kupiłam kilka roslin, większość dla kuzynki do której jechałam. Dla siebie mikołajek alpejski.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies