Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 09:53, 24 mar 2015

aaasiunia24 napisał(a)
ja równiez jestem z okolic wielunia a dokladnie mam do niego 4km

Witam więc sąsiadkę
Edyta10 10:38, 24 mar 2015

tak, widziałam na zdjęciu, że są brzozy, ale jeszcze kilka bym dała a przed nimi hortensje, pod brzozami dadzą radę, będą miały cień, tylko w jakiejś odległości od brzóz powiedzmy że mniej więcej 2-3 metry, żeby brzozy nie zabierały zbyt wiele wody.
Moje horti nie były podlewane w upały przez dłuższy czas, bo nas nie było na działce, przeżyły myślę że uratował je cień i to że gleba jest gliniasta.
ewalm 11:46, 24 mar 2015

Iza, ale jakie to są brzozy? Normalna Betula pendula czy 'Doorenbosy'? Bo z daleka wyglądają na zwykłe brzozy. Brzozy ładnie wyglądają w towarzystwie iglastych: sosny czarnej, świerków serbskich. Betula pendula ma też odmianę o ciemnych liściach 'Purpurea'.

Możesz spróbować zrobić między brzozami skupiska dereni, np w dwóch kolorach pedów: z 'Flaviramea'(pędy zielonkawe) i z 'Sybirica' albo innej zielonolistnej odmiany o czerwonych pędach. 'Midwinter Fire' jest b. ładny zimą. 5 metrów to sporo, potrzebujesz wypełniacza, który w sezonie będzie tłem dla niższych roślin posadzonych na brzegu rabaty. Hortensje jeśli już to z przodu, jak najdalej od brzozy jeśli nie masz gliny i nawadniania. Ale trudno powiedzieć, że to wariant nie wymagający opieki.

Duże rozchodniki są wytrzymałe, różne Sedum spectabile, telephium, rozchodnik 'Matrona". 'Admiration to malutki berberys, można dać za nim rozchodniki, będą wystarczająco wysokie.

buziaki

Olili 12:23, 24 mar 2015

Witaj Ewalm, jak miło Cię u siebie widzieć

Fajnie,że napisałaś o tych rozchodnikach za berberys,to dobry pomysł.
Proszę pomyśl jeszcze o tym pustym narożniku ..o to mi najbardziej chodzi kończą się brzozy i na prawo od nich pusty róg...w sensie wysokiego piętra(potem będziemy wypełniać piętra niższe ).
Brzozy,które są to brzozy zwykłe i co dalej dosadzić czy też brzozy..?? Chyba wolałabym nie..

Tak sobie myślę,że gdybym tak się nie wstydziła i pokazała Ci wtedy na żywo...to miałabym fachową poradę od razu a i tak mi przyszło wstawić paskudne zdjęcie i pół Polski widzi i teraz wstydzę się przed wszystkimi ...
Olili 12:25, 24 mar 2015

wklejam to paskudne zdjęcie jeszcze raz żeby nie trzeba było się cofać

ewalm 12:32, 24 mar 2015

Ale czego się Iza wstydzisz? Masz ładny duży kawal ziemi z potencjałem . Tylko się cieszyć, ampułeczki z cudownym lekarstwem na zdrowie zażywać i trzymać kciuki żeby się udało.

Mam teraz spotkanie, pomyślę wieczorem A pół Polski to całe mnóstwo potencjalnych uwag i pomysłów - i któraś to może być właśnie To przez duże T
Mysza 12:57, 24 mar 2015

Izo już tu byłam, ale nie pamiętam czy się wpisywałam.
Masz duży ogródek i fajne rabaty się zapowiadają
Będę zaglądała
ren133 13:06, 24 mar 2015

Olili napisał(a)
ren133 - tak też wcześniej myślałam ale koniec końców wydaje mi się ,że wtedy ten zagajnik brzozowy byłby za duży ...??? Zajmowałby wtedy razem z tymi co są ok 20 metrów. Pomyślałam by w to miejsce gdzie brzozy już są dosadzić berberys ,hosty i trawy (inspiracja w ogrodzie z lustrem ) a tu coś innego tylko by to razem jakoś grało...

A w którym miejscu u siebie robisz tę rabatę ??

Ja mam taką wąską a długą rabatę 17mx 3m i właśnie tam

Według mnie brzozy fajnie komponują się ze świerkami
Inspiracja ogrodu z lustrem fajna
Jeśli jest tam słonecznie można jeszcze zrobić wrzosowisko.
ewalm 16:49, 24 mar 2015

Iza, ale te brzozy to będą kiedyś normalne duże drzewa. Z nimi ładnie by wyglądał np. dąb czerwony i świerk serbski, normalny duży, nie skracany. Chodzi Ci o takie drzewa porównywalne w przyszłości z brzozami czy jakieś niższe? Nie pamiętam jaka tam jest odległość od domu.

Rozchodnik 'Stardust' ładnie by odcinał od berberysów, kwitnie na biało.

Jeszcze będę musiała pojechać do ZdW, nie martw się Chociaż Państwo kupujący niestety się nie zdecydowali, więc nie wiem kiedy to będzie.
Olili 18:42, 24 mar 2015

ewalm - wydaje mi się ,że niekoniecznie muszą być tak duże jak brzozy..choć nie wiem
Dąb do mnie nie przemawia a świerki serbskie są tam kawałek dalej...
Może buk purpurowy? albo brzoza purpurowa..hmmm , no i nie wiem czy jedno cy kilka tych drzew.