Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 23:27, 26 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Fajnie To już jestem bardzo ciekawa efektu na różance

Sylwia mi zrobiła ładny projekt rabaty, miały być kulki bukszpanowe z bylinami. Jednak długo myślałam nad tym, gdzie posadzić róże herbaciane i wymyśliłam tutaj, zmieniłam kilka roślin (Sylwia, twój plan jest bardzo pomocny, to taka moja wariacja tej rabaty)

róże:
Abraham Derby 2
Augusta Luise 1
Ashram 1
Summer Song 1

Jak rozmieścić róże?
Ogródek Iwony 22:58, 26 lut 2016

Do góry
Rozumiem
Ogródek Iwony 22:01, 26 lut 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Iwona u ciebie , jak zawsze wszystko pędzi do -rzodu, kolejne nowe zmiany sie szykują

Ewuniu, ja jeszcze nie mogę powiedzieć, ze skończyłam. Jeszcze troszkę to potrwa, najtrudniejszy temat, to podjazd. Nie ma podjazdu, ciężko mówić o trawniku, który ten podjazd musi przecinać. Ale nabiera moja wyobraźnia wizji trawnikowych. Czy to nastąpi w tym sezonie? Nie byłabym pewna, koszta ograniczają możliwości. Ale będziemy cieszyć się rabatami i tymi miejscami, gdzie o trawniczek można już zadbać
Ogródek Iwony 21:54, 26 lut 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Iwonko, pozdrawiam piękna ta rabata Ewy, a i u Ciebie przed domem nowe plany rabaty z różami od eMa zaczyna się rozkręcać nasz ogrodowy sezon

Agnieszko, pokazywałam dziś fotkę z wąskim pasem przy domu, tam faktycznie są róże od e-Ma. I podoba mi się pomysł Toszki i Tereni, by podsadzić tam żurawkę krwistą i Carex elata 'Aurea'. Śliczny, świeży kolor ma ta trawka.
Natomiast będzie jeszcze rabata, na którą zamówiłam dla e-Ma róże herbaciane.
Ale tow innym miejscu
Ogródek Iwony 21:53, 26 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ostatecznie wczoraj wieczorem odmówiłam Alpine, a w jej miejsce zamówiłam Summer Song.
Dziś rano dostałąm potwierdzenie zmiany zamówienia.

Zatem posadzę razem:

Abraham Derby
Augusta Luise
Ashram
Summer Song

Do tego niebieskie byliny i 3 kulki bukszpanowe
Koniec zamówień różanych.
Od tej pory szczepię się na różyczkę. Miejsca brak

Fajnie To już jestem bardzo ciekawa efektu na różance
Ogródek Iwony 21:50, 26 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

O co chodzi z tymi liliami? Dlaczego wykopujecie? Ja będę sadziła na wiosnę.

Nie chodzi o wykopywanie, tylko przeniesienie lilii na nowe miejsce.
Przy dośc zmiennej i mokrej pogodzie lepiej poczekać z sadzeniem co najmniej do marca - tak twierdzi Łuki
Ogródek Iwony 21:44, 26 lut 2016

Do góry
To już Ewa musi się wypowiedzieć. Zaprosiłam się na wiosnę do Ewy ogrodu. Tym razem zabiorę aparat, bo ostatnio telefon tylko miałam.
Już Ewę namawiałam do wizytówki, no cóż ...
Czasami Ewa umieszcza fotki ze swojego ogrodu na forum. Kilka innych fotek też tu znalazłam Takie dwie
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1047277/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1048568/original.JPG
Ogródek Iwony 20:53, 26 lut 2016

Do góry
To jest ogród Ewy. Miałam fotkę na komputerze. Co jest na tym zdjęciu?
Kilka dobrych odpowiedzi padło:
molinia variegata
lawenda
perovska
liliowce
...
Ogródek Iwony 19:40, 26 lut 2016

Do góry
Aniu, spisu traw nie robiłam jeszcze
Ogródek Iwony 19:40, 26 lut 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Jakie masz trawy? Robiłaś listę ile ich masz i jakie? Czytałam o molini u Ciebie,napisz coś więcej o niej,jakie stanowisko,czy jest zwarta,czy ma rozłogi.
A masz liriope?

Aniu, moja molinia variegata rośnie na słoneczku. Bardzo ładnie wygląda, jak ma młode zielono-limonkowe "listki".
Jesienią też się ładnie przebarwia. Niestety nie mam portretu jej, tylko fotki całej rabaty.
Może Ewa coś więcej napisze
Tutaj z lewej strony u Ewy w ogrodzie:
Ogródek Iwony 19:34, 26 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona, Luki napisał że cebule lili po wysadzeniu układa pionowo !!!, ty wiesz o co chodzi? Jutro przymierzam się do wykopania lilii i muszę wiedzie jak je przechować .

Ewa, a nie mozesz po prostu ich od razu zakopać?
Myślę, ze pionowo, korzonkami, czyli pietką dodołu. To po to, że jeśli już kiełkuje, a prawdopodobnie tak, żeby nie uszkodzić stożka wzrostu, gdzie jest zalążek kwiatów.
Pamiętasz te moje, co za szybko wyszły? jest obawa, ze czubki zmarzły i nie będą kwitły. Zobaczę, ile w tym prawdy.

Ewa, mogłabyś Ani odpisać tu o molinii? Wiesz, że ja jeszcze słabo się znam, a ty masz więcej gatunków
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:31, 26 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wy znowu konspirację urządzacie?
Ogrodowo i brzozowo proszę: wiosna, lato, jesień, zima ...

Lubimy jak się coś dzieje ...
Ogródek Iwony 19:22, 26 lut 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Mi chodziło o ten stary 10 letni żywopłot z tuj,który likwidowałaś.Już znalazłam Na początku maja.Czy on się przyjął w nowym miejscu? Duże bryły korzeniowe miały tuje? Jak się do tego zabraliście,okopywałaś wcześniej na jesień korzenie?
Mam dostać fajnego bonzaja ale ryzyko,że mogę go zmarnować,teraz niestety nie może być kopany.A najlepsza pora właśnie teraz wiosną i potem na jesień.Ale pewnie zostawię go do jesieni.Boję się,że zmarnuję a szkoda by było.

Aniu, szkoda nam było wyrzucić tych tuj i szukaliśmy chętnego. Zbyszka siostrzeniec (17-latek) ucieszył się z podarunku. Wziął większość i posadził w ogrodzie przy rodzinnym Zbyszka domu. Kazałam mocno podlewać, tylko dwie nie dały rady.
Postarał się chłopak.
Ja bym nie dała rady wykopać, a Zbyszek dwa ruchy szpadlem i korzenie były wykopane. Niewiele ich uszkodził, ale diabły ciężkie były. Przerzucał zaraz przez płot - śmiesznie się ustawiły w szpaler, jakby były tam zawsze, a Chłopak zaraz na wózek ładował i do drugiego ogrodu zawoził
Na takim wózku - dwukołówce ze cztery się mieściły.

Najlepiej do końca kwietnia sadzić, a potem jesień zostaje. Tylko jesień zeszłego roku też była dziwna. Pan miał we wrześniu przysłać tuje, a wtedy jeszcze było sucho i bezdeszczowo. Przekładałam termin na październik.
Ogród z pergolą 19:06, 26 lut 2016

Do góry
Ania, wracam do tej fotki i może byś się zdecydowała na zrobienie trzech poziomów z wydzielonymi sektorami roślin?
Róże, jedną pnącą proponowałabym na pergoli na ścianie domu, na takiej samej, jak przy altance
Blisko tarasu Miskanty, może tym razem niższe ML? Ładnie na wietrzyku by falowały?
A niżej przy zejściu z tarasu lawenda - po obu stronach?

Pamiętasz tą inspirację,co ci wkleiłam z tym spadkiem przy zejściu? Coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387134201/
Ogród z pergolą 18:41, 26 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
widzę że projektowanie w toku Iwonka w swoim zywiole jedna jest ...całkiem niezmordowana

moje uwagi

- dwie brzozy przy tarasie /rózance ...raczej bym inne drzewka dała co nie będą tak śmiecić ...najlepiej formowane graby tylko nie wiem czy nie zasłonią widoku z okna ?

Może Marikeny?
Ogródek Iwony 18:35, 26 lut 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Iwonko kiedy przesadzałaś ten swój stary żywopłot z tuj? Szukam i nie mogę znaleźć.

Aniu, poszukałam po fotkach, dobrze, ze daty pokazuje, łatwiej znaleźć
I etap, kiedy przyjechały pierwsze tuje. !5 sztuk
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=646
tu relacja z prac:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=651
etap II i fotorelacja jest tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=691

Potem przyszło upalne lato w czerwcu i nim tuje dobrze się ukorzeniły, część zaczęła obumierać. Wysłałam panu taką informację na maila i zaproponował mi tuje jesienią, tyle, ile mi padnie. W międzyczasie znowu zmieniła się koncepcja i posadziliśmy 3 śliwy Nigry, Ml, red barona i żurawki krwiste:

A jesienią pan przysłał mi nowe szmaragdy, za które jestem bardzo wdzięczna. Uzupełniliśmy, gdzie brakowało,

a resztę posadziliśmy wzdłuż płotu sąsiada
Ogród z pergolą 17:25, 26 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ok, weź pomiary koniecznie. Trzeba zrobić dobry plan rabat.
Mi chodzi o te schodki na rabatach. Obie idą do środka. To mi coś nie gra.
Lewą bym pociągnęła chyba inaczej. Ale to już na poprawnych pomiarach.

Wyprostuj oba boki i będzie po problemie, a i koszenie wygodniejsze
Beskidzkie marzenie 16:34, 26 lut 2016

Do góry
Ok. To wieczorem.
Ja pilnuję młodego, by na 17.00 poszedł. Ma służbę ministrancką. Remontu nie zazdroszczę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies