Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:37, 23 mar 2015

Do góry
Jestem u ciebie ale zaległości nie nadrobię, tyle wpisów, tyle stron....nie da sie
Akcję brzozy - widziałam, cieszyłam sie jak dziecko jak przy poprzedniej którejś mojej wizycie u ciebie dowiedziałam sie że nie bedziesz wywalac brzóz, teraz wchodzę, czytam że będa kolejne i ciesze sie znowu.
Ja też lubie brzozy i w ogóle drzewa lisciaste niezaleznie czy sa z nich śmieciuchy jesienia czy nie

Wiem że kochasz magnolie i wiem że masz podsadzone bukszpanami wiec poradze sie u ciebie - kupiłam sobie Genie bo podobała mi sie juz od roku i po prostu bardzo chciałam ja miec i juz, zrobiłam to wbrew wszelkim ogrodowiskowym zasadom bo najpierw kupiłam a dopiero teraz myśle jak ją w otoczenie wkomponować, gdzie posadzic, czym podsadzic, czy ustawic ja raczej jako solitera czy wkomponowac w rabte....itd itd.
Twoje magnolie o ile pamietam są wyeksponowane w takich buksikowych kwadratach a na rabacie nie masz żadnej ?

Ogród na Batuty 10:43, 23 mar 2015

Do góry
Na planie cyferki rzeczywiście malutkie, ale tak patrząc ogólnie na układ ogrodu, abstrahując od roślin, to może to na przykład tak rozwiązać:

Nie bardzo wiem w którym miejscu kończy się taras, bo go nie było na planie, ale tak ogólnie:
- po prawej stronie patrząc z tarasu placyk basenowy, za nim jakaieś wyraziste drzewo, może czerwone?
- bliżej po lewej drzewo w małej kwadratowej rabacie, podsadzone niskimi trawami albo turzycami.Tutaj można pomarzyć o czymś wielopniowym i zmiennym w ciągu roku, jak grujecznik blisko tarasu, może by było czuć ten słynny piernikowy zapach), albo schludnie i formalnie jak wiśnia 'Umbraculifera'
- boki działki w tych miejscach gdzie ma być wąsko osłonić żywotnikami, pod nimi rabaty (trochę szerzej niż mi się narysowało),
- na końcu działki dążyć do uzyskania kwadratowego kawałka trawnika, przy nim w rabacie ustawić huśtawkę (placyk tylko tyle ile trzeba) a po przeciwnej stronie widoczną z huśtawki (bo ona kiedyś zamieni się w miejsce do odpoczywania)jakaś ozdobną latem kompozycję z hortensjami na przykład.
- i w tej końcowej części brzozy 'Doorenbos' i świerki serbskie.

Ogólnie chodzi o to, żeby bliżej tarasu 'coś się działo',przesłaniało częściowo widok, ale było zrównoważone (drzewa po obu stronachi zachowywało długa oś widokową z tarasu, a dalej od tarasu żeby uzyskać kwadrat otoczony rabatami, przy którym będzie huśtawka wśród brzóz na przykład, w przyszłości miejsce odpoczynku z widokiem zupełnie odmiennym od tego z tarasu. Jednocześnie mała rabata z drzewkiem wielodniowym zwłaszcza zamykałaby widok na dalszą część ogrodu od strony ulicy.

Musze lecieć. Wiem że nie jest symetrycznie i nie ustawiłam nigdzie domku narzędziowego. Może za czerwonym drzewem? Jeszcze nie wiem gdzie najwygodniej. Będziecie gdzieś przechowywać drewno?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:35, 23 mar 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Brzozy to niezwykle wartościowe drzewa, chociażby z uwagi na oskołę, czyli sok z nich, który właśnie M zaczął zbierać. Polecam, woda ta posiada wiele właściwości m.in. oczyszcza organizm, można nim przemywać twarz itd... POLECAM DROGIE PANIE I PANOWIE

Wiem o tym i za to cenie brzozy ale gdybym miała do butelek zbierac ich płyn to wole pójśc do sklepu ekologicznego i kupic. Skad na takie rzeczy brac czas jak sie duzo pracuje? Moje brzozy z podciętych witek wczoraj płakały, zbierały sie na nich krople soku. Przecież butelek na gałęziach nie zawiesze?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:27, 23 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

To się urobiliście z tym wykorzenianiem brzóz.
Ja mam dylemat jak ciąć graba pendulę. Czy pozwalać mu narastać na górze a od strony pnia podcinać, by wyrósł szeroki parasol i stworzyć pod nim miejsce na kryjówkę, ławeczkę, a może te gałązki rozrastające się na boki ciąć, by się parasol nie rozpościerał mocno tylko tworzył bliżej pnia. Mogę jeszcze zostawić go w spokoju Narazie nie wiem czego chcę. Gdyby był w środku rabaty jak Twoje brzozy pewnie bym go zostawiła w spokoju, ale jest na wpół na rabacie, a na wpół nad trawnikiem i przejściem do ogrodu.

Pokazałaś fotkę tego graba? Bo go trzeba ocenić organoleptycznie. Graba pendula jeszcze nigdy nie widziałam, buki tak isą zwykle o bardzo wąskim pokroju
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:25, 23 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Marzenko, z pracami w ogrodzie ruszyłaś galopem i Twój wątek też galopuje tak, że ledwie nadążam
Pięknę drzewka udało Ci się zdobyć.
A napisz mi proszę czy te brzozy doorenbos to też tak sypią tymi brązowymi blaszkami jak zwykła brzoza?
Bardzo chciałabym mieć brzozę, ale małżonek marudzi, że bzie syf na tarasie i w związku z tym i w domu.

Nie jestem w stanie autorytarnie stwierdzić bo moje rosną na rabatach z kora, są niewysokie i nawet jesli sypia to na kore. Ale tego nie zauwazylam. Skocz do Syli ma duze dooorenbosy ichyba z 7 szt bedzie wiedziała
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:21, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Sporo pracy za Wami. I brzozy, i trawy. Ładnie wyglądają wysoko szczepione brzozy, mam wrażenie, że są wyższe od wcześniej sadzonych.
A u mnie dzisiaj śnieg na trawniku i nici z zaplanowanych prac ogrodowych może gdy słońce przygrzeje, to atmosfera się ociepli

Nowe brzozy są wyźej szczepione ale nie sa wyzsze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:53, 22 mar 2015

Do góry
Brzozy i ja z M dziękujemy za uznanie. Podlałam je dzisiaj znów , bo wieczorem było już -2...
hortensje w domu, ciekawe czy reszta kwiatkow przezyje dzisiejeszą noc
Dobranoc
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:16, 22 mar 2015

Do góry
Brzozy świetnie się prezentuja
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:42, 22 mar 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Brzozy to niezwykle wartościowe drzewa, chociażby z uwagi na oskołę, czyli sok z nich, który właśnie M zaczął zbierać. Polecam, woda ta posiada wiele właściwości m.in. oczyszcza organizm, można nim przemywać twarz itd... POLECAM DROGIE PANIE I PANOWIE

A może założysz wątek i tym jak pozyskać sok z brzozy?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:04, 22 mar 2015

Do góry
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:36, 22 mar 2015

Do góry
Bardzo pozytywnie aktywny weekend! Gromana z ogrodowiska lubi to
Brzozy zupełnie porządne! i widać je, może nieśmiało póki co, ale widać je!
Mój ogród pod górkę... 19:03, 22 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Mi sie brzozy najbardzie podoboaja albo w rozchodnikach i rozplenicach tak jak u zety
Albo w red baronie
Albo w dereniach
Albo w paprociach i kulkach bukszpanowych

Ta wersja Zety mnie najbardziej kusi, bo wrzosowiska się trochę boję.
Mój ogród pod górkę... 19:01, 22 mar 2015

Do góry
Mi sie brzozy najbardzie podoboaja albo w rozchodnikach i rozplenicach tak jak u zety
Albo w red baronie
Albo w dereniach
Albo w paprociach i kulkach bukszpanowych
Mój ogród pod górkę... 18:53, 22 mar 2015

Do góry
leon napisał(a)

mniam zamiast wrzosów daj wrzośce nie miałam z nimi nigdy problemów

Dzięki Ola za radę. Kuszą mnie też brzozy podsadzone tak, jak u Zety
Mój ogród pod górkę... 18:22, 22 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
One już duże te brzozy.... tzn wysokie!
Szybko zbieleją

No mam nadzieję!
Mój ogród pod górkę... 18:12, 22 mar 2015

Do góry
One już duże te brzozy.... tzn wysokie!
Szybko zbieleją
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:58, 22 mar 2015

Do góry
Enya napisał(a)
Witaj Aga

Doorenbos rośnie dużo wolniej niż taka pospolita brzoza, ponadto posadziłam je dalej od ogrodzenia, niż rosły wcześniej . Sąsiadka w końcu zamontowała sobie okrycie basenu, bo nie e tylko moje liście zaczęły lądować w jej basenie. I bądź tu mądrym

Czy doorenbos bardzo brudzi w ogrodzie? I nie chodzi mi o liście tylko o te nasiona- brązowe małe blaszki. Czy jest tego tak dużo jak u zwykłej brzozy?
Mój ogród pod górkę... 17:02, 22 mar 2015

Do góry
Dzisiaj zaczęliśmy brzozową. Wyleciały świerki z ochojnikiem, trochę szkoda, bo były już duże. Brzozy posadzone i przesadzone mini-ciski, które kiedyś zrobią ekranik.

Przed:

Po:

I tarasik gotowy - tylko trochę zimno!

Mój ogród pod górkę... 16:53, 22 mar 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)

Bozeszzzz .. Ty myślisz ,że mnie z takimi gałami przez granicę puszcza ???... Jak nic bedem się tłumaczyć czamu mi tak wylazły

A poza tym...na zdjęciach paszportowych nie wolno siem upiększać

Buziole

Elusia, kto mógłby się oprzeć takim oczętom? Mąż niepocieszony, ale przeżyłam. Brzozowa zrobiona, znaczy brzozy posadzone
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:28, 22 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Bogdziu będę je ciąć w parasol. Te stare latem trochę podkrzesam aby podobnie wyglądały. Mam nadzieję, że korony pójdą im jeszcze trochę w górę

To się urobiliście z tym wykorzenianiem brzóz.
Ja mam dylemat jak ciąć graba pendulę. Czy pozwalać mu narastać na górze a od strony pnia podcinać, by wyrósł szeroki parasol i stworzyć pod nim miejsce na kryjówkę, ławeczkę, a może te gałązki rozrastające się na boki ciąć, by się parasol nie rozpościerał mocno tylko tworzył bliżej pnia. Mogę jeszcze zostawić go w spokoju Narazie nie wiem czego chcę. Gdyby był w środku rabaty jak Twoje brzozy pewnie bym go zostawiła w spokoju, ale jest na wpół na rabacie, a na wpół nad trawnikiem i przejściem do ogrodu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies