Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród cioci 21:18, 01 mar 2014

Do góry
Rabata sąsiadki świetna
Remontu nie zazdroszcze, ale w sumie chyba jednak tak... zazdroszcze, bo u mnie ma się dopiero zacząć, a tu projekt jeszcze w powijakach... jak ja tego nie chcę prac 'zewnętrznych' mam zdecysowanie więcej, a mają stanowczo większy priorytet
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:37, 01 mar 2014

Do góry
W ostatnich dniach przeprowadziłem wielkie kulkowanie Zmniejszałem rozmiar leszczyny z około6x6m do 3x4m. Gałęzie które zostały (a było ich baaardzo dużo) musiałem pociąć na małe kawałeczki sekatorem, a grubsze ciachałem piłą lisi ogon, na szczęście akumulatorową. Mimo to na sekatory patrzeć nie będę przez kilka dni, a dłonie bolą do dziś
Dzisiaj zdzierałem darń w miejscu obecnych działań. Zmieniam, powiększam, modernizuje i mam nadzieję ulepszam warzywnik Pracy jest okropnie dużo, ale walcze.
Pozostało zrobić skrzynie, a raczej ramy. Przesadzić kilka drzewek owocowych. Kupić i posadzić żywopłot grabowy i bukszpanowy, przekopać ziemie i wyrównać teren. Nie wiem co jeszcze
Na zdjęcia się to na razie nie nadaje, panuje totalny chaos i w tle panoszy się złom pobudowlany od siostry czekający na wywiezienie.
Schematyczny plan działań
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:18, 01 mar 2014

Do góry
Krysiu dziękuje za gratulacje

Kasiu dla mnie żadne problem
Fotki zrobię jutro, może uda mi się coś ciekawego uchwycić

Marzenko oj dzieje się dzieje na sekatory to patrzeć już nie moge, ale do tej pory prawie żadnych efektów, zaraz pokaże schematyczie nad czym obecnie pracuje

Aniu ja również bardzo się z tego cieszę prace zaraz opisze.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:11, 01 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Łukasz, obgadalismy z M. ..chcemy tego pieska z łatkami, proszę o info na priv, jak to zorganizujemy
On musi być moj

Irenko dziękuje za gratulacje
Nie wiesz jak się ciesze, że zdecydowałaś się na pieska. W tym tygodniu pewna Pani z niego zrezygnowała, wiec teraz czeka na Ciebie
Specjalnie dla Ciebie

Jurajski Ogród 20:03, 01 mar 2014

Do góry
Wiosna na całego trawki ładnie przystrzyżone.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:00, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Muszę niestety troszke zmartwić z tymi panelami cena prawdopodbnie będzie dwukrotnie wyższa niż poliwęglan komorowy, który podałaś plus jeszcze troche. Niestety firma się ceni i zapewne 10 letnia gwarancja też robi swoje.

AAAAAAA no żartujesz! O zesz Ty, tego sie nie spodziewałamm, teraz musze się zastanowic czy czekać i zrobic tak jak mi sie podoba czy skusić się na coś tańszego....
10 lat - to duzo, musze sie z tym przespać, wielkie dzięki za info, troche mnie otrzeźwiło
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:41, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Byłem oczy donicą/donicami oczy nacieszyłem.... cudowna , szkoda, że u mnie takie nie pasują.
Z białą elewacją to już w ogóle będzie bosko. Jako, że należę do ciekawiskich stworzeń... kolor drewna też będzie zmieniany, czy zostaje obecny, ale o ile dobrze pamiętam z drewnem są jakieś problemy przez błąd w montażu. Przepraszam, za nadprogramowe pytania, ale ciekawska bestia jestem

Drewno planujemy przemalować na bielony dąb
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:32, 01 mar 2014

Do góry
Muszę niestety troszke zmartwić z tymi panelami cena prawdopodbnie będzie dwukrotnie wyższa niż poliwęglan komorowy, który podałaś plus jeszcze troche. Niestety firma się ceni i zapewne 10 letnia gwarancja też robi swoje.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:24, 01 mar 2014

Do góry
Byłem oczy donicą/donicami oczy nacieszyłem.... cudowna , szkoda, że u mnie takie nie pasują.
Z białą elewacją to już w ogóle będzie bosko. Jako, że należę do ciekawiskich stworzeń... kolor drewna też będzie zmieniany, czy zostaje obecny, ale o ile dobrze pamiętam z drewnem są jakieś problemy przez błąd w montażu. Przepraszam, za nadprogramowe pytania, ale ciekawska bestia jestem
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:41, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Za dużo powiedzieć o tym materiale nie mogę bo nie mam go u siebie. Widziałem kilka realizacji i wyglądały bardzo schludnie i elegancko. Miałem szkolenie z firmą, którą podałem i Pan, który je prowadził pokazaywał zdjęcia (wiarygodne) własnej wiaty, która miała 6 lat i wyglądała jak nowa. Oczywiście mogła to być dobrze przemyślana akcja reklamowa. Niemniej słyszałem opinie, że zachowuje się lepiej od poliwęglanu komorowego, a według mnie na dodatek ładniejszy
Materiał jest gładki i jego utrzymanie nie powinno sprawiać problemów, takie jest moje zdanie

Ależ Ci dziękuje za te informacje, takie są najwartościowsze. maerzy mi się przeźroczysty dach, bo nie lubie ciemnych altan, poza tym uwielbiam błękit nieba (no jeszcze palmy i szum morza ale to sobie daruje
Ja się zastanawiałam nad poliwęglanem, ale ten 100 razy ładniejszy, mam nadzieje że nie dużo droższy, bo poliwęglan na moja wiate 5 na 4 m policzyli mi ok 1200 zł. Trochę dużo,.
Najbardziej bałam sie żółknięcia jak u pleksi, bo ta wygląda po paru sezonach paskudnie!
Raz jeszcze dzięki za info, wychodzi Ci ten inżynier
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:32, 01 mar 2014

Do góry
Tylko pozozdrościć wysprzątanego domu, cały dzień usuwałem darń, a czyszczenie podłogi zostało na wieczór... zachciało mi się białej
Kolorowy Ogród Geni 17:51, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Geniu u Ciebie już tak kwieciście, a u mnie żadnego kwiatka Trzeba czekać na tulipany

Andrzej musisz to zmienić jesienią kupić troszkę krokusów, przebiśniegi

Iwonko

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:03, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Mnie pomysły się podobają tylko obawiam się, że tam troszkę za mało miejsca. No chyba, że to złudzenie zdjęć. Żywopłot grabowy musi być cięty z 2 stron, a ten pasek przy płocie wydaje się być bardzo wąski. Jaka jest głębokość tego pasa?
Podanie wymiarów ułatwiło by sprawe.

Cześć Łukasz
Bardzo dziękuję za Twój post

Pas na grab faktycznie jest wąski, ma 91 cm - nawet nie wiem ile taki żywopłot może mieć minimum głębokości, mam nadzieję że to wystarczy .

Hosty sadzone plamami, w różnych odcieniach bardzo ciekawie, ale do mnie nie przemawiają te juki w żurawkach według mnie to zły pomysł. Hosty lepiej jak mają troszke cienia, a juki to lubią rosnąć na patelni. Oczywiśćie funkie wbrew przekonaniom też dobrze radzą sobie na słońcu.

Co do juk one tam poprostu już są wsadzone - gdybym rysowała od początku na bank by ich tam nie było .............ale jak przywiozłam od mamy to miejsce jakoś mi pod nie pasowało - jak zaczniemy ustawiać rośliny i nie będą pasować to się je przesadzi........

Turzyce brązowe są dość wrażliwe na mróz, ale to tylko wiedza 'przeczytana'

Mnie chyba też gdzieś przemknęło w trakcie czytania że moga nie przezimować
Ale skusił mnie kolor

Rabata ze świerkami szacując po bramie garażowej ma około 3-3,5 metra głebokośći.

Zmierzyłam rabatę ze świerkami i faktycznie w najszerszym miejscu ma 3,84 - masz oko

Świerku inversa bym nie dawał. No i ten modrzew 61 jakoś mnie gryzie bo nie przepadam za modrzewiami i to zapewne dlatego, ale coś na pniu w tm miejscu to dobry pomysł i o ile dobrze widzę modrzew już sobie rośnie

Świerk bardzo mi sie podoba i gdzieś no "muszę" go mieć - jak nie tam to gdzie indziej go upchnę
Modrzew faktycznie tam jest - ale dopiero się okaże czy nic mu się nie stało po zimie.
W tym miejscu jest bardzo mokro, tam nie ma odwodnienia, myślę że je dorobimy.

A modrzew jest bo też bardzo je lubię
Mimo upierdliwości z dużą ilością igiełek na jesieni

Rabaty bardzo mi się podobają i to przejście skarby w prosty teren z tymi roślinami da świetny teren.
Tylko warto sobie pomierzyć czy nie będzie tego wszystkiego za dużo. Tak jak wspominałem, może to złudzenie zdjęć bo cała działka jest ogromna.
Oczywiście to tylko moje spojrzenie i sugestie
Wypowiedź trochę chaotyczna, ale myśle, że zrozumiała

Wiesz co jak byłam mierzyć to tak na oko widać że może faktycznie troszeczkę zaszalałam z ilością roślin
Ale to moje pierwsze takie rysowanie - więc będa i błędy .
Myślę że dopiero jak zaczniemy ustawiać rośliny tak naprawdę podejmę ostateczną decyzję czego i ile ma być .
Najważniejsze żeby dobrać rośliny i mieć ogólny zarys

Łukasz jeszcze raz dzięki za podpowiedzi

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:07, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Nadszedł ten ciężki i trudny dzień po 3 i pół roku nauki
Troszke nieskromnie się pochwale, ale ogromnie się z tego cieszę... zostałem inżynierem

Tu była fotka

Gratuluję Łukasz
Ten piesek biało czarny mnie kusi, szkoda, że daleko, chyba bym zabrała
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:45, 01 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No to obasadzaj te donice bo już się doczekać nie moge efektów

Zmieniłam koncepcję sezowonowo stokrotki w niej będą i buksiki a latem buksiki i trawki
Zapraszam wieczorem na fotki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:39, 01 mar 2014

Do góry
No to obasadzaj te donice bo już się doczekać nie moge efektów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:37, 01 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Pozdrawiam i gratuluję magistra. Zaglądam, co słychać w "żurawkowym ogrodzie". Tak mam opisany w skrócie Twój wątek. Będę zaglądać

Witaj Marysiu i dziękuje za gratulacje. W tym roku będzie jeszcze bardziej żurawkowy

Dzisiaj piękna pogoda już temperatura przekroczyła 10 stopni w cieniu. Trzeba uciekać pracować
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:34, 01 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
No Panie Inżynierze - gratuluje !
Bardzo Ci dziękuje za info u mnie w sprawie fastlook
Czy możesz mi napisać jak użytkuje sie z czasem ten materiał? To znaczy czy z czasem żółknie alebo ciemnieje, czy trzeba go szorować?
Pozdr.

Dziękuje za gratulacje.Co do paneli to napisałem w Twoim wątku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 01 mar 2014

Do góry
Jagoda, Bogda bardzo dziękuje, a fotke może jeszcze zamieszcze na chwilke kiedyś
Kolorowy Ogród Geni 10:22, 01 mar 2014

Do góry
Geniu u Ciebie już tak kwieciście, a u mnie żadnego kwiatka Trzeba czekać na tulipany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies