Chcesz mieć hortki za ławką (ja chyba też bym chciała) to je posadź. Przecież to nie drzewo, jak Ci się nie spodoba, to w przyszłym roku znajdziesz im nowe miejsce
A jak głęboka jest ta wnęka?
Haniu, zapisałam sobie Twoje rady co do nawożenia hortensji nawozami jednoskładnikowymi.
Napisałaś tak: Trzeba znać zapotrzebowanie hortensji, jest żarłoczna.Magiczna Siła ma 14%azotu i 14 % potasu. a można to zastąpić tańszym Saletra potasowa 2kg opakowanie 23 zł ma skład 13,7 azotu i 46% potasu, to na zmianę raz saletra potasowa, potem samego azotu sal, amonowa, lub siarczan amonu typowy dla kwaśnolubnych i zawsze 0, 1%
No i tu moja prośba. Możesz przełożyć łopatologicznie, tak, żeby tessiowe jestestwo pojęło, owe 0,1%?
Ile to nawozu na ile wody? Bo to rozpuszczasz, czy tak?
Przyznaję, że roślinki się odwdzięczają za opiekę Zgadzam się z Tobą w zupełności co do Purple Palace. Buziam
Dla Ciebie Zbyszku (ale i dla Was, bo zdaje się, że jeszcze nie pokazywałam, jak w tym roku kwitnie) mój milin.
Tak, na zakręcie mam rodki. Wstyd się przyznać, ale od dłuższego czasu stoją trzy w doniczkach (dwa rosną już od ub. roku) i nie mogę się zdecydować, gdzie czy je tu dosadzić.
Masz rację, Ula, że żurawki trzeba wypróbować. Ja jestem zachwycona Purple Palace ale też Earth Angel. Pięknie i szybko rośnie. To ta żurawka, której jeden egzemplarz kupiłam w ub. roku tylko dlatego, że mogłam ją podzielić na siedemnaście sadzonek. I wszystkie się przyjęły, nawet te tycie
Chyba jej jeszcze nie pokazywałam - wygląda tak:
Jestem zachwycona jej różowymi kwiatostanami.
Bardzo ładnie rośnie też ta (chyba Marmolade):
No i oczywiście Purple Palace. Ma przepięknie różnorodnie przebarwione liście.
Kolor owszem, ładny, ale - czego na zdjęciach nie widać pewnie - przede wszystkim kwiatostany te są przeogromne. Co rzadko się zdarza u hortensji ogrodowych. A kolor - no cóż, nie ułatwia mi zaplanowania kompozycji
Tess (czyli ja) napisała: Kochani, wieczorem poodpowiadam na posty, obiecuję
No, obiecanki-cacanki
Ale mam nadzieję, że mi wybaczycie. Sprawa z sunią mnie bardzo zajmowała.
Ale mam dobre wieści
Nie, właściciel się nie znalazł. I pewnie nie znajdzie...
Sunia jest pod opieką urzędu gminy. Zabrali ją do boksu i ma stałą opiekę. I już nie głoduje.
Powiedziano mi też, że nie zostanie oddana do schroniska, będą dla niej szukać nowego opiekuna. Co może być trudne, bo sunia jest w zaawansowanym wieku (7-8 lat).
Ja też szukam opiekuna dla suni: http://www.gumtree.pl/cp-zgubiono-lub-znaleziono/sokolowski/znaleziono-suke-owczarka-niemieckiego-510990421
Może ktoś przygarnie tę ślicznotkę? Naprawdę jest mądra i łagodna.
Wyślij mi na pw zdjęcie psa, informacje gdzie sie pojawił, co tylko o nim masz, wrzucę u siebie. Mam duże grono psiarzy u siebie, pomogą, ja tylko będzie szansa, ale jesli pies zaginął w okolicy, to trzeba wieszać ogłosznia.
Napisz więcej, jak zachowuje sie pies, to bardzo ważne.