Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 20:04, 07 mar 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Od czegoś trzeba zacząćdobry zestaw na początek

bardzo mi się podobają,będzie więcej ale podziałam jak już wsadzę brzozy bo one mi zrobią taki szkielet do działania.
Mała Eleczka 22:33, 06 mar 2015

Do góry
Gdzies widziłam filmik z demonstracja kiedy wyciągać paliki.
Jesli potrzęsiesz mocno koroną drzewa - jesli korzenie sie nie ruszaja tylko sam pień - to moźna. Moje graby min 1-2 lat palikowane ale rosna w przeciągach. Brzozy, ktore maja płaski system nawet po 3 latach musiałam przywiązywać do gabionow
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:25, 06 mar 2015

Do góry
Zajrzyj na realizacje Danusi. Mają takie ogrody leśne.
Może podkrzesać brzozy od dołu i stworzyć właśnie coś takiego.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny

http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny
Roztoczańskie klimaty 20:39, 06 mar 2015

Do góry
Przybywa trochę bylin i od razu robi się weselej, rabaty nabierają charakteru. Czekam na wiosenną odsłonę. Brzozy są zwykłe czy odmianowe?
Moja codzienność - ogród Oli 18:06, 06 mar 2015

Do góry
Czytam, że można już przesadzać. Ciekawe czy brzozy też?
Mój ogród pod górkę... 15:24, 06 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
No właśnie jaki masz plan tak w punktach Ciekawość mnie zżera, najlepiej jakbyś już poszła sadzić

Plan w punktach:
1. zamówić duże drzewa
2. wyciąć orzecha
3. przesadzić brzozy i wiele innych roślin z ostatniej rabaty pod betonowym płotem
4. mój M jeszcze nie wie, ale trzeba poszerzyć jedną rabatę hi,hi,hi
5. posadzić hortensje tam, gdzie jest już dla nich miejsce
6. z malutkich cisów utworzyć szpalerek przy tarasie

I tyle wymyśliłam! wszystko komplikuje fakt, że dużo roślin już rośnie i trzeba je będzie przesadzać.
Ogród na Batuty 15:04, 06 mar 2015

Do góry
A to moje ostatnie wypociny "rabatowe" Rzut z góry. 1 kratka= 1m

Obwódki rabat będziemy robić z kostki granitowej.
Chciałabym, żeby ogród był bardzo prosty i w miarę nowoczesny. Mam taki plan, żeby w ogrodzie było tylko kilka kolorów: zielony - oczywiste, - biały, szary, różowy, fiolet, bordo (Śliwa wiśniowa Nigra). I zakochałam się w Ambrowcu, więc też będzie. Nie wiem czy dobrze myślę?
Nie będę też przesadzała z ilością gatunków. Myślę, że będę powtarząć nasadzenia na rabatach. Generalnie: trawy, turzyce, hortensje, lawenda, smaragdy, świerki, brzozy,bukszpan, wrzosy, hosty - ale wytrzymają tylko pod domkiem.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 13:27, 06 mar 2015

Do góry
Gosiu na pierwszym planie jest brzoza, dalej w większości osiki takie duże i małe, tych mi było szkoda wycinać a i leśniczy nie bardzo dał
po lewej stronie wycinaliśmy sosny i tam jest mniej drzew wysokich, zostały dęby i brzozy, ale pewnie teraz się rozrosną jak dostaną słońca na wiosnę.
Coś już zaczęłam rozrysowywać i planować, na razie mało dokładne szkice
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 13:12, 06 mar 2015

Do góry
Agatko z różą spróbuj.nic nie ryzykujesz

Popieram radę Małgosi.Rozrysuj sobie plan działki z domem i całym planem co i gdzie.
Na kartce łatwiej przerabiać niż potem przesadzać roślinki.
Jak widziałaś ja miałam masę planów i pomysłów i na 100% to jeszcze nie wiadomo jak to u mnie będzie.

Piękne te drzewa na zdjęciu.
Planujesz je zostawić?? Tam są brzozy czy inne też??
Pozaznaczaj kierunki świata.
Na pewno dziewczyny coś Ci podpowiedzą, ja to bardziej z tych początkujących.
Macham.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:55, 06 mar 2015

Do góry
Topinambur... już u Karoli napisałam co o tym myślę.. ...
Niesmaczny, chociaż zdrowy, ale obieranie go to masakra...
Ekspansywny... megaekspansywny
Jesienią nadaje sie do ciecia piłą i do palenia w piecu.. jak eis nie pali w piecu..to trzeba zastanowić się co z tym odpadem zrobić.. wycinanie to Siekierą lub piłą..
Sadzić tylko w ograniczniku. Wysoki na ponad 3 metry.. i się pokłada.
Kupiłam 4 małe bulwki i po 1 sezonie mam tego ...grrrrr .. koszyk wykopałam.. z resztą walczę wiosną..
Nie nadaje się do przydomowych ogrodów. Myślałam, że słoneczniczek wierzbolistny to potfffór... ale słoneczniczek to malutki potforek.. bardzo malutki I nieekspansywny w odróżnieniu do podobnego kolegi.

Doorenbos ma takie listki jak "plastykowe", duże, ciemnozielone. Startuje później. Długie kotki wiosną, które bardzo pylą na żółto Woda w oczku aż żółta
Jesienią trzyma liście dłużnej niż inne brzozy.. Czyli potwierdzam obserwacje Madżenki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:11, 06 mar 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
Oglądałam brzozy dorennbosy w Holandii, ich liście są koloru ciemno zielonego, sporo większe od tych naszych zwykłych, wyglądają jakby były wycięte z okładek plastikowych na zeszyty szkolne, tak mi się one kojarzą. Te drzewa są takie uporządkowane, mają ładny pokrój.

Agnieszko, zaglądam cały czas do Ciebie, pozdrawiam.

Kurcze, no mam wątpliwości, bo do tej pory jakoś te liście nie zwróciły mojej uwagi. Hmm... No w tym sezonie to ja je porządnie przeegzaminuję.

Pozdrawiam, Sonka. Muszę wpaść do ciebie. Jakoś mało rewizyt ostatnio składam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 07:06, 06 mar 2015

Do góry
Oglądałam brzozy dorennbosy w Holandii, ich liście są koloru ciemno zielonego, sporo większe od tych naszych zwykłych, wyglądają jakby były wycięte z okładek plastikowych na zeszyty szkolne, tak mi się one kojarzą. Te drzewa są takie uporządkowane, mają ładny pokrój.

Agnieszko, zaglądam cały czas do Ciebie, pozdrawiam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 06:12, 06 mar 2015

Do góry
Jak cudnie wyglądają przebiśniegi na tle konarów brzozy! Piękne zestawienie - w kolorach śniegu a tak już wiosennie
Mój ogród pod górkę... 22:44, 05 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

30 brzóz, 34 hortensje no po prostu wow

Brzozy przesadzić, a ok. 30 nowych innych drzew posadzić - chyba mam już za duży mętlik w głowie i piszę bez sensu
Mój ogród pod górkę... 22:42, 05 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Muszę przesadzić brzozy, a do tego posadzić ok. 30 nowych! Zaczynam od dużych, bo tak będzie najłatwiej - piętrami. Będzie co robić...

30 brzóz, 34 hortensje no po prostu wow
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:41, 05 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Anieszka pytałaś u Ani o brzozy. Ja miałam u siebie akcję wymiany brzóz i pokazuję jak wyglądały liście brzozy doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=22

Dzięki. Muszę lepiej przyjrzeć się liściom w sezonie.
Mój ogród pod górkę... 22:30, 05 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

CZyli bierzesz się za grubą robotę
Te duże drzewa to będziesz też przesadzać, czy sadzić nowe?
Sezon u Ciebie otwarty na całego.

Muszę przesadzić brzozy, a do tego posadzić ok. 30 nowych! Zaczynam od dużych, bo tak będzie najłatwiej - piętrami. Będzie co robić...
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:32, 05 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak się zacznie łuszczyć to zerwiesz wierzchnią warstwę, rzekomo brzozy lubią jak im się te łuszczące oberwie
Mają za dużo wilgoci wiec zielenieją. U mnie pień jest odkryty wiec jest biały... no i nie podlewam tam.

O widzisz wszystkie drzewa maja u mnie po zimie zielone pnie....u mnie bagno a kora się jak na złość nie łuszczy ! Wręcz chyba od tej wilgoci trzyma sie pnia, że musiałabym ją zeskrobywać.... Eh juz jedna zeskrobalam... Już sie nie odbudowała...

Dla Agi info - dooorenbosy wypuszczaja wiosna pózniej liscie niz pospolite, pózniej je też gubią, ale najważniejsza róznica, że maja wielkie ciemnozielone liście.

Ogród wśród pól i wiatrów 16:20, 05 mar 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)
rysuj, rysuj.... Weekend twórczo się zapowiada.Ale w niedzielę zrób sobie przerwę. W końcu mamy święto A placu na ognisko czy grilla nie planujesz? A jakie brzozy chcesz posadzić? Doorenbosy? Ja u siebie będę miała zwykłe bo takie rosną w okolicy.

Będę rysować Wszystko dokładnie przemierzę i narysuję.
I posadzić chce dooorenbosy, tak jak piszesz Agi.
Jakbyś spotkała gdzieś w naszych rejonach to mów!!

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:13, 05 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

A jaki ładny avatarek turkusowy
Ja muszę jeszcze w sobitę zrobic test czy brzozy mogę Witków. Parasol orzyciąć. Obawiam sie ze juz nie i poczochrance mnie beda denerwować do lata

Muszę też przesadzić pluskiwcę czekoladowe spod brzóz na różanke.

A to brzozy bardzo wrażliwe są na cięcie , że już teraz się boisz parasole podciąć???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies