Ogród Muszelki
18:49, 14 lis 2018
Do kompletu mogłaby być i ładna zima. Mroźna, śnieżna i słoneczna.
Elu, jeśli jesteś zainteresowana, to warto obejrzeć świetny film pt. "Niepodległość":
https://ninateka.pl/film/niepodleglosc-krzysztof-talczewski
Film składa się niemal wyłącznie z odrestaurowanych i pokolorowanych materiałów historycznych. Jest dostępny tylko do 14 listopada (środa) do godz. 22.00.
Serdecznie polecam.
Ps. Popieram działania IPN. Popieram odkrywanie prawdy. Jakakolwiek, by ona była. Ta najbardziej mroczna również. Bo tylko na Prawdzie można prawdziwie budować. W każdym wymiarze życia.
A gdzie trzymasz daturę na zimę ?
Sporo mam róż od Choduna, ale w tym sezonie bardzo paskudne sadzonki przysyłali. Teraz już bym u nich nie zamówiła. Ostatnio kupuję u Rosaćwik. Ładne róże dostałam.
Piękny spot IPN "Gra o Niepodległość"
https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/420744-niesamowity-spot-ipn-gra-o-niepodleglosc-wideo
Piękny bukiet i życzenia.
Czytam, że walczyliście z liśćmi, ja ze żwirku dmuchawą wygoniłam liście. Oczywiście musiałam odczekać aż przeschną.
Bardzo ładna trawa Dronning Ingrid czytalam o niej moze kupie. Marzy mi sie jeszcze jedna kepa traw z takich przebarwiajacych sie na czerwono od najwyzszej do najnizszej. Przy okazji znalazlam jeszcze mniejszego wzrostu. Wyrzucam prosa ladne dopóki wichuranje przyjdzie.
Trawa musi miec solidne pedy a nie wiotkie.
U mnie roze tez mialy paczki kwiatowe, ale scielam i do wazonu dalam.
Z okazji Świeta Niepodległości wszystkim tu zaglądającym spokojnego swietowania, aby w Polsce zylo sie wszystkim dobrze.
![]()
Piekne wianki Dorota. Wlasciwie wszystko jest w zasiegu reki tylko myslec.
Ja na wiosne z moich bluszczy zrobilam spora kule, gdzies lezy w garazu.
Moze jutro mi sie uda co zrobic bo badyle wiotkie. U mnie jeszcze duzo owocow na bluszczu mozna tez je uzyc do wianuszka opryskac lakierem do wlosow.
Dorotka pozdrawiam SWIATECZNIE
Zawitka tez wesolego swieta. Jestem po dlugim spacerze z samego rana wiec ledwo zipie.
Pokaz sosenke himalajska. Szyszki zbieraj i podkladaj pod kwasoluby.
Witam Kasiu po długich wakacjach. Też coś tam pewnie dokupienia, ale wiosna w pobliskiej szkółce. Wszystkie róże które kupiłam w donicach w szkółce sąsiedzkiej pięknie rosną
Wyjątkowy to rok i kwitnięcie traw zaskakuje. też w tym roku kupiłam Morning ... Posadzone na rozsadniku wiosna będą miały swoje miejsce będę robiła przemeblowanie. Kupiłam Menory i bardzo mi się podoba Miskant Rosi już miałam kupić w Albamarze ale już wysprzedany w przyszłym roku kupię.
Teraz mnie interesują trawy ładnie przebarwiające jesienią właśnie Rosi taki jest. Może przez zimę jakieś inne wyszukamy
W każdym razie ten rok to rewelacja dla traw i wielu innych roślin pięknie się przebarwiała.
Alhemist piękna roza, ale tylko jak kwitnie.
Moje pienne też takie rozczochrane badyle po 4 metry zostawiam na zime wiosna skrócenie.
Np róże bonica wyrzucam przereklamowane zamiast niskie wyrastają pędy po półtora metra.
Moja Diana kwitla miała 3 kwiaty bardzo ladne. Obleciała z liści na początku wrzesnia, ale pędy ma zielone.
Już nie nadążam za wysokością róż kupuję niskie a one wyrastają wysokie jaką przyczyna tych wzrostów.
Jeszcze wieczorem zobaczę w necie te dwie róże co kupiłaś.
Kasiu dobrze, że już jesteś. Nawet Milka się na wątku Reni odezwała.
Jednak to narkotyk. Ale ten narkotyk trzeba dozować.
Pozdrawiam