Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 00:39, 30 sie 2013

monteverde napisał(a)

Piękne limki

Skoro o limkach mowa to zmierzyłam moją najstarszą; 170cm szerokość, wysokość ponad 2m. Mam ją piąty sezon, tnę wiosną dosyć mocno, nie przesadzam z nawożeniem, kwiaty ładnie stoją. Jak na moje piaski (rośnie w miejscu bardzo suchym) uważam, że ma się bardzo dobrze.
To tak a propos jak gęsto sadzić
Prezentacja z różnych stron

-
viva 00:48, 30 sie 2013

grembosia napisał(a)

Coś niesamowitego!

Grembosiu

Eden Rose z ostatnią lilijką

monteverde 01:15, 30 sie 2013

viva napisał(a)

Skoro o limkach mowa to zmierzyłam moją najstarszą; 170cm szerokość, wysokość ponad 2m. Mam ją piąty sezon, tnę wiosną dosyć mocno, nie przesadzam z nawożeniem, kwiaty ładnie stoją. Jak na moje piaski (rośnie w miejscu bardzo suchym) uważam, że ma się bardzo dobrze.
To tak a propos jak gęsto sadzić
Prezentacja z różnych stron

-

W moim obecnym pryszczu będę musiała wszystkie horti na jedno pędowe pociąć Ile wysokości ma teraz Twoja Eden Rose i który rok u Ciebie rośnie?
ewsyg 20:11, 30 sie 2013

viva napisał(a)

Ewo, dziękuję za różyczkę , a jakie imię tej pachnącej damy?

Niestety nie znam imienia tej królowej. Nie było nazwy tylko, że to róża angielska. Szkoda, sama jestem ciekawa.
ewsyg 20:16, 30 sie 2013

viva napisał(a)

Ewo, dziękuję
Jabłoneczka jeszcze bardzo młoda ale zaowocowała bardzo obwicie, jak urośnie (o ile jej nornice nie zjedzą) będzie piękny widok.
Tutaj szerszy plan

Masz ten sam problem co ja, nornice. Ja w tym roku wypróbuję na nie nowy sposób. Powtykam ząbki czosnku wokół roślin i posieję trochę gorczycy ( podobnież gryzonie jej nie lubią ) Wiosną można to wyrwać i dać na kompost. Zauważyłam, że tam gdzie mam cesarską koronę, tam nornice nie zrobiły tuneli. Cesarską też rozmnażam.

Bardzo fajne to zestawienie.
viva 22:46, 30 sie 2013

monteverde napisał(a)

W moim obecnym pryszczu będę musiała wszystkie horti na jedno pędowe pociąć Ile wysokości ma teraz Twoja Eden Rose i który rok u Ciebie rośnie?

Aniu, horti na jednym pędzie z czuprynką u góry będą bardzo ładnie wyglądać
Eden sadziłam jesienią 2010, u mnie przemarza do kopczyka, jedynie ta zima ją oszczędziła.
Teraz ma ponad 2m wysokości.

Załącznik

viva 22:52, 30 sie 2013

ewsyg napisał(a)

Masz ten sam problem co ja, nornice. Ja w tym roku wypróbuję na nie nowy sposób. Powtykam ząbki czosnku wokół roślin i posieję trochę gorczycy ( podobnież gryzonie jej nie lubią ) Wiosną można to wyrwać i dać na kompost. Zauważyłam, że tam gdzie mam cesarską koronę, tam nornice nie zrobiły tuneli. Cesarską też rozmnażam.

Bardzo fajne to zestawienie.

Ewo, może uda ci się przy pomocy tych sposobów wykurzyć nornice, ja przy moim areale i zagospodarowanych rabatach jakoś nie widzę tego. A przy koronach cesarskich rzeczywiście lilie uchowały się.
A jak rozmnażasz korony?
monteverde 22:53, 30 sie 2013

Ślicznota a gdzie ją posadzilaś tzn., od wschodu, południa czy zachodu, co lubi? pierwszy kwiat mojej
monteverde 22:58, 30 sie 2013

viva napisał(a)

Ewo, może uda ci się przy pomocy tych sposobów wykurzyć nornice, ja przy moim areale i zagospodarowanych rabatach jakoś nie widzę tego. A przy koronach cesarskich rzeczywiście lilie uchowały się.
A jak rozmnażasz korony?

Posadźcie rącznik jak nagryzą korzenie to po nich http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/jednoroczne-i-dwuletnie/racznik-pospolity,3_438/
viva 23:05, 30 sie 2013

Aniu, nie powiedziała mi co lubi, zaproponowałam jej miejsce przy trejażu i musiała się z tym pogodzić.

Na tym zdjęciu nie jest widoczna ze względu na światło ale rośnie tam, gdzie te jasne ostróżki, to światło wczesnym rankiem. Po południu nogi ma w cieniu.
Posadziłam ją tam, by zima była osłonięta od silnych zimowych wiatrów (z drugiej strony wiatry wycisza dom), co zapewniają jej powojniki nie ścinane na zimę. Ale wykład zrobiłam