Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 23:27, 10 sie 2013

aksamitka napisał(a)
Kwiaty bardzo pięknie Ci zakwitły Agato. Aż miło popatrzeć.

A co do rady dotyczącej drzewa, to zdecyduję się chyba na wierzbę płaczącą lub orzecha włoskiego

Aksamitko, dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Co do wyboru drzew, to chyba dobry wybór, jeśli chcesz cień. Orzech daje go masę, wiem z autopsji - rodzice mają. Mama przepięknie zaarnżowała "podspodzie". Może jutro zrobię zdjęcie i wkleję. Wierzby nie znam z autopsji, ale możesz zobaczyć u naszej ogrodowiskowej koleżanki tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi?page=116

Nie podpowiadałabym Ci niczego, do czego nie byłabym osobiście przekonana. Ja u siebie sadzić będę brzozę (zapewne betulę pendulę 'Tristis') i wierzbę płączącą (waham się pomiędzy: zwykłą Salix alba a Salix ×sepulcralis może 'Chrysocoma'). Ale nie tyle dla cienie, ile dla malowniczości i polskości w charakterze właśnie
agatanowa 23:30, 10 sie 2013

kasiek napisał(a)
... ale może faktycznie jakiś iglak o jajowatym kształcie i najlepiej srebro niebieskim kolorze?

No ale jaki, imienniczko mojej siostry? Wstrzeliłaś się w mój ulubiony kolor
kasiek 23:44, 10 sie 2013

NP cyprysik groszkowy true blue lub baby blue Rosna wolno ale docelowo osiagaja 1m więc nie zasłonia Ci okien
agatanowa 00:36, 11 sie 2013

kasiek napisał(a)
NP cyprysik groszkowy true blue lub baby blue Rosna wolno ale docelowo osiagaja 1m więc nie zasłonia Ci okien

Zapamiętam, ale mi bardziej chodziło o łysą scianę między oknami, taki z 3-4, może 5 m docelowo, a szerokości z 1 - 1,5 max. No i co?
kasiek 09:09, 11 sie 2013

Pokaż mi fotkę z tą scianą Agatko.
kasiula79 10:03, 11 sie 2013

witam Agatko.
Przeleciałam Twój wątek cały i bardzo się z tego cieszę, bo tym samym nieświadomie przestrzegłaś mnie przed "profesjonalnymi firmami". planuję (chyba niestety nie w tym sezonie) założenie instalacji nawadniającej. Projekt już mam ( od Gardenarium) - zostało znalezienie firmy, która go zrealizuje. Ale po tym co przeczytałam u Ciebie zastanawiam się czy nie wykonać go samemu tzn. ja + mąż

Domek masz śliczny,a ogród też się już klaruje. Będzie pięknie!

pozdrawiam i zaznaczam sobie wątek
monteverde 10:30, 11 sie 2013

Agatko pięknie masz w ogrodzie, rabatki ładne ale zauważyłam na jednej taki dzwonek
walczyłam w rajskim z nim od początku idzie grubymi białymi korzeniami strasznie się rozsiewa i jest nie do wyplenienia, także jak możesz od razu go wywal jest strasznie kłopotliwy od wczoraj nie pokazują mi się krzyżyki przy powiadomieniach nie wiem co jest pozdrawiam
aksamitka 10:54, 11 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Aksamitko, dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Co do wyboru drzew, to chyba dobry wybór, jeśli chcesz cień. Orzech daje go masę, wiem z autopsji - rodzice mają. Mama przepięknie zaarnżowała "podspodzie". Może jutro zrobię zdjęcie i wkleję. Wierzby nie znam z autopsji, ale możesz zobaczyć u naszej ogrodowiskowej koleżanki tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi?page=116

Obejrzałam wiele stron u Ciebie i podoba mi się to, w jaki sposób wszystko urządzasz.
W linku, który podesłałaś wierzba wygląda ładnie. Właśnie o podobny efekt mi chodzi. Aby posiedzieć sobie w na ławeczce cieniu pod drzewem. Mam dylemat. A co najgorsze, to wraz z mężem mamy podzielone zdania (a on też ma tutaj coś do powiedzenia)

Catalpa/lipa/wierzba/orzech/xxxx - trudny wybór

Nie sztuką jest posadzić jakiekolwiek drzewo, lecz sztuką jest dobrać takie, które będzie nam "służyło" wiele lat cieniem i cieszyło oko.
agatanowa 13:15, 11 sie 2013

kasiek napisał(a)
Pokaż mi fotkę z tą scianą Agatko.

Kasiu, no pisałayśmy o tej rabacie eksperymentalnej. A chodziło mi o to miejsce:

Tak jak pisałam, pierwotnie miałam dać tu iglaka (zeby w zimę też coś było oraz aby osłaniał rabatę przed silnym wiatrami z lewej) , ale nie mogłam dobrać żadnego, który lubiłby takie miesce: dużo słońca i nie był rudziejącym jałowcem. Z braku pomysłu posadziłam lilie, a malwy się rozrosły i w rzeczywistości bardzo mi się one podobają, dziury nie widać na rabacie. Ale zimą będzie smutek, żal i nostalgia.

Może tego Wojtka dać, bo bardzo fajny chudziak i pokrój wzniesiony - jeszcze poczytam. Może jednak nie będzie bardzo cierpiał od słońca. Nogi bedzie miał osłonięte. Albo odpuszę.

Co sądzicie?
agatanowa 13:20, 11 sie 2013

aksamitka napisał(a)

Obejrzałam wiele stron u Ciebie i podoba mi się to, w jaki sposób wszystko urządzasz.
W linku, który podesłałaś wierzba wygląda ładnie. Właśnie o podobny efekt mi chodzi. Aby posiedzieć sobie w na ławeczce cieniu pod drzewem. Mam dylemat. A co najgorsze, to wraz z mężem mamy podzielone zdania (a on też ma tutaj coś do powiedzenia)

Catalpa/lipa/wierzba/orzech/xxxx - trudny wybór

Nie sztuką jest posadzić jakiekolwiek drzewo, lecz sztuką jest dobrać takie, które będzie nam "służyło" wiele lat cieniem i cieszyło oko.

Justyno-aksamitko, ja powoli dochodzę do wniosku, że trzeba kupować, sadzić i nie dzielić włosa na czworo, bo w przeciwnym razie stoi się w miejscu. Na szczęście mąż potrafi wziąć mnie za pysk i oglosić jakąś akcję i ją przeprowadzić. Bo ja jestem mistrzem od analiz. I na tym by się skończyło.

Zatem działaj. Nadchodzi najlepszy czas na sadzenie drzew!