Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Muszelki 18:49, 14 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ten rok długo będziemy wspominać jako najładniejszy pogodowo.

Do kompletu mogłaby być i ładna zima. Mroźna, śnieżna i słoneczna.
Bylinowa łąka 15:46, 14 lis 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Czerwona chryzantema. W tamtym roku była malutka i myślałam, że to taka niska odmiana.

Piekny kolor chryzantemy, czy ona zimujaca? Jesien jak wszedzie u nas dzisiaj mokro troche siapi deszcz w nocy padal ale cieplo. Szykuje sie na jutro pojechac na wies ma byc slonecznie.

Widze, ze ogrodzenie masz, a wzbranialas sie przed postawieniem.
Czasem wszystko ogrodzisz bo zwierzeta nie pozwola aby zyc bez ogrodzenia.

Moi znajomi z osiedla maja dzialke w Bieszczadach i przywoza male buczki co roku. Widze na twoich fotach piekny las bukowy.
Mam kilka bukow ale u moich liscie na zime nie opadaja. Na jednym sa jeszcze liscie z zeszlego roku.

Lilie gora zmarznie i wiosna na nowo odbije.

Pozdrawiam Gosiu

Ogród Muszelki 08:05, 14 lis 2018

Do góry
Brzozy piękne. Widok za furtka jeszcze piekniejszy
U mnie też na wszystkich uliczkach ścieżkach liści leżących jeszcze pelno. Poniedziałek był bardzo ładny, w nocy dosyć dobrze popadało. Już coraz bliżej zimy, ale jeszcze będzie ładnie.
Ten rok długo będziemy wspominać jako najładniejszy pogodowo.

Pozdrawiam

Ogród który stał się moją pasją 07:52, 14 lis 2018

Do góry
Teraz jeżeli chodzi i cebulę to trzeba szukać w sklepach ogrodniczych. Supermarkety żyją już świętami.
Ładny ogródek las jest doskonałym tłem.
Powsin skałki piękne też bywam kilka razy w roku, ale najładniejszą wiosna i jesień ta trawdziwa jak w tym roku
Józefów to gdzieś pod Warszawą?
Ptasi gaj 23:44, 13 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)

Teraz taka prawda, że kto inny był przywódcą "S" to nie ten którego cały świat uznaje.
Ptasi gaj 23:38, 13 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Elu, jeśli jesteś zainteresowana, to warto obejrzeć świetny film pt. "Niepodległość":

https://ninateka.pl/film/niepodleglosc-krzysztof-talczewski

Film składa się niemal wyłącznie z odrestaurowanych i pokolorowanych materiałów historycznych. Jest dostępny tylko do 14 listopada (środa) do godz. 22.00.

Serdecznie polecam.

Ps. Popieram działania IPN. Popieram odkrywanie prawdy. Jakakolwiek, by ona była. Ta najbardziej mroczna również. Bo tylko na Prawdzie można prawdziwie budować. W każdym wymiarze życia.

Oj Muszelko trochę znam to środowisko IPN. Może innym razem napiszę na priv.
Film oglądałam wczoraj.
Między polem, a lasem. 08:19, 13 lis 2018

Do góry
Kasiu dużo czytania będę wieczorem.
Ptasi gaj 08:08, 13 lis 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
A gdzie trzymasz daturę na zimę ?

Kasiu moja datura rośnie w kompostowniku jest teraz bardzo duża.
W tym roku ja zostawię nie będę wykopywać odetnie kilka gałęzi włożę do wody i przechow w chłodniejszym miejscu w garażu. Jak wypuści korzenie gdzieś w lutym posadzę do donicy.
Ptasi gaj 21:23, 12 lis 2018

Do góry
Co to za grzyby rosną pod świerkami można je kosa kosić

Te szkoda wiązać takie piękne. Reszta związana.

Ptasi gaj 21:12, 12 lis 2018

Do góry
Mam przy płocie posadzona winorośl pachnąca która owocuje bardzo dobrze. Owoce nie za bardzo smaczne ale ja jem są cierpkie za to ptaki je bardzo lubia.

Berperysy też obrodziły

Tak rośnie u mnie bieluń

Proso i ciągle kwitnący

Ptasi gaj 20:20, 12 lis 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)

Sporo mam róż od Choduna, ale w tym sezonie bardzo paskudne sadzonki przysyłali. Teraz już bym u nich nie zamówiła. Ostatnio kupuję u Rosaćwik. Ładne róże dostałam.

Nigdy w zyciu u Hodunow bardzo zle sadzonki otrzymalam.
Hyzy i Rosacwik porzadne sadzonki przysylaja.
Ptasi gaj 20:15, 12 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Piękny spot IPN "Gra o Niepodległość"

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/420744-niesamowity-spot-ipn-gra-o-niepodleglosc-wideo

Nie znosze tych ludzi z IPN, ale spot sie udal. Krotki i dobrze zrobiony nawet laik zrozumie tamte czasy.
Ptasi gaj 20:04, 12 lis 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękny bukiet i życzenia.
Czytam, że walczyliście z liśćmi, ja ze żwirku dmuchawą wygoniłam liście. Oczywiście musiałam odczekać aż przeschną.

Ja juz zwiry tez prawie oczyscilam, ale ja nie zdmuchuje tylko zbieram dmuchawa do worka. Liscie brzozy wchodza miedzy kamienie wiec dmUchanie nic u mnie nie da.

U nas dzisiaj piekna sloneczna pogoda cieplo szkoda ze w ostatni dzien swiat.
U mnie tez juz koncowka lisci jeszcze tydzien i po lisciach.

EM kosil jeszcze trawe bo po 2 tygodniach wyrosla przy okazji zostaly wyzbierane liscie.

Ogród z łezką II 17:42, 12 lis 2018

Do góry
Bardzo ładna trawa Dronning Ingrid czytalam o niej moze kupie. Marzy mi sie jeszcze jedna kepa traw z takich przebarwiajacych sie na czerwono od najwyzszej do najnizszej. Przy okazji znalazlam jeszcze mniejszego wzrostu. Wyrzucam prosa ladne dopóki wichuranje przyjdzie.
Trawa musi miec solidne pedy a nie wiotkie.
U mnie roze tez mialy paczki kwiatowe, ale scielam i do wazonu dalam.

Bardzo podobają mi się te przebarwiające się na czerwono. Tylko Ingridkę taką mam. Pięknie by było gdybyś posadziła więcej takich o różnej wysokości w kupie. Sadź, masz miejsce. A my będziemy podziwiać
Z prosem mnie zaskoczyłaś...Kasia z ZG bardzo je zachwala, właśnie takie czerwone. Ale ma je posadzone wewnątrz rabaty i ograniczone innymi roślinami. Może tylko wtedy zdają egzamin.
Ptasi gaj 15:12, 12 lis 2018

Do góry
Z okazji Świeta Niepodległości wszystkim tu zaglądającym spokojnego swietowania, aby w Polsce zylo sie wszystkim dobrze.

Piękny bukiet, piękne życzenia, piękne święto
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:57, 12 lis 2018

Do góry

Piekne wianki Dorota. Wlasciwie wszystko jest w zasiegu reki tylko myslec.
Ja na wiosne z moich bluszczy zrobilam spora kule, gdzies lezy w garazu.
Moze jutro mi sie uda co zrobic bo badyle wiotkie. U mnie jeszcze duzo owocow na bluszczu mozna tez je uzyc do wianuszka opryskac lakierem do wlosow.

Dorotka pozdrawiam SWIATECZNIE
Masz rację wszystko w zasięgu ręki i jak to Sylwia napisała zupełnie bez kosztowe. Też marzy mi się z tego duża kula, ale niestety wykorzystałam prawie wszystek materiał. U mnie owoców nie ma, bo ja ścinam go co rok i wykorzystuję do dekoracji. Mój egzemplarz jest młody bo dopiero 3 lub 4 rok.
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:42, 12 lis 2018

Do góry
Zawitka tez wesolego swieta. Jestem po dlugim spacerze z samego rana wiec ledwo zipie.
Pokaz sosenke himalajska. Szyszki zbieraj i podkladaj pod kwasoluby.

Te szyszki są tak duże że nie nadają się do podkładanie a do wieszania na choinkę Jak się rozwiną to są duże jak pięść ;d Maluję je na srebrno i złoto i są na choince ;d Po prostu zastępują bombki Zaraz zrobię zdjęcia to wkleję ;d

Zdjęcia szyszek wstawiłam w dekoracjach świątecznych .[

A tu jest owa himalajka.

Ogród z łezką II 21:42, 11 lis 2018

Do góry
Bardzo ładna trawa Dronning Ingrid czytalam o niej moze kupie. Marzy mi sie jeszcze jedna kepa traw z takich przebarwiajacych sie na czerwono od najwyzszej do najnizszej. Przy okazji znalazlam jeszcze mniejszego wzrostu. Wyrzucam prosa ladne dopóki wichuranje przyjdzie.
Trawa musi miec solidne pedy a nie wiotkie.
U mnie roze tez mialy paczki kwiatowe, ale scielam i do wazonu dalam.
Ptasi gaj 14:19, 11 lis 2018

Do góry

Witam Kasiu po długich wakacjach. Też coś tam pewnie dokupienia, ale wiosna w pobliskiej szkółce. Wszystkie róże które kupiłam w donicach w szkółce sąsiedzkiej pięknie rosną

Wolałabym już nie dokupować wiosną, ale pewnie mnie to czeka...Jubilee Celebration chyba ostatnie tchnienie wypuszcza. Myślę, że jakiś karczownik jej solidnie korzenie podżarł, słabe szanse, że się odrodzi wiosną. Ale nie wykopałam jej, czekam. Jednej na pewno nie będę zamawiać wysyłkowo, chyba, że jeszcze jakąś trafi, może się przecież zdarzyć.
Mam też bardzo przyzwoitą szkółkę różaną w Pszczynie, ale nie zawsze jest akurat co chcę. Jeżeli jedną, to na pewno tam kupię wiosną. I stamtąd mam sporo róż, dobrze rosną. Nawet dziewczyny z forum tam zaopatrywałam w róże, Ula chyba też tam sama kupowała.
Ogród z łezką II 14:05, 11 lis 2018

Do góry

Wyjątkowy to rok i kwitnięcie traw zaskakuje. też w tym roku kupiłam Morning ... Posadzone na rozsadniku wiosna będą miały swoje miejsce będę robiła przemeblowanie. Kupiłam Menory i bardzo mi się podoba Miskant Rosi już miałam kupić w Albamarze ale już wysprzedany w przyszłym roku kupię.
Teraz mnie interesują trawy ładnie przebarwiające jesienią właśnie Rosi taki jest. Może przez zimę jakieś inne wyszukamy

W każdym razie ten rok to rewelacja dla traw i wielu innych roślin pięknie się przebarwiała.
Alhemist piękna roza, ale tylko jak kwitnie.
Moje pienne też takie rozczochrane badyle po 4 metry zostawiam na zime wiosna skrócenie.
Np róże bonica wyrzucam przereklamowane zamiast niskie wyrastają pędy po półtora metra.
Moja Diana kwitla miała 3 kwiaty bardzo ladne. Obleciała z liści na początku wrzesnia, ale pędy ma zielone.
Już nie nadążam za wysokością róż kupuję niskie a one wyrastają wysokie jaką przyczyna tych wzrostów.
Jeszcze wieczorem zobaczę w necie te dwie róże co kupiłaś.

Kasiu dobrze, że już jesteś. Nawet Milka się na wątku Reni odezwała.

Jednak to narkotyk. Ale ten narkotyk trzeba dozować.

Pozdrawiam

Ela, zobacz sobie Dronning Ingrid. To niewysoki miskant, ładnie się na czerwono przebarwia i co roku kwitnie. Taki do cycków jest, sztywny, nie trzeba podpierać jak Variegatusa na przykład.
Tu moje z 9.września. Potem były jeszcze bardziej czerwone.

Ciekawa jestem tej Diany, widziałam ją jeszcze u Justyny w Zatorze na żywo, ładna, aksamitna taka Na razie ma kopczyk i wyłazi mi spod niego...bo puściła przez ten ciepły listopad.
Sama jestem ciekawa tych róż, już nie chcę Austinów, denerwują mnie ich pokroje krzaka. Lubie takie porządne Dlatego teraz już niemieckie albo duńskie.

Lubię kontakt z Wami poprzez forum, z częścią mam osobisty kontakt, ale część za daleko...dlatego zawsze wracam

I ja pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies