Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

MuSzka 22:06, 10 sie 2013

Piękne te fotki cykasz imienniczko. Czyżbyś z zawodu była fotografem? Czy przypadkiem takie artystyczne fotki Ci wychodzą?

Widzę w Tobie artystyczną duszę . Patrząc po rabacie to jakbyś była troszkę szaloną (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) romantyczką.

kasiek 22:30, 10 sie 2013

Agatka pierwsza rzecz to wiara we własne siły - to ona prowadzi do sukcesu!
Pamiętaj też że inaczej wygląda ogród który na kilka lat a inaczej jak ma kilkanaście. Zresztą za kilka dni wkleję fotki moich prób i będów kiedy tworzyłam ogród - oj zdziwisz się!
Rabata ekksperymentalna - świetna! Mozesz ewentualnie dodać tam jakigoś iglaka by zimą też było ładnie mi tu pasuje świerk Conica (jest zielony, niebieski i o żółtym przyroście wiosną). Poza tym jak sadzisz iglaczki między bylinami to one przytrzymują wyższe byliny,
AlicyaLK 23:02, 10 sie 2013

Piękne kwiaty! Dziś u nas pada i jest szaro buro, tak więc tym bardziej miło popatrzeć na takie słoneczne widoki
agatanowa 23:04, 10 sie 2013

kasiek napisał(a)
Agatka pierwsza rzecz to wiara we własne siły - to ona prowadzi do sukcesu!
Pamiętaj też że inaczej wygląda ogród który na kilka lat a inaczej jak ma kilkanaście. Zresztą za kilka dni wkleję fotki moich prób i będów kiedy tworzyłam ogród - oj zdziwisz się!
Rabata ekksperymentalna - świetna! Mozesz ewentualnie dodać tam jakigoś iglaka by zimą też było ładnie mi tu pasuje świerk Conica (jest zielony, niebieski i o żółtym przyroście wiosną). Poza tym jak sadzisz iglaczki między bylinami to one przytrzymują wyższe byliny,

Kasiek, niby wiem, że potrzeba czasu, cierpliwości itd. Ale rozum ekonomisty ze stolicy każe: teraz, zaraz, już, natychmiast! Czysty rachunek też wskazuje, że 14 lat to nie tyle samo co 1, czy nawet 3. Ale to wyuczone, więc jednocześnie dusza i serce humanisty podpowiada zgoła co innego. Trzeba czasu, wysiłku, mozołu i przede wszystkiem serca, zaangażowania. I tak powstaje zwątpienie we własne siły... To jak walka postu z karnawałem.

Na rabacie eksperymentalnej jest już laurowiśnia i ostrokrzew pod oknem większym (mają po 1-1,2 m i niewiele z nich wystaje ponad byliny - może i dobrze bo tam palące zachodnie słońce, a i tak świetnie im tam, ładnie i zdrowo się trzymają). Ubiegłej zimy w zasadzie nieokrywane (laurowiśnia dopiero w marcu, bo słońce zaczęło przypiekać i nagle przyszły mrozy po -12 C). Ale rzeczywiście to, co podpowiadasz, odpowiada moim zamiarom. Tam, gdzie gołe ściany miałam sadzić kolumnowe iglaki. Najbardziej podobały mi się jałowce i cisy, o conice też myślałam, choć nie kolumnowa (mam słabość, że tak określę, do kolumnowych, fastigiatowych - żeby nie napisać fallicznych - kształtów zarówno krzewów, jak i drzew. Hmm... ciekawe, co Freud by na to powiedział.. ). Ale jałowiec ponoć mocno wyajaławia i chyba woli Dolny Śląsk, u nas rudzieje. A cisowi (chciałam rodzimego Wojtka lub Taxus baccata 'Fastigiata', albo fantastyczny: Taxus baccata 'Aureomarginata') na południowo-zachodnim słońcu byłoby za gorąco. A conica ponoć łapie przędziorka aż nazbyt często na pełnym słońcu. I w ten sposób utknąłam w martwym punkcie i posadziłam tam malwy i lilie.

Jeśli ktoś chce i może doradzić, co tam posadzić z zimozielonychn, to będę niezmiernie wdzięczna.
agatanowa 23:06, 10 sie 2013

AlicyaLK napisał(a)
Piękne kwiaty! Dziś u nas pada i jest szaro buro, tak więc tym bardziej miło popatrzeć na takie słoneczne widoki

Alicjo z Krainy, u nas też szarówka. Na szczęście w miarę ciepło. I tak też pozdrawiam. Muszę zajrzeć do Ciebie, bo chyba obiecałaś jakieś zdjęcia...
agatanowa 23:12, 10 sie 2013

MuSzka napisał(a)
Piękne te fotki cykasz imienniczko. Czyżbyś z zawodu była fotografem? Czy przypadkiem takie artystyczne fotki Ci wychodzą?

Widzę w Tobie artystyczną duszę . Patrząc po rabacie to jakbyś była troszkę szaloną (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) romantyczką.

A gdzież tam! Z trudem udaje mi się wyrwać aparat z ręki męża. A i tak krzywo patrzy i wydaje dyrektywy, co mam dopiąć, a co odpiąć od puszki, boi się, ze ubrudzę upuszczę, zepsuję
Jestem biegłym rewidentem z zawodu, więc kompletnie przyziemnie, przyziemniaście.

Romantyzm to coś co gdzieś tam głęboko jest we mnie, ale od dłuższego czasu powolnie zamiera. Może ogródek pozwoli żarzyć się choć iskierce.
agatanowa 23:13, 10 sie 2013

Poziomka napisał(a)

Agato rabatę eksperymentalną chętnie przeniosłabym do siebie.
Pozdrawiam Jasia

Poziomko, jestem wręcz zaszczycona tymi słowy Dziękuję.
agatanowa 23:15, 10 sie 2013

irena_milek napisał(a)
Ładna opowieść o roślinkach, a co jedna ładniejsza rabata doświadczalna bardzo fajna

Irenka, dziękuję, że mnie odwiedziłaś! Fajnie, że się Tobie - takiej wytrawnej znawczyni i podróżniczce - podoba moja rabatka
agatanowa 23:18, 10 sie 2013

zawitka napisał(a)
Witaj Agatko ---poczytałam sobie o Twoich zmaganiach z ze specjalistami z bożej łaski .Tez miałam ekipę co mi kafelki na tarasie ułożyli tak że woda stałaby mi przez pół roku pod drzwiami Kazałam kaelki wybić i robotę poprawić .Wiem ile to nerwów kosztuje .Człowiek chce zaoszczędzić a to chyba nie warto .Kwiatki masz piękne .trzymam kciuki i pozdrawiam

Zawitko, kryterium kosztowe było jednym z wielu branych przy wyborze ekipy do prac ziemnych. Nie było głównym i nie życzyli sobie tak mało, po prostu średnio. Nerwów było co niemiara, wciaż są reperkusje (chwasty!). Dziękuję za wsparcie i odwiedziny
kasiek 23:27, 10 sie 2013

Alez Ty masz poczucie humoru - to mi się podoba!
Do tego sama jestem ekonomista o specjalilacji w rachunkowości a pracuję z ustawami podatkowymi na co dzień - jak widzisz pragmatyzm też może mieć romantyczną i pełna luzu duszę Może nawet w tym twi rozwiązanie? taka druga strona medalu?
Co do Twoich upodobań - to pomijając odpowiedź która sama się nasuwa myślę że to właśnie dlatego że zależy Ci na szybkim efekcie wybierasz kształty wertykalne a nie horyzontalne. Co do Conici to ja nie mam problemów choć rośnie od południa, ale może faktycznie jakiś iglak o jajowatym kształcie i najlepiej srebro niebieskim kolorze?