Powyżej widać kawałek grabowego żywopłotu - 19
16 - to buk dawyk purple
11 - świerk serbski
13 - kule z bukszpanu
46 - azalia/różanecznik
51 - magnolia - duże koło na rysunku
56 - żółta trzmielina na pniu
57 - żywopłocik z zielonego berberysu
58 - żywopłocik z czerwonego berberysu
59 - hosty fire and ice
60 - żurawka bordowa
70 - turzyca brązowa buchananii/tenuiculmis
72 - świerk inversa
51 - magnolia - duże koło
Tam gdzie są bukszpany i na kawałku między garażem a zielonym żywopłotem z berberysu - będzie żwirek - musi być przejście bo za garażem planuję ogrodzony mały wybieg dla psa
Mnie pomysły się podobają tylko obawiam się, że tam troszkę za mało miejsca. No chyba, że to złudzenie zdjęć. Żywopłot grabowy musi być cięty z 2 stron, a ten pasek przy płocie wydaje się być bardzo wąski. Jaka jest głębokość tego pasa?
Podanie wymiarów ułatwiło by sprawe.
Hosty sadzone plamami, w różnych odcieniach bardzo ciekawie, ale do mnie nie przemawiają te juki w żurawkach według mnie to zły pomysł. Hosty lepiej jak mają troszke cienia, a juki to lubią rosnąć na patelni. Oczywiśćie funkie wbrew przekonaniom też dobrze radzą sobie na słońcu.
Turzyce brązowe są dość wrażliwe na mróz, ale to tylko wiedza 'przeczytana'
Rabata ze świerkami szacując po bramie garażowej ma około 3-3,5 metra głebokośći.
Świerku inversa bym nie dawał. No i ten modrzew 61 jakoś mnie gryzie bo nie przepadam za modrzewiami i to zapewne dlatego, ale coś na pniu w tm miejscu to dobry pomysł i o ile dobrze widzę modrzew już sobie rośnie
Rabaty bardzo mi się podobają i to przejście skarby w prosty teren z tymi roślinami da świetny teren.
Tylko warto sobie pomierzyć czy nie będzie tego wszystkiego za dużo. Tak jak wspominałem, może to złudzenie zdjęć bo cała działka jest ogromna.
Oczywiście to tylko moje spojrzenie i sugestie
Wypowiedź trochę chaotyczna, ale myśle, że zrozumiała
Pas na grab faktycznie jest wąski, ma 91 cm - nawet nie wiem ile taki żywopłot może mieć minimum głębokości, mam nadzieję że to wystarczy .
Co do juk one tam poprostu już są wsadzone - gdybym rysowała od początku na bank by ich tam nie było .............ale jak przywiozłam od mamy to miejsce jakoś mi pod nie pasowało - jak zaczniemy ustawiać rośliny i nie będą pasować to się je przesadzi........
Mnie chyba też gdzieś przemknęło w trakcie czytania że moga nie przezimować
Ale skusił mnie kolor
Zmierzyłam rabatę ze świerkami i faktycznie w najszerszym miejscu ma 3,84 - masz oko
Świerk bardzo mi sie podoba i gdzieś no "muszę" go mieć - jak nie tam to gdzie indziej go upchnę
Modrzew faktycznie tam jest - ale dopiero się okaże czy nic mu się nie stało po zimie.
W tym miejscu jest bardzo mokro, tam nie ma odwodnienia, myślę że je dorobimy.
A modrzew jest bo też bardzo je lubię
Mimo upierdliwości z dużą ilością igiełek na jesieni
Wiesz co jak byłam mierzyć to tak na oko widać że może faktycznie troszeczkę zaszalałam z ilością roślin
Ale to moje pierwsze takie rysowanie - więc będa i błędy .
Myślę że dopiero jak zaczniemy ustawiać rośliny tak naprawdę podejmę ostateczną decyzję czego i ile ma być .
Najważniejsze żeby dobrać rośliny i mieć ogólny zarys