Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:29, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Oooo! Moje pnie (w dużej części) takie zielone jak na dole, na tym łuszczącym się kawałku... No nic, będę obrywać, mus to mus

Dlatego brzozy warto jednak mieć jako solitery, wtedy nie łapią zielonego.
Specjalnie dla ciebie zrobiłam dziś też fotki rh... sadziłam je wiosną 2012... na lekkich wzniesieniach, by ziemia się nie obsuwała, to na brzegu dałam kamienie. Brak miejsca na zrobienie łagodnego spadku. Jakbym nawoziła, podlewała, to byłyby jeszcze większe, ale u mnie muszą radzić sobie same..
03.05.2012

05.03.215

A to drugie miejsce... kopczym nie za wysoki, pod spodem dołek o średnicy 0,8-1,0m i na głębokość 0,5m
05.05.2012

05.03.2015
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:19, 05 mar 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, a jak wygląda liść doorenbos? Napisałaś, że się różni. Mam niby 3 doorenbos posadzone ze 3 lata temu jako cieniutkie patyczki, ale nie mają śnieżnobiałej kory, dopiero jak złuszczę im to co na wierzchu, to są białe. Ale popatrzyłam na zwykłe młode brzozy i one też w tym wieku złuszczają korę, z brązu przechodzą w biel. Zastanawiam się czy na pewno mam doorenbosy. Zaczynam powiątpiewać, choć szkółka, w której kupowałam do tej pory spisywała się na medal. Hmmm... Może liść zadecyduje.

Młode brzozy mają szarą korę. Ale Doorenbos szybko ma już biały pień.
Liści nie fotografuję, ale są większe niż zwykłej brzozy, ciemniejsze.

Doorenbos

inne ale odmianowe
Ogród na glinie 13:01, 05 mar 2015

Do góry
w tle brzozy sąsiada, na co dzień ich nie zauważam, a takie ładne

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:22, 05 mar 2015

Do góry
Anieszka pytałaś u Ani o brzozy. Ja miałam u siebie akcję wymiany brzóz i pokazuję jak wyglądały liście brzozy doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=22
Ogród wśród pól i wiatrów 11:15, 05 mar 2015

Do góry
rysuj, rysuj.... Weekend twórczo się zapowiada.Ale w niedzielę zrób sobie przerwę. W końcu mamy święto A placu na ognisko czy grilla nie planujesz? A jakie brzozy chcesz posadzić? Doorenbosy? Ja u siebie będę miała zwykłe bo takie rosną w okolicy.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 10:54, 05 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
A czy te brzozy nie wypiją tam całej wody? Jaką masz glebę? Hortensje jednak potrzebują dużo wody...

Też nad tym myślałam, że brzoza ciągnie ale może spróbuje dla efektu się poświecę i będę latać z konewką. U mnie glina, ił po horyzont ale zebraliśmy ziemię i tak 30-40 cm górnej warstwy jest czarnoziem
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:10, 05 mar 2015

Do góry
Ania, a jak wygląda liść doorenbos? Napisałaś, że się różni. Mam niby 3 doorenbos posadzone ze 3 lata temu jako cieniutkie patyczki, ale nie mają śnieżnobiałej kory, dopiero jak złuszczę im to co na wierzchu, to są białe. Ale popatrzyłam na zwykłe młode brzozy i one też w tym wieku złuszczają korę, z brązu przechodzą w biel. Zastanawiam się czy na pewno mam doorenbosy. Zaczynam powiątpiewać, choć szkółka, w której kupowałam do tej pory spisywała się na medal. Hmmm... Może liść zadecyduje.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:23, 05 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak się zacznie łuszczyć to zerwiesz wierzchnią warstwę, rzekomo brzozy lubią jak im się te łuszczące oberwie
Mają za dużo wilgoci wiec zielenieją. U mnie pień jest odkryty wiec jest biały... no i nie podlewam tam.

Ano widzisz, to dlatego moje dooorenbosy mają lekko zzieleniałe pnie... Też nie podlewam
Ale te wierzchnie łuszczące się płaty wcale tak łatwo nie odchodzą, nie w całości. To może też przez mokrość w glebie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:18, 05 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Kwiatka dla Kazka przytagałam !

Masz największego dooorenbosy na swiecie... Moje pendule to też dooorenbosy, kora im po zimie zzieleniała, co robić?

Jak się zacznie łuszczyć to zerwiesz wierzchnią warstwę, rzekomo brzozy lubią jak im się te łuszczące oberwie
Mają za dużo wilgoci wiec zielenieją. U mnie pień jest odkryty wiec jest biały... no i nie podlewam tam.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 07:21, 05 mar 2015

Do góry
A czy te brzozy nie wypiją tam całej wody? Jaką masz glebę? Hortensje jednak potrzebują dużo wody...
Ogródek w którym klon osłupiał:) 20:18, 04 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Kupuj te brzozy i nie marudź!

Mogę naprawdę ino najpierw płot pomaluję, ziemię zbiorę, szopkę zmontuję, bo jeszcze w kartonie, rośliny wysadzę, oczko przerobię, rabaty wyznaczę, zamontuję coś co mi chodzi po głowie i będę mogła je posadzić
Ogródek w którym klon osłupiał:) 20:12, 04 mar 2015

Do góry
Kupuj te brzozy i nie marudź!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:04, 04 mar 2015

Do góry
Madżenie tulipany ja też przesadzałam w takim stadium i kwitły Ania zresztą już napisała. I jeszcze jedno drzewa, krzewy z rozrośniętym korzeniem wykopywałam w następujący sposób najpierw co się dało to podcinałam korzenie a później wyrywałam z pomocą auta - te Twoje dwie brzozy są blisko podjazdu...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:27, 04 mar 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Madżenko platanów nie widziała i może i lepiej ale brzozy u Ciebie pasują koło gabionów, zresztą Danusia wie co mówi, zna Twój ogród więc problem z głowy

A jaki ładny avatarek turkusowy
Ja muszę jeszcze w sobitę zrobic test czy brzozy mogę Witków. Parasol orzyciąć. Obawiam sie ze juz nie i poczochrance mnie beda denerwować do lata

Muszę też przesadzić pluskiwcę czekoladowe spod brzóz na różanke.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:25, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Madżen... tulipany spod brzóz możesz przesadzić.. ja tak przesadzałam nie raz...część cebul się zniszczy, ale większość daje się przesadzić.. i kwitną Przygotuj jakie wiadra, kartony i wykopuj z bryłą ziemi.. potem ponownie posadzisz. Jak to zrobisz przed kwitnieniem, jak jeszcze małe liście, to mniej się zniszczy.

Aniu tak zeobię, dziekuje za porade niech no tylko brzozy wyślą
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:35, 04 mar 2015

Do góry
Melduję, że pierwsze prace już za mną. Brzozy i graby przycięte, kilka miskantów też. Delikatnie podciąłem też żywopłot grabowy. Pąki już bardzo nabrzmiałe.

Zamówiłem też w ciemno sadzonki bukszpanu na rabatę przed dom. Zobaczymy co przyjdzie. Wysyłają od 09.03.
http://allegro.pl/bukszpan-wieczniezielony-zywoplot-do-25cm-100sztuk-i5141666637.html

Wyglądają nieźle ale to tylko zdjęcia.

Ile potrzeba sadzonek na metr obwódki?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:27, 04 mar 2015

Do góry
Madżenko platanów nie widziałam i może i lepiej ale brzozy u Ciebie pasują koło gabionów, z resztą Danusia wie co mówi, zna Twój ogród więc problem z głowy
Ogródek w którym klon osłupiał:) 18:23, 04 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Nawadnianie...no tak oczywiście ja i moja zielona konewka, a co...myślisz że brzozy wszystko wypiją?

hyhyhy
Ogródek w którym klon osłupiał:) 18:21, 04 mar 2015

Do góry
Nawadnianie...no tak oczywiście ja i moja zielona konewka, a co...myślisz że brzozy wszystko wypiją?
Ogród wśród pól i wiatrów 17:41, 04 mar 2015

Do góry
Ewelina, cały ten plac przed domem, zaznaczony zieloną linią jest w miarę płaski, tylko skarpa "nie ma linii". I to mnie wkurza, muszę coś z tym zrobić. Myślę, że docelowo będzie tam taras, może jakieś murki, gabiony, jakaś woda.. Na materiał idealny byłby granit, ale na ten moment odpada - mam ważniejsze wydatki.

Nie wiem czy ten taras - jako większa inwestycja, nie poleci w kolejnym sezonie. A teraz tylko trawa po całości, duża rabata wzdłuż chodnika. brzozy przy wjeździe i placyk z huśtawką.

No i masz 100% racji, trzeba wszystko ładnie rozrysować Oto i moje zadanie weekendowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies