Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Anglia sierpień 2013 09:42, 05 wrz 2013

Do góry
Może Was zainspiruje rabata późnego lata z agapantami. Konsekwencja w kolorze (niebieski, żółty, biały).

Agapanty to główna gwiazda.
Towarzyszą im krokosmie, rudbekie, krwawniki, lilie, czarnuszki, szałwie, perowskie, nachyłki, nasturcje, penstemony, przegorzany, kłosowce. Tutaj nawet ławka jest konsekwentnie niebieska.

Drzewulcowo 21:15, 04 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Boziu co za słodziak. te blond włosiska i ten uśmieszek. Całuski od cioci Gochy.

A tak przy okazji mi się nasunęło, że mamy Małgosiu coś wspólnego oprócz ogródkowania

- nazwisko-

A teraz biegnę dalej oglądać Twoje cudne lilie
W cieniu - zacieniona 19:20, 04 wrz 2013

Do góry
Jeszcze kwitną lilie...
Moje "Ranczo Akapulko" 12:34, 04 wrz 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Witaj

Na początek trochę sobie pochlipię - miałaś taaaki śliczny naturalny ogródek, chlip chlip

Zrobić w tym ścieżki i jak w bajce. Ale będę podglądać, niech się Akapulko rozwija ładnie

Witaj nie płasuj, nie płaksuj. Na wiosnę będzie pięknie, mam juz posadzone tulipany , duzo paproci,narcyzki, lilie i kilka innych roslinek, żywopłot rosnie ma juz pierwsze gałązki bedzie ładnie nie martw się, może biednie ale naturalnie.Kocham maki i chabry sypnę garść pod płotem w jednym zakątku który zagospodaruję na takie chwastowisko, byś miała na co patrzeć jak będziesz mnie czasem odwiedzała. Pozdrawiamy cieplutko.Jeszcze nie znam wszystkich nazw kwiatów, ale po woli z wazą pomocą poznam.A teraz zmykam Pozdrawiam

Rododendronowy ogród II. 21:03, 02 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Moje lilie jeszcze kwitną...

I jest jeden pąk lotosa... dobrze, że sie ociepli to może zakwitnie

Tym lotosem zrobiłaś furore, piękny jest. Niestety skończyły mi się róże to dostaniesz buziaka.
Rododendronowy ogród II. 21:00, 02 wrz 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
Bozenko miłego u mnie kwitną jeszcze lilie hi hi hi caluski

U mnie lilie skonczyły kwitnienie. Wy na południu macie wcześniej wiosnę i później jesień ,wogóle macie lepiej, ale nie bede zazdrościc tylko też Ci dam różę-czarną.

Rododendronowy ogród II. 20:53, 02 wrz 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Lilie piekne Jesień już niestety czuć w powietrzu

Faktycznie zaczyna byc jesiennie ale jeszcze złota jesień przed nami więc bedzie ładniej niż teraz. Pozdrawiam serdecznie. Inne oblicze tej samej róży.

Lilie - Lilium 20:18, 02 wrz 2013

Do góry
Przyszedł czas rozmnażania Lilii. Będac 2 tyg temu u rodziców zobaczyłam w sąsiednim ogrodzie lilie która miała 2,5 m wysokości.
Zatkało mnie. Okazało się, ze ta lilia ma sporo napowietrznych cebulek. Poczytałam cebulki za pozwoleniem zdjelam ostrożnie i teraz sa w pojemniku z ziemią.
No i nie wiem co dalej. czy je wsadzać do ziemi, czy przezimować w pomieszczeniu? Szukałam informacji ale nie znalazłam nic konkretnego. Może macie jakieś doświadczenia?
Rododendronowy ogród II. 16:52, 02 wrz 2013

Do góry
Lilie piekne Jesień już niestety czuć w powietrzu
Rododendronowy ogród II. 12:09, 02 wrz 2013

Do góry
Moje lilie jeszcze kwitną...

I jest jeden pąk lotosa... dobrze, że sie ociepli to może zakwitnie
Rododendronowy ogród II. 10:53, 02 wrz 2013

Do góry
Bozenko miłego u mnie kwitną jeszcze lilie hi hi hi caluski
Rododendronowy ogród II. 10:35, 02 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Smutne bo to już idzie jesień... ale za to znów będą ogniste kolory u Ciebie ... Midasowa Kraina

A zimą będziemy nadrabiać zaległosci na watkach i prowadzić życie towarzyskie Ale jeszcze cieszmy sie kolorami jesieni, bo te kolory są też cudowne... tylko po jesieni powinna być wiosna

Aniu jesień jest piękna i nic przeciwko niej nie mam i zima też ma swoje uroki ale żeby krótsza była, niestety nic zrobic sie nie da. A Twoje lilie jeszcze kwitną?
Kolorowy ogród na piasku 08:17, 31 sie 2013

Do góry
viva napisał(a)

Ewo, może uda ci się przy pomocy tych sposobów wykurzyć nornice, ja przy moim areale i zagospodarowanych rabatach jakoś nie widzę tego. A przy koronach cesarskich rzeczywiście lilie uchowały się.
A jak rozmnażasz korony?

Jeżeli chodzi o korony cesarskie to same się dzielą
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:30, 31 sie 2013

Do góry
cześc Ania!

ja wpadłam po poradę, chcę posadzić w donicy dużej lilie trabkowe i nie wiem czy wsadzić je teraz czy na wiosnę, jak teraz to czy nie zmarzną a jak na wiosnę to czy zakwitną - ot takie mam dylematy ogrodowe
co mi radzisz - śledzę Twój wątek - też coś kiedyś zmieiałam i nawet nie chce mi sie do tego wracać więc czelam na Twoje nowe fotki z nowego
Kolorowy ogród na piasku 22:58, 30 sie 2013

Do góry
viva napisał(a)

Ewo, może uda ci się przy pomocy tych sposobów wykurzyć nornice, ja przy moim areale i zagospodarowanych rabatach jakoś nie widzę tego. A przy koronach cesarskich rzeczywiście lilie uchowały się.
A jak rozmnażasz korony?

Posadźcie rącznik jak nagryzą korzenie to po nich http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/jednoroczne-i-dwuletnie/racznik-pospolity,3_438/
Kolorowy ogród na piasku 22:52, 30 sie 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)

Masz ten sam problem co ja, nornice. Ja w tym roku wypróbuję na nie nowy sposób. Powtykam ząbki czosnku wokół roślin i posieję trochę gorczycy ( podobnież gryzonie jej nie lubią ) Wiosną można to wyrwać i dać na kompost. Zauważyłam, że tam gdzie mam cesarską koronę, tam nornice nie zrobiły tuneli. Cesarską też rozmnażam.

Bardzo fajne to zestawienie.

A jak rozmnażasz korony?
Mój 4 arowy azyl... 23:11, 29 sie 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Basiu, ogród czeka aż nabiorę sił, to pewnie w sobotę się doczeka, jak trochę w nim popracuję
sucho zaczyna się robić, a deszczu nie widać
pozdrawiam

A ja mam jeszcze tyle do zrobienia! Mnóstwo roślin na przesadzenie czeka, najgorsze to to, że konceopcja niby jest a z robotą ruszyć nie mogę. Dzisiaj wykopałam lilie, część z nich od razu posadziłam, a na ich miejscu posiałam kawełeczek trawnika, który z poprzednio załozonym tworzy jakąś przyzwoitą całość.

U mnie też sucho, mimo że podlewam obficie co drugi dzień. Padało w okolicach Cz-wy, a nas ominęło
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:22, 28 sie 2013

Do góry
Te maluchy liliowe wszystkie powypuszczały zielone listki. Nie bardzo wiedziałam, co z nimi zrobić, więc jak już i tak wykopałam lilię, to poobrywałam dzieciaki i powsadzałam na głębokość paru cm do ziemi, zielone przykryłam ziemią. Myślicie, że źle..? Dotąd jak już dzieliłam lilie to dopiero na wiosnę, i to cebulki od cebulek odrywałam, a nie takie liściaste latorośle gdzieś tam nad mamą wiszące
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:45, 28 sie 2013

Do góry
Lilie chyba tak się mnożą, u mnie dzieci też nad matką ale sporo mniejsze od Twoich Czmeu one znowu chcą rosnąć??

U mnie w bylinówce płożące jałowce całą zimę je widać i wiosną, póki je zielsko nie zarośnie
i bukszpany pomiędzy- też widać je głównie zimą i wiosną, potem toną

pozdrawiam!!
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:07, 28 sie 2013

Do góry
No właśnie u nas rok temu chyba z 3 mieczyki zakwitły (z bodajże 15-tu..?). A te co zakwitły to się zaraz poprzewracały, i tyle z tego było. Myślałam, że w tym roku będzie lepiej, a tu klops, ani jednego kwiatka I nawet nie wiem, czy to wina mieczyków (za młode?), czy nasza (ziemia, słońce, różnica charakterów?). Powoli przerzucamy się na lilie, te są niezawodne

A tu moja jedna, dzieci matce na głowie wyrosły..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies