ElzbietaFranka napisał(a) Bardzo ladne. Piszesz o mikoryzie ale ty je szczepjlas czy juz kupilas z mikoryza. Bo mikoryza mogly byc zaprawiane nasiona lub moczone w glutach po wyciagnieciu z ziemi i jeszcze ty moglas moczyc w mikoryzie przed sadzenjem.
Ja kupowalam z mikoryza nie wiedzac o tym niektore sosny czarne w doniczkach.
Po czym to poznac jak wyciagniesz rosline w moim przepadku sosna czarna caly korzen jest bialy tak jakby byl owiniety wata lub jak kupisz serek brie.
Od razu widac ktore sosny sa z mikoryza ktore nie.
Z mikoryza sosny rosna rewelacyjnie.
Na poczatku mojej zabawy w ogrod byla u mnie pustynia kilka sosen w rogu dzialki wiec chodzilam po ugorach i przynosilam male sosenki korzenie palowe pourywane ledwo zipialy. Moczylam wlasnie w mikoryzie i rosna pieknie odwdzieczajac sie grzybami maslakow mam w bród. Wiec sie ciesze.
Wiec twoje serbki beda dobrze rosly bez obaw. A jak u nich ze sloncem jest. Widze, ze tam cien za szopami piszesz, ze rozbiorma bedzie. Pytam bo wiesz aby rowno sie rozwijaly dookola aby cien z ktorejs strony im nie szkodził.
Ciesze sie zawsze jak cos pieknie rosnie a szczegolnie iglaki bliskie mojemu sercu.
Pozdrawiam Wiola
Ja kupiłam te świerki ze szkółki internetowej od razu miały mieć zaszczepioną mikoryzę
Jednak to co piszą o mikoryzie sprawdza się w 100 % ,bo tak jak piszesz rośliny rosną rewelacyjnie
Świerczki mają dużo słońca,tylko z rana do ok 10 cień a potem do końca dnia słońce
Cieszę się razem z Tobą ,że nasze iglaczki fajnie rosną
Pozdrawiam Elu