Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 08:02, 14 sie 2013

Witam dawno nie byłam............ale i nic się nie dzieje na działce.tylko chwastów przybywa

Starzy ogrodowi którzy mieli kończyć odwodnienie kwadratów już 2 razy przesunęli termin....teraz na po długim weekendzie.
Nowy ogrodowy nie odbiera moich telefonów
Czekam na wiadomość do końca długiego weekendu - bo wiadomo to okres urlopowy.....i pewnie będę zmuszona szukać kogoś innego ...przyznaję że ten temat mnie trochę zdołował .

Odsunęliśmy plany wykończeniówkowe żeby robić ogród...a tu nie ma kto się za to wziąć

Mam trochę nowych zdjęć kwiatuchów

Takie tam kompozycje kolorystyczne.......................

admete 08:05, 14 sie 2013

Rabata z bylinami.poturbowanymi po gradobiciu i niektórymi odbijającymi jeszcze po przesadzeniu.....lilie na chwilkę dodały jej uroku

admete 08:06, 14 sie 2013

admete 08:09, 14 sie 2013

Bylina wyhodowana prze ze mnie.zapomniałam nazwy ..miała zakwitnąć za 3 lata od wsadzenia - a tu ma parę kwiatuszków

Suszki też z nasionek..............będzie ich kwitł cały rząd

Hibiskus z lidla

Chaberki jeszcze kwitną....

admete 08:11, 14 sie 2013

I rudbekie z kwitnącymi później hostami pod lasem...........zrobił się z nich niezły gąszcz...

admete 08:13, 14 sie 2013

Seria słoneczników

Udanego długiego weekendu wszystkim życzę!!!!!!!
admete 13:07, 21 sie 2013

W Kielcach szaro buro i ponuro .
Po takiej dawce słońca jest to przytłaczające..................

Miałam przedwczoraj dwa spotkania z nowymi ekipami ogrodowymi
Po tych rozmowach jestem umówiona z jedną z nich

Pan ma swoją szkółkę, nawet nie wiedziałam o jej istnieniu .
Spory wybór roślin, a to czego nie ma albo o specjalnej wysokości pan sprowadzi.
Ceny przyjemne.

W przyszłym tygodniu jesteśmy umówieni na dokładne przeliczenie co, ile i jakiej wysokości będziemy przywozić na działkę.

W tym roku chcę zrobić tzw szkielet - czyli posadzić wszystkie drzewa, cisy na żywopłot przy siatce, bukszpany na żywopłot na rabacie cebulowo - bylinowej.

Koło i rabatę pod lasem zostawię na przyszły rok - wątpię żeby starczyło funduszy .

Zobaczymy na czym stoimy po dokładnym przeliczeniu tego co planuję.

Mam nadzieję że znalazłam wreszcie osobę z którą się dogadam i z którą współpraca będzie szła dobrze.
Trzymanie kciuków mile widziane .

Pozdrawiam wszystkich i przyjdę z gotową listą roślin może coś jeszcze doradzicie?

Miłego dnia życzę
Joaska 13:38, 26 sie 2013

Czesć Aga,
mnie też dawno nie było na ogrodowisku...
wydawałoby się że zakładanie ogrodu to takie proste jest a Tu tyle czasu i z ekipami trudno się umówić .... dobrze że kogoś znalazłaś, mam nadzieję że w końcu będzie to ktoś odpowiedzialny bo poprzedni ogrodowi to chyba była wielka porażka.... u mnie ogordowo nic sie nie dzieje zresztą budowlanie też nic... wiadomo w urzedach urlopy.... a Ci co zostalito bardzo "przepracowani są" więc na PnB czekamy i czekamy mam nadzieję że się w końcu doczekamy, wkurza mie ta bezczynność ale cóż akurat w tym temacie niewiele mogę zrobić.
Mam nadzieje że uda nam się w końcu umówić na jakąś kawusię ... niedługo są targi (13-15 IX) może sie wspólnie umówimy na wyprawę.... w zeszłym roku były na prawdę fajne okazy roślin na targach.
Pozdrawiam
admete 07:01, 29 sie 2013

Cześć Joasiu
Mnie też zdziwiło to że chcę obsadzić-no nie mały ogród a nikt kompetentny się nie kwapi .
Znowu mam problemy .
Dzisiaj mam dzwonić do nowego ogrodowego ustalać termin spotkania(jeszcze nie wybraliśmy roślin) bo jak sam powiedział jest zawalony robotą i też niezbyt chętnie będzie brał tą robotę bo nie chce obiecywać że zrobi a potem będzie przekładał robotę - wiadomo jak to jesienią może być ładnie,a może lać i 2 tygodnie ciurkiem.

Odwodnienie dalej nie dokończone . Czekam......starzy kończą jakąś robotę i niby po jej zakończeniu mają przyjść do mnie - ale taką odpowiedź słyszę już od 3 tygodni .

Nowy wolałby wsadzić tylko rośliny - byle szybko.....a ja chciałam wymurować jeszcze warzywnik, wymyśliłam po drodze z 2 nowe rabaty..........tak sobie myślę że może bym je zrobiła sama z kancikiem????.......no ale skoro mam mieć jakąś ekipę na działce to wolałabym dac łopatę jakiemuś chłopu a nie męczyć się sama....szczególnie że mój czas w ogrodzie jest wyliczony i podporządkowany pod drzemki Igora --on śpi ja w ogrodzie a potem dopiero o 18 jak J wraca z pracy......to co ja narobię przez ten czas????

Czekam na korę - ma być w tym tygodniu(stary ogrodowy załatwia mi ją już miesiąc - no masakra jakaś), po żwir jadę jutro z J...i zaczynam sama z mamą z pomocą mojego wykonawacy zasypywać rabaty gdzie nie będą sadzone rośliny w tym roku.
Także od kilku dni znowu siedze w chwastach żeby rabaty były czyste przed przysypaniem.

Co do kawusi - ja już sobie w głowie ten termin koduję i umawiam z Tobą .
W zeszłym roku przegapiłam w tym muszę koniecznie być
admete 07:10, 29 sie 2013

Zostawiam chyba ostatnie już kwitnące w tym roku kwiatuszki............
Min wyhodowane prze ze mnie suszki