Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:02, 14 sie 2013

Do góry
Lilie były piękne w tym roku, ale szybko mi zrąbały liście lilii jakieś czerwone robactwo zanim się obejrzałam a wsciekła byłam, tłukłam to jak zobaczyłam Pozdrawiam cieplutko
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:05, 14 sie 2013

Do góry
Rabata z bylinami.poturbowanymi po gradobiciu i niektórymi odbijającymi jeszcze po przesadzeniu.....lilie na chwilkę dodały jej uroku

Ogród cioci 22:32, 13 sie 2013

Do góry
Lilie i ostróżki. Właśnie przekwitły

Moja działka. 21:06, 12 sie 2013

Do góry
Koniec świata znów o jesieni tu czytam Myślę, że za dużo słońca było i jest stąd przyspieszone kwitnienie.
Jesień może być, byle ciepła

Bougusiu, powiem Ci, że podtrzymałaś mnie na duchu mówiąc, że Twoje horti też lekko przysmalone słońcem są, i te lilie żółkną z nadmiaru promieni zapewne.
U nas nadal sucho

Pozdrawiam
Moja działka. 11:08, 12 sie 2013

Do góry
Moje lilie już przekwitły.Najdłużej trzymały liście białe i kremowe.Jeszcze liliowce kwitną.No i zakwitł marcinek- a to jesienny kwiat
Starorzecze na górce 15:08, 11 sie 2013

Do góry

agatanowa napisał(a)

Kasiu, no pisałayśmy o tej rabacie eksperymentalnej. A chodziło mi o to miejsce:

Tak jak pisałam, pierwotnie miałam dać tu iglaka (zeby w zimę też coś było oraz aby osłaniał rabatę przed silnym wiatrami z lewej) , ale nie mogłam dobrać żadnego, który lubiłby takie miesce: dużo słońca i nie był rudziejącym jałowcem. Z braku pomysłu posadziłam lilie, a malwy się rozrosły i w rzeczywistości bardzo mi się one podobają, dziury nie widać na rabacie. Ale zimą będzie smutek, żal i nostalgia.

Może tego Wojtka dać, bo bardzo fajny chudziak i pokrój wzniesiony - jeszcze poczytam. Może jednak nie będzie bardzo cierpiał od słońca. Nogi bedzie miał osłonięte. Albo odpuszę.

Co sądzicie?

A może świerk kłujący 'iseli Fastigiate'?

zdjęcia usunięte przez moderatora

znalazłam go w katalogu roślin dorasta do 3 metrów także nie za duży
Spotkanie Pabianice i okolice - sierpień 2013 13:21, 11 sie 2013

Do góry
Dziękuję za spotkanie, fajnie było!!

Parę fotek z wczoraj

cudny tatarak u Kasi - pewnie dlatego że ma wilgoć, u mnie padł po zimie

Nowa rabata z różami i wypasiony trawnik u Kasi - pytałam, mogę wrzucić foty Kasiu, koniecznie załóż własny wątek!

Mega hosty:

Nowe jeżówki:

Limka pod parasolem

Lilie wodne

Róża i owoc magnolii:

Hortensje:

Gospodyni prezentuje dziewannę
Starorzecze na górce 13:15, 11 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Pokaż mi fotkę z tą scianą Agatko.

Kasiu, no pisałayśmy o tej rabacie eksperymentalnej. A chodziło mi o to miejsce:

Tak jak pisałam, pierwotnie miałam dać tu iglaka (zeby w zimę też coś było oraz aby osłaniał rabatę przed silnym wiatrami z lewej) , ale nie mogłam dobrać żadnego, który lubiłby takie miesce: dużo słońca i nie był rudziejącym jałowcem. Z braku pomysłu posadziłam lilie, a malwy się rozrosły i w rzeczywistości bardzo mi się one podobają, dziury nie widać na rabacie. Ale zimą będzie smutek, żal i nostalgia.

Może tego Wojtka dać, bo bardzo fajny chudziak i pokrój wzniesiony - jeszcze poczytam. Może jednak nie będzie bardzo cierpiał od słońca. Nogi bedzie miał osłonięte. Albo odpuszę.

Co sądzicie?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:38, 11 sie 2013

Do góry
Limka ślicznie kwitnie .Ostatnie lilie .

czyściec takie wielkie kępy a w tamtym roku sadziłam takie małe jak na 2 zdjęciu.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:08, 11 sie 2013

Do góry
Parę fotek z wczoraj

cudny tatarak u Kasi - pewnie dlatego że ma wilgoć, u mnie padł po zimie

Nowa rabata z różami i wypasiony trawnik u Kasi - pytałam, mogę wrzucić foty Kasiu, koniecznie załóż własny wątek!

Mega hosty:

Nowe jeżówki:

Limka pod parasolem

Lilie wodne

Róża i owoc magnolii:

Hortensje:

Gospodyni prezentuje dziewannę

Krowy, staw i my... 00:10, 11 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Moje chabazie .. posadź gdziekolwiek... a na miejsce docelowe zawsze możesz przekopać w przyszłości.. to byliny... i lubią podróże..

Mama mówiła, że jak masz ochotę na czerwono-ceglaste lilie, to może Wam dać Telefon do niej macie I mama jest zachwycona twoim eMusiem

Na razie siłą rzeczy, wsadziłam gdziekolwiek, a potem coś się wymyśli
Telefon mam, nawet zapisany kredą na ścianie domu Trzeba będzie odwiedzić ogród Twojej mamy.
No nie rozumiem, wszystkie kobietki zachwycają się moim eMusiem tylko w sumie to nie wiem dlaczego chłop jak chłop
Starorzecze na górce 23:04, 10 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Agatka pierwsza rzecz to wiara we własne siły - to ona prowadzi do sukcesu!
Pamiętaj też że inaczej wygląda ogród który na kilka lat a inaczej jak ma kilkanaście. Zresztą za kilka dni wkleję fotki moich prób i będów kiedy tworzyłam ogród - oj zdziwisz się!
Rabata ekksperymentalna - świetna! Mozesz ewentualnie dodać tam jakigoś iglaka by zimą też było ładnie mi tu pasuje świerk Conica (jest zielony, niebieski i o żółtym przyroście wiosną). Poza tym jak sadzisz iglaczki między bylinami to one przytrzymują wyższe byliny,

Kasiek, niby wiem, że potrzeba czasu, cierpliwości itd. Ale rozum ekonomisty ze stolicy każe: teraz, zaraz, już, natychmiast! Czysty rachunek też wskazuje, że 14 lat to nie tyle samo co 1, czy nawet 3. Ale to wyuczone, więc jednocześnie dusza i serce humanisty podpowiada zgoła co innego. Trzeba czasu, wysiłku, mozołu i przede wszystkiem serca, zaangażowania. I tak powstaje zwątpienie we własne siły... To jak walka postu z karnawałem.

Na rabacie eksperymentalnej jest już laurowiśnia i ostrokrzew pod oknem większym (mają po 1-1,2 m i niewiele z nich wystaje ponad byliny - może i dobrze bo tam palące zachodnie słońce, a i tak świetnie im tam, ładnie i zdrowo się trzymają). Ubiegłej zimy w zasadzie nieokrywane (laurowiśnia dopiero w marcu, bo słońce zaczęło przypiekać i nagle przyszły mrozy po -12 C). Ale rzeczywiście to, co podpowiadasz, odpowiada moim zamiarom. Tam, gdzie gołe ściany miałam sadzić kolumnowe iglaki. Najbardziej podobały mi się jałowce i cisy, o conice też myślałam, choć nie kolumnowa (mam słabość, że tak określę, do kolumnowych, fastigiatowych - żeby nie napisać fallicznych - kształtów zarówno krzewów, jak i drzew. Hmm... ciekawe, co Freud by na to powiedział.. ). Ale jałowiec ponoć mocno wyajaławia i chyba woli Dolny Śląsk, u nas rudzieje. A cisowi (chciałam rodzimego Wojtka lub Taxus baccata 'Fastigiata', albo fantastyczny: Taxus baccata 'Aureomarginata') na południowo-zachodnim słońcu byłoby za gorąco. A conica ponoć łapie przędziorka aż nazbyt często na pełnym słońcu. I w ten sposób utknąłam w martwym punkcie i posadziłam tam malwy i lilie.

Jeśli ktoś chce i może doradzić, co tam posadzić z zimozielonychn, to będę niezmiernie wdzięczna.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:07, 10 sie 2013

Do góry
Uff, nareszcie działa mi net, coś szwankował dzisiaj. I po spotkaniu. miło spędziłyśmy z dziewczynami czas
Dziękuję pomysłodawczyni Kasi, było super, no i jej ogród... wypas! I nowe rabaty, ile kwitnących róż! Ach I limka pod parasolem, i lilie wodne i równiutki nowy trawniczek... super
I Anita1978 była, dostałyśmy po wypasionym sekatorze (dziękuję, na pewno się przyda!!!)

Byłyśmy też u Małgosi Margarete i Małgosi Margolki, fajne przydomowe ogródki przy szeregówkach
Jutro foty, bo coś słabo to idzie..
Szkoda że Bogdzi - Bożenki nie było mam nadzieję już lepiej się czujesz!!!

miłego wieczoru!
Krowy, staw i my... 21:15, 10 sie 2013

Do góry
Moje chabazie .. posadź gdziekolwiek... a na miejsce docelowe zawsze możesz przekopać w przyszłości.. to byliny... i lubią podróże..

Mama mówiła, że jak masz ochotę na czerwono-ceglaste lilie, to może Wam dać Telefon do niej macie I mama jest zachwycona twoim eMusiem
W cieniu - zacieniona 20:38, 10 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu mam internet ale na jak długo to nie wiem, cosik to "mostkowanie" im nie wyszło, przyleciałam zwabiona kurkami, u mnie od 2 dni burze i deszcz, ale chociaż już mogę trochę usiąść i popisać, dzięki za lilie
Miło Aniu Cię widzieć...codziennie chodzimy na spacery po lesie i nie wracamy bez kurek.Jeszcze nigdy tyle nie nazbierałam.Fajnie,że już się ogarnęłaś...widzę,że nowy ogródek pięknieje.Pozdrawiam.
Moja działka. 19:45, 10 sie 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj Bogusiu następna floksiara jak mówiła Danusia Uwielbiam floksy to takie wdzięczne ipiękne kwiaty W tam roku trochę biedne gdzie nie były podlewane.Ufff nareszcie spadł deszcz to rośliny odżyją. Mam też lilie i zapytam Ciebie czym chronić lilie od takich czerwonych biedronek ale bez kropek .U mnie zjadły liście ,choć zbierała je Pozdrawiam deszczowo

Ja niczym nie chronie czasem zbieram jak widze ale nie ma ich dużo ,tak że spoko
W cieniu - zacieniona 18:51, 10 sie 2013

Do góry
Bogusiu mam internet ale na jak długo to nie wiem, cosik to "mostkowanie" im nie wyszło, przyleciałam zwabiona kurkami, u mnie od 2 dni burze i deszcz, ale chociaż już mogę trochę usiąść i popisać, dzięki za lilie
W cieniu - zacieniona 17:39, 10 sie 2013

Do góry
nebel napisał(a)
Sierpień, na 'Zacienionej' jest pełen uroku
Pozdrawiam
...jeszcze kwiecia będzie dosyć...lilie będą kwitnąć we wrześniu...
Moja działka. 08:03, 10 sie 2013

Do góry
Witaj Bogusiu następna floksiara jak mówiła Danusia Uwielbiam floksy to takie wdzięczne ipiękne kwiaty W tam roku trochę biedne gdzie nie były podlewane.Ufff nareszcie spadł deszcz to rośliny odżyją. Mam też lilie i zapytam Ciebie czym chronić lilie od takich czerwonych biedronek ale bez kropek .U mnie zjadły liście ,choć zbierała je Pozdrawiam deszczowo
W cieniu - zacieniona 20:55, 09 sie 2013

Do góry
Poziomka napisał(a)
Na rabatach soczysta zieleń,kwitną lilie, jeżówki, floksy, cynie, akant .... przyjemny dla oka widok .
W ubiegłym roku nie scięłam kwiatostanu akanta i na wiosnę znalazłam kilka siewek które skrzętnie wykorzystałam.
Pozdrawiam Jasia
Mam pytanko....rozeta z kwiatostanem zasycha? Obok ma jeszcze dwie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies