Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Co z tym ogródeczkiem począć 20:58, 09 sie 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Chcesz mieć hortki za ławką (ja chyba też bym chciała) to je posadź. Przecież to nie drzewo, jak Ci się nie spodoba, to w przyszłym roku znajdziesz im nowe miejsce
A jak głęboka jest ta wnęka?

No właśnie dość głęboka bo aż 7 m ,dlatego myślałam żeby ją optycznie skrócić

A może zamiast Rh dać np azalie japońskie ,wolno rosną i są małe
Co z tym ogródeczkiem począć 20:56, 09 sie 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Super - to mi się podoba! Ale przecież dopiero ten kącik urządzałaś, znowu przeróbka?

ŻYCIE KOCHANIUTKA ,ŻYCIE
Co z tym ogródeczkiem począć 20:55, 09 sie 2013

Do góry
Chcesz mieć hortki za ławką (ja chyba też bym chciała) to je posadź. Przecież to nie drzewo, jak Ci się nie spodoba, to w przyszłym roku znajdziesz im nowe miejsce
A jak głęboka jest ta wnęka?
Żywopłotki cisowe. 20:53, 09 sie 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
oj Tesiulku ,Tesiulku koffffana jesteś

No co się ze mnie śmiejesz?
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:05, 09 sie 2013

Do góry
Aniu, buziam
Trzymam kciuki, żebyś się sprawnie uporała z urządzaniem się.

Co z tym ogródeczkiem począć 19:54, 09 sie 2013

Do góry
Super - to mi się podoba! Ale przecież dopiero ten kącik urządzałaś, znowu przeróbka?
Żywopłotki cisowe. 19:52, 09 sie 2013

Do góry
Haniu, zapisałam sobie Twoje rady co do nawożenia hortensji nawozami jednoskładnikowymi.
Napisałaś tak:
Trzeba znać zapotrzebowanie hortensji, jest żarłoczna.Magiczna Siła ma 14%azotu i 14 % potasu. a można to zastąpić tańszym Saletra potasowa 2kg opakowanie 23 zł ma skład 13,7 azotu i 46% potasu, to na zmianę raz saletra potasowa, potem samego azotu sal, amonowa, lub siarczan amonu typowy dla kwaśnolubnych i zawsze 0, 1%

No i tu moja prośba. Możesz przełożyć łopatologicznie, tak, żeby tessiowe jestestwo pojęło, owe 0,1%?
Ile to nawozu na ile wody? Bo to rozpuszczasz, czy tak?
W Gąszczu u Tess 19:36, 09 sie 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Teresko jest u Ciebie cudnie! Wszystko od sznureczka. A żurawki Purple Palace są niezawodne po prostu. Pozdrowienia.

Przyznaję, że roślinki się odwdzięczają za opiekę Zgadzam się z Tobą w zupełności co do Purple Palace. Buziam
Dla Ciebie Zbyszku (ale i dla Was, bo zdaje się, że jeszcze nie pokazywałam, jak w tym roku kwitnie) mój milin.

W Gąszczu u Tess 19:32, 09 sie 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)

Bardzo mi się podobają rabaty z hortensjami, a na zakręcie masz Rh? Bo to taka wspólna sceneria pasująca do siebie.Ja też jestem za odmianami żurawek które są zawsze zadowalające Ale to trzeba wypróbować

Tak, na zakręcie mam rodki. Wstyd się przyznać, ale od dłuższego czasu stoją trzy w doniczkach (dwa rosną już od ub. roku) i nie mogę się zdecydować, gdzie czy je tu dosadzić.
Masz rację, Ula, że żurawki trzeba wypróbować. Ja jestem zachwycona Purple Palace ale też Earth Angel. Pięknie i szybko rośnie. To ta żurawka, której jeden egzemplarz kupiłam w ub. roku tylko dlatego, że mogłam ją podzielić na siedemnaście sadzonek. I wszystkie się przyjęły, nawet te tycie
Chyba jej jeszcze nie pokazywałam - wygląda tak:

Jestem zachwycona jej różowymi kwiatostanami.

Bardzo ładnie rośnie też ta (chyba Marmolade):

No i oczywiście Purple Palace. Ma przepięknie różnorodnie przebarwione liście.

W Gąszczu u Tess 19:19, 09 sie 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Tess - bardzo ładne te różewe hortki. Soczyście różowe

Kolor owszem, ładny, ale - czego na zdjęciach nie widać pewnie - przede wszystkim kwiatostany te są przeogromne. Co rzadko się zdarza u hortensji ogrodowych. A kolor - no cóż, nie ułatwia mi zaplanowania kompozycji
Ogród nad Rozlewiskiem 19:12, 09 sie 2013

Do góry
Tess (czyli ja) napisała:
Kochani, wieczorem poodpowiadam na posty, obiecuję

No, obiecanki-cacanki
Ale mam nadzieję, że mi wybaczycie. Sprawa z sunią mnie bardzo zajmowała.
Ale mam dobre wieści
Nie, właściciel się nie znalazł. I pewnie nie znajdzie...
Sunia jest pod opieką urzędu gminy. Zabrali ją do boksu i ma stałą opiekę. I już nie głoduje.
Powiedziano mi też, że nie zostanie oddana do schroniska, będą dla niej szukać nowego opiekuna. Co może być trudne, bo sunia jest w zaawansowanym wieku (7-8 lat).
Ja też szukam opiekuna dla suni:
http://www.gumtree.pl/cp-zgubiono-lub-znaleziono/sokolowski/znaleziono-suke-owczarka-niemieckiego-510990421

Może ktoś przygarnie tę ślicznotkę? Naprawdę jest mądra i łagodna.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:36, 08 sie 2013

Do góry
Miałyście burzę? Chyba zazdroszczę. U mnie deszcz nie pada już wieczność całą.
Ogród nad Rozlewiskiem 00:04, 07 sie 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Na fejsie nie bardzo umiem się poruszać. Wstyd jak beret...

Wyślij mi na pw zdjęcie psa, informacje gdzie sie pojawił, co tylko o nim masz, wrzucę u siebie. Mam duże grono psiarzy u siebie, pomogą, ja tylko będzie szansa, ale jesli pies zaginął w okolicy, to trzeba wieszać ogłosznia.
Napisz więcej, jak zachowuje sie pies, to bardzo ważne.
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 00:01, 07 sie 2013

Do góry
Zakończenie wątku balkonowego? No jakże to tak? Ogrodowisko bez ogrodu na 1m2?
Życzę Ci, żeby plany areałowe się ziściły
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:55, 06 sie 2013

Do góry
Madżen, ja przyszłam zapytać, czemu jeszcze Twojego zgłoszenia w konkursie nie ma?
I pewnie nie będzie, skoro masz taki kłopot na głowie
Ogród nad Rozlewiskiem 23:46, 06 sie 2013

Do góry
Na fejsie nie bardzo umiem się poruszać. Wstyd jak beret...
Co z tym ogródeczkiem począć 20:38, 06 sie 2013

Do góry
Bardzo ładnie wyszło Brawo! Nie tnij teraz, za gorąco. Masz czas do końca sierpnia (tak radzi Madżenka).

Pozwolisz, Ewo, że wrzucę link do mnie? Zajrzyjcie, Goście Agentkowi, pokazuję sunię, którą znalazłam na działce. Może ktoś ją rozpozna?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2075-ogrod-nad-rozlewiskiem?page=69
Ogród nad Rozlewiskiem 20:21, 06 sie 2013

Do góry
Kochani, wieczorem poodpowiadam na posty, obiecuję
A teraz inna ważna sprawa. Danusia mnie chyba nie przepędzi z forum, że nie w temacie.
Szukam właściciela psa. Pies błąkał się od jakiegoś czasu w okolicy (skojarzyłam, że trzy tygodnie temu go widziałam, jak biegał ulicą i szukał właściciela), a teraz zamieszkał (z własnego wyboru) na mojej działce. Ma tu spokój i nikt jej nie przeganiał.

To długowłosa, podpalana suka owczarka niemieckiego. Stan jej sierści może świadczyć, że zagubiła się/została porzucona już dość dawno temu.
Jest bardzo mądra, łagodna i bardzo spokojna, jednak dość nieufna – nie pozwala podejść do siebie na zbyt bliską odległość (ale nie warczy ani nie szczeka, po prostu wolno oddala się na bezpieczną odległość).
Nie posiada obroży, nie mogłam także sprawdzić, czy ma jakieś tatuaże. Nie umiem ocenić, ile może mieć lat.
Pilnie potrzebuje właściciela lub opiekuna, jest dość wychudzona. Przez ostatni tydzień karmiłam ją, przez co bardzo jej się stan psychofizyczny poprawił, ale musiałam wracać do domu, a sunia nie chciała się z nami zabrać do samochodu.

Zgłosiłam bezdomnego psa w gminie, ale oczywiście, nic nie zrobili. Tzn., zdaniem pani urzędniczki, "gmina podjęła działania". Z trudem zachowałam grzeczność, by jej nie napyszczyć, że działania powinny być adekwatne, a nie pozorne, bo owe "podjęte działania" polegały na tym, że przyjechało dwóch panów "z gminy" z... gołymi rękami. Choć mówiłam, że pies nie daje do siebie podejść. Popatrzyli, pomądrzyli się (usiłowali mi m.in. wmówić, że gmina ma obowiązek odławiania jedynie agresywnych psów i pojechali.
Może ktoś kojarzy tego psa? Może ktoś szuka takiego psa?

Ogród nad Rozlewiskiem 12:18, 05 sie 2013

Do góry
Tess i co dalej z pieskiem się dzieje?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:03, 05 sie 2013

Do góry
Madżen, zanim nadgonię, porządzę się troszku, mogę? Jestem nad Rozlewiskiem. Ale zero relaksu, stresa mam i zmartwienie. Zastaliśmy tu psa, pięknego owczarka niemieckiego, długowłosy, podpalany. Był strasznie słaby, baliśmy się, że zdechnie. Odkarmiłam go trochę, odżył, ożywił się trochę. Jest bardzo łagodny ale równie nieufny. Jednak dziś musimy wracać, stąd ten stres. Pies tu nie przeżyje bez jedzenia. Zgłosiliśmy do gminy-mają go zabrać do schroniska. Może komuś zginął taki pies?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies