Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 15:13, 02 sie 2013

Do góry
Ketmia cudowna, a lilie jeszcze bardziej...
Anglię oglądałam na FB
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:19, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Nie meczysz mnie w ogóle , bardzo lubie odpowiadać na pytania tym bardziej wtedy gdy znam odpowiedź.
Upalnie jest, 30 stopni w cieniu.
Ja mam lilie jak wszystko inne posadzone zbyt gęsto Ale jak mają stanowić szpaler to ładny efekt będzie jak cebule będą posadzone co 30cm. Podczas kwitnienia utworzą pas kwiatów. Jak posadzisz szerzej to też będzie super efekt. To już pozostawiam własnemu upodobaniu

Własnemu upodobaniu to nie bardzo mogę zawierzyć bo nie mam kompletnie orientacji jak to będzie wyglądać. A muszę zrobić ok 16m szpaler wzdłuż ogrodzenia w sąsiedztwie drenów poś.

Tłuką mi się też po głowie dalie ale trudno odszukać jakieś godne polecenie wysokie odmiany ;/
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:18, 02 sie 2013

Do góry
TheMagda napisał(a)

Wow, no to superowsko. Super superowsko.
Straszliwie Tobie dziękuję za pomoc. nie ma to jak spytać kogoś, kto się na tym zna, bo frazesów z ofert mam już dość;/
Ostatnie pytanie z tej serii jak sądzisz co ile należałoby je posadzić aby zrobić ładny szpaler

Nie meczysz mnie w ogóle , bardzo lubie odpowiadać na pytania tym bardziej wtedy gdy znam odpowiedź.
Upalnie jest, 30 stopni w cieniu.
Ja mam lilie jak wszystko inne posadzone zbyt gęsto Ale jak mają stanowić szpaler to ładny efekt będzie jak cebule będą posadzone co 30cm. Podczas kwitnienia utworzą pas kwiatów. Jak posadzisz szerzej to też będzie super efekt. To już pozostawiam własnemu upodobaniu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:08, 02 sie 2013

Do góry
Irenko a Ty jestes pewna ze to dereń Kousa a nie kalina np japońska bo bardziej mi na to wygląda ale nie ma duzego zdjęcia.

teraz już wiem Bożenko, że nie on, ty masz rację, kousa będzie później i był w ogrodzie z rabatami australijskimi

jak tam rododendrony ?

Agnieszko, jak miło, masz wątek, niebawem zerknę
rh nawet w nie najgorszej kondycji, M. zdążył tylko podlać i czekają na sadzenie, dopiero w sobotę, wczoraj tak późno wróciliśmy, że nawet padających roślin nie podlałam, nie miałam sił!

oto one, nie wiem, jak je ułożymy?

Weroniko, zaraz biegnę popatrzeć póki, co rozplenica Hameln i rozchodnik okazały jest w moich planach...ale nie jest to do końca zamknięte, więc dzięki za podpowiedź

Mirka, jakbyś teraz wpadła, to za głowę byś się złapała, jak wszystko wygląda,niemniej dziękuję, bo mobilizujesz do zmian...potem pokażę, o które miejsca mi chodzi i co na razie wymyśliłam

Ewelinko, tego i ja prawie..nie uśmiercam
za chwilkę poczytam, jestem go ciekawa

Bociusiu, na tamten już nie mogłam patrzeć
i ja macham, doczytałam u ciebie o eksmisji szałwii, u mnie też tak będzie, ale gdzieś je wcisnę, część już komuś obiecałam

Irenko, ja jak pierwszy raz zobaczyła dereń Causa w gazecie to........ to się w nim tak zakochałam, no i już rośnie u mnie, ale jest jeszcze malutki. A Ty jakiego masz ? Wklej fotkę ....plisssssssssss

Ewa, mój ma 3 rok; po raz drugi zmienił miejsce i dopiero w tym nowym ruszył; sporo urósł i nie wymarzł, to już cieszy, ale przez tę suszę podeschły mu liście mimo podlewania, więc owszem sfocę, ale nieciekawie wygląda, reanimacji potrzebuje, ale żyje
zdjęcie z Anglii, tu masz linko, może coś znajdziesz dla siebie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3422-anglia-czerwiec-2013?page=26#post_5

Anitko, ależ masz kasy na nowe roślinki!!!...my 3 razy tyle wydaliśmy na oprysk, efekt żaden!...no coś mi ostatnio nie do śmiechu

Danusiu, twoja wiedza wciąż mnie zaskakuje

Marzenko, bo za bardzo nie ma co pokazać, bałagan i ciągle to samo...i tak, jak ty nieczasowa, moje kwiaty schną..

no to może coś z limek dla ciebie

Ula, w Anglii, w czerwcu
tymi makami byłam zachwycona, szkoda, ze nasiona jeszcze nie były dojrzałe, może bym pozbierała

ale u mnie lilie choć zachwycają, zwłaszcza te z lekko różowym brzegiem

Kindziu, ja już ci zazdroszczę, może i ja coś od Alinki wyproszę

Grażynko, mieszam kolorami, bo lato, dzięki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:09, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule

Która najwyższa i ile ma????
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:03, 02 sie 2013

Do góry
TheMagda napisał(a)
Łukaszku potrzebuję jakiejś wysokiej min 140cm odmiany lilii. Najchętniej jasnej, masz coś do polecenia ??

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:27, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie.
Kilka razy obiło mi się u uszy nazwa forum "Ogrodowisko" czy to w telewizji czy gdzieś na stronach poświeconych ogrodach, aż w końcu zajrzałem i myśle, że zostane na dłużej.

To teraz przechodząc do sedna sprawy, czyli mojego kawałka ziemi.
Ogród kiedyś był zwykłym podwórkiem na którym rodzice posadzili kilka iglaków. Z czasem jeszcze za czasów gimnazjum zaczeło się małe eksperymentowanie z nasionami w warzywniaku. Z czasem podobało mi się coraz bardziej i jak to mówią wpadłem jak śliwka w kompot. Po kilkunastu latach ten teren z kilkoma iglkami stał się moim mały miejsce do kolekcjonowania roślin.
Byłem o włos o wybranie kierunku studiów związanych z ogrodnictwem, ale powędrowałem w inną strone, a ogród stał się moją cichą pasją .
Pierwszy problem jaki się pojawił to słaba piaszczysta gleba, ale ten temat powiedzmy, że opanowałem. Niestety największą bolączką jest podjazd do garaży przez bardzo wąską 15 metrową działke, tego jednak nie przeskocze, ale pogodziłem się z tym faktem i walcze z brakiem miejsca na nowe rośliny.

Na początku chciałem zrobić wiele rabat, aby wchodząc na posesje było po prostu ładnie, jednak z czasem jak poznawałem coraz więcej roślin i zaczęło się zbieranie. Obecnie moją ulubioną rośliną są żurawki, które zauważyłem na forum również bardzo są lubiane. Uzbierała się już spora kolekcja, którą przynajmniej w cześci przedstawie. Inne rośliny, które zbieram nałogow to lilie, rojniki i uwielbiane liliowce.
Tych ostatnich kwiatów troszke nazbierałem przez ostatnie dwa lata i w tym roku myśle, że w końcu zobacze ich kwitnienie

Strasznie się rozpisałem co do mnie nie podobne. Teraz czas na kilka zdjęć :

Bardzo podoba mi się u Ciebie
Aż trudno mi uwierzyć, że musisz walczyć ze słabą ziemią.
Przyjazny ogród 23:53, 01 sie 2013

Do góry
Byłam widziałam, boskie to mało powiedziane. Też chcę założyć oczko wodne i mieć lilie, ale muszę jeszcze poczekać. Fajną masz pracę. A Ty wpadnij do mnie, upolowałam dzisiaj moje bażanty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:45, 01 sie 2013

Do góry
Zobaczymy czy się uda, będe się bardzo cieszył jak dojdzie do skutku.

Jutro cięzki dzień, trzeba w końcu nadrobić wszystkie prace ogrodowe. Obecnie nie widać, że ktoś np dba o krzewy i przekwitnięte lilie Trzeba to poprawić.
Dzisiaj uciekam zobaczyć film, jakiś dramat lub coś pokrewnego
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:39, 01 sie 2013

Do góry
Lobelia i starzec popielnik

języczka i owad

lilie i smagliczki

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:13, 01 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Geografia otoczenia z góry.... dla rozeznania sie w moich rabatach..... z góry ogród wygląda brzydko i płasko
Moje cebulowo i liliowo, krzaki, piwonia drzewiasta, jaśmin, puste pole to poletko zimowitów..... nie podoba mi się.... kiedyś to wszytko przemebluję..

Dalej wrzosy, hortensje ogrodowe.. do wyrzucenia wszystkie..... to najzaciszniejsze i najcieplejsze miejsce, a one kwiatek co któryś badylek po takiej zimie.. zresztą serby sie rozrosną.. są tu wrzosy i takie tam różne... liliowce, krzewuszka, rh... lilie

Ja nie mogę jednak weszłaśale zdjęcia warte strachu asc
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:02, 01 sie 2013

Do góry
Geografia otoczenia z góry.... dla rozeznania sie w moich rabatach..... z góry ogród wygląda brzydko i płasko
Moje cebulowo i liliowo, krzaki, piwonia drzewiasta, jaśmin, puste pole to poletko zimowitów..... nie podoba mi się.... kiedyś to wszytko przemebluję..

Dalej wrzosy, hortensje ogrodowe.. do wyrzucenia wszystkie..... to najzaciszniejsze i najcieplejsze miejsce, a one kwiatek co któryś badylek po takiej zimie.. zresztą serby sie rozrosną.. są tu wrzosy i takie tam różne... liliowce, krzewuszka, rh... lilie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:48, 01 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
O, jaki ładny ogródek! I liliowce i lilie piękne, ja mam na razie po kilka jednych i drugich, ale już zachorowałam na nie choroba nieuleczalną i na wiosnę obkupię się w znacznie więcej

Bardzo dziękuje i oczywiście zapraszam częściej.
Te choroby są bardzo groźne. Z liliowcami to zaczynałem od jednego, poźniej kolejne dwa i jeszcze 5, a teraz to już nie mówie. Z liliami podobnie. Dobrze, że mam jeden i to wielki hamulec - brak miejsca, nie wiem gdzie posadze tegoroczne liliowce
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:31, 01 sie 2013

Do góry
O, jaki ładny ogródek! I liliowce i lilie piękne, ja mam na razie po kilka jednych i drugich, ale już zachorowałam na nie choroba nieuleczalną i na wiosnę obkupię się w znacznie więcej
Miniaturowy ogródek 09:52, 01 sie 2013

Do góry
Akurat przeciw jeżówkom-wielkoludom nic nie mam...u mnie za liliami rosną, na razie słabo są widoczne, ale lilie przekwitają, będę sobie na jeżóweczki patrzeć. A może w przyszłym roku jeżówki będzie z nad lilii widać
Bajkowy ogród Weroniki 23:03, 31 lip 2013

Do góry

Róże i rozchodniki, hortensje, surfinie, lilie, liliowce i floksy.

Ogród z łezką 19:10, 31 lip 2013

Do góry
Dobra...najpierw ławka. Jeszcze podłokietniki i w środku trzecie nogi na podparcie. Ma prawie 2 metry długości, boję się, że jak siądą 4 osoby...chociaż eMuś mówi, że da radę, dechy grube na 5 cm i dębowe...mimo wszystko...dla spokojności

i kwiatuchy (pierwsze mieczyki bez wciornastków w tym roku, czyżby mnie ominęło?)

lilie są cudowne,pachnie wszędzie

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:15, 31 lip 2013

Do góry
Eden

Bonica?

Lilie z pomidorkiem

Nowa limka, na razie w donicy:

Nostalgia:

Mozart:

Spacer po moim ogrodzie 13:55, 31 lip 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Witaj Dora.
Jeżówki i lilie w Twoim ogrodzie zauroczyły mnie! I koteczek prześliczny!
pozdrawiam

Witaj. Fajnie, że do mnie zajrzałaś. Ja w Twoim ogrodzie wypatrzyłam ostrogowca. Bardzo mi się podoba. Muszę poczytać o nim.
Pozdrawiam
Spacer po moim ogrodzie 12:26, 31 lip 2013

Do góry
Witaj Dora.
Jeżówki i lilie w Twoim ogrodzie zauroczyły mnie! I koteczek prześliczny!
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies