Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:36, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To ja poproszę o przepis na pv.
Zaczęłam dietę od niedzieli: bez chleba, ziemniaków i słodyczy. Warzywa tak. Dobry chociaż?

Iwonko na poprzedniej stronie pisałam o skłądnikach jakie używam do koktajli.
Dla nas dobre

W tamtym roku byłam 6 miesięcy na diecie i udało mi się zejść z 68 do 58kg, teraz dalej uważam na to co jem aby utrzymać wagę.
Zrezygnowałam z cukru, białego pieczywa,mięs smażonych i słodyczy.
Marchewka, kalarepa i jabłka to moje przekąski w ciągu dnia

Rododendronowy ogród II. 20:58, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, dziwna mroźna ta wiosna. Dasz znasz, kiedy zaczniesz dolistnie dokarmiać rododendrony?
W zeszłym roku chyba się już to robiło. A teraz mroźno, to chyba jeszcze nie?
Jak myślisz?
I w zeszłym roku robiłaś jakąś mieszankę. Ja rozrabiałam nawóz do Rh. Ale twoja mikstura była lepsza chyba. Przypomnisz ją?

Tak masz racje w tamtym roku juz przymrozków nie było. W tym jeszcze nie opryskiwalam ale jak mina przymrozki to zacznę.
Co do nawozu to mieszam te trzy oczywiscie rozwodnionewg przepisu

Ogródek Iwony 20:56, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Znalazłam takie róże w kolorach, które lubi Zbyszek. Nawet sam je wskazał, ale ja nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Na razie jest to w sferze jego marzeń.:

http://www.floribunda.pl/alpine-sunset-id-2529.html

http://www.floribunda.pl/augusta-luise-id-2271.html

http://www.floribunda.pl/ashram-id-2634.html

Czy ktoś ma zdanie na ich temat? Jakieś doświadczenie?

Z tymi różami mi się nie spieszy, bo miejsce jeszcze nie gotowe. Ale dzisiaj oglądaliśmy sobie miejsce, gdzie miałyby być posadzone. Mogłoby być ładnie, ale najwcześniej jesienią się uda, albo wiosną przyszłego roku

Znam i oglądam regularnie w szkółce Augusta Louise - jak dla mnie za pstrokata, łatwo przechodzi w różowy, trochę tam i żółtego, bardzo zmienna, ale w róż, krzak wielobarwny jest, pozostaych dwóch nie znam.
Ja u siebie na herbacianej sadzonej w ubiegłym sezonie mam Westerland, ponoć żelazna, Bonita, Sophia, Emil Nolde i Belvedere. To są herbaciane pomarańczowe i żółtawe, a podsadzone mam żurawką ciemną. Zdjęć ładnych nie mam, ale coś znajdę i wstawię u siebie, jeśli chcesz i jeśli to aktualny temat jest
Edit - jeszcze może Hansastaedt von Rostock - jest taka żółtoherbaciana i ładnie kwitnie - mam ją.
Rododendronowy ogród II. 20:47, 25 lut 2016

Do góry
Bogdziu, dziwna mroźna ta wiosna. Dasz znasz, kiedy zaczniesz dolistnie dokarmiać rododendrony?
W zeszłym roku chyba się już to robiło. A teraz mroźno, to chyba jeszcze nie?
Jak myślisz?
I w zeszłym roku robiłaś jakąś mieszankę. Ja rozrabiałam nawóz do Rh. Ale twoja mikstura była lepsza chyba. Przypomnisz ją?
Ogród z pergolą 20:46, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Uśmiechy dla Bogdzi
Ogród z pergolą 20:43, 25 lut 2016

Do góry
Spotkanie Ogrodowiska w Pszczynie czerwiec 2016 20:40, 25 lut 2016

Do góry
Mnie Kasiu też przyjmiesz? Będę kierowcy szukała
Ogród z pergolą 20:39, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Filemon, nie rozumiem, co Cię uraziło.

To, co zwykle Brak wiedzy na temat choćby tego, że Ania potrzebowała dokładnej informacji i otrzymała ją od najbardziej kompetentnej osoby, od jakiej mogła
Cóż... taki typ z Filemona... Może rzeczywiście niech nie pisze, skoro ma pisać tak... Poza tym... dziewczyna tutaj wylewa żale, a na drugim forum pokazuje, jak sadzi zestawienia roślin żywcem wzięte z Ogrodowiska...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:36, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja też. I jeszcze pan młody poprosił, bym cyknęła przed kościołem fotkę wszystkim gościom. Gości poustawiałam, poprosiłam o uśmiech, chwila zawieszona ... a tu zong. Karty nie ma
Szybko ktoś pożyczył aparat i fotkę zrobiłam. Wstyd mi było strasznie

Hi hi hi ... no nie zazdroszczę Ci tego przeżycia Ale takie momenty mają swój urok ... zapadają w pamięć na długo ... a już po czasie mozna się z nich tylko śmiać

PS A ja myślałam, że Ty taka poukładana jesteś
Ogród z pergolą 20:30, 25 lut 2016

Do góry
Filemon, nie rozumiem, co Cię uraziło.
Ogród z pergolą 20:28, 25 lut 2016

Do góry
Bogdziu, fajnie napisałaś o rododendronach. Dla mnie jesteś autorytetem w tej materii. Masz wielkie doświadczenie z rh.
Ania chce z serbów ekran od ulicy, która kiedyś będzie bardzo ruchliwa. Więc będzie równać, jak się rozrosną.
Ogród z pergolą 20:13, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A gdzie chcesz je przesadzać? Nie będą na planie pasować? To znaczy nie wiem, którą wersje wybrałaś
Skoro sadziłaś rodki jesienią, to one jeszcze daleko korzonków nie wypuściły, tak było z moimi.

Ania, dziś rozmawiałam z doświadczoną ogrodniczką, bo ja to się też dopiero uczę nie popełniać błędów
Rozmawiałyśmy o twoim żywopłocie. Radziła zagęścić serby do odległości 1m, maksymalnie 1,2 metra. Przemyśl to jeszcze, póki nie ruszyły z wegetacją i są malutkie.

Idę robić obiad, bo dziecko głodne

jutro dokładnie wymierzę ile rodki są posadzone od frontu.
a z serbami to dobra wiadomość dla mnie bo bedę miec wytłumaczenie dla em czemu serby wysadzamy.. bo musimy zagęścić w innym miejscu
Ogród z pergolą 20:08, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
"Dereń biały 'Elegantissima' http://www.zielonyogrodek.pl/lisciaste/deren-bialy-elegantissima

wysokość: do 3 m

Cornus alba IVORY HALO 'Bailhalo'
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=7

wysokość 1,2 m

Sama musisz zdecydować Masz spory obszar, ale skoro pierwszy dorasta do 3 metrów, to czy nie przysłoni żywopłotu z tyłu?

Z miskantami dobrze myślisz. Te są najładniejsze. Ale ML będzie za mały za dereniem. Więc chyba Gracilimusy. Są najładniejsze
Mogą być jeszcze Variegatusy biało-zielone. Gdybym ja miała wybierać, wybrałabym eleganckie Gracilimusy.

A wiesz, że twoje rododendrony należą do miniaturowych?
Po 10 latach osiągają zaledwie 1,6 wysokości.

eeee jak po 10 latach dopiero tyle a dereń przecież szybszy jest to wezmę ivory halo. a miskant gracek, super
Ogródek Iwony 19:46, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wieczorem wpadnę. Teraz lecę na chór.

O jaka super rozrywka, mnie niestety słoń na ucho nadepnął
Ogród z pergolą 19:42, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Prawdziwy ogrodnik dba o swoje rośliny i nie naraża ich latem na szok termiczny, szczególnie, jak było lato, jak ubiegłe po 40 stopni. Mi by było szkoda rododendronów narażać na taki stres. A potem się dziwimy, dlaczego wyglądają marnie
Ja latem nawet bukszpanów nie przycinałam i cierpliwie czekałam na ochłodzenie. Rośliny i tak miały saunę

Zajebisty ogrodnik wie jak przesadzić by rośliny dały radę bez uszczerbku, a moje rododendrony mają się świetnie
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:26, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Może się wysieją pod płotem, gdzie leżały?

I za płotem i w kompoście...
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:03, 25 lut 2016

Do góry
Może się wysieją pod płotem, gdzie leżały?
Jestem w polu 18:48, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ty masz trochę fioletowego, mój miał być czerwony, czy malinowy, a był różowy jasny
Ale też go lubię
Teraz wysiałam krwawnika od Reni terrakota. Ciekawe, czy nasionka powtarzają kolor

Ja go zostałam, więc nawet nie wiedziałam jaki będzie miał kolor. Ale podoba mi się, bo on nie jest jednokolorowy.
Beskidzkie marzenie 17:39, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jakie drzewa u Ciebie zostaną? Masz jeszcze jakieś w ogrodzie, które mają zostać? Czasem jest tak, ze drzewa trzeba dobrać do stylu ogrodu. U mnie Umbry by nie pasowały. Choć swojego czasu bardzo ich pragnęłam, bo na O były bardzo modne.

Będę wieczorkiem

Iwonko miałam z tej części domu tylko owocowe, które jesienią przenieśliśmy w inne miejsce, została tylko ta śliwa, która bardzo chorowała w ubiegłym sezonie i jest do usunięcia.
Umbry mi sie bardzo podobają, ale to w inne miejsce myślałam na tle tuj, a nóżki rozplenicę. Mam trochę i chciałabym własne sadzonki uzyskać, tylko nie wiem czy muszę cała karpe wykopać i dzielić?
Beskidzkie marzenie 17:27, 25 lut 2016

Do góry
Jakie drzewa u Ciebie zostaną? Masz jeszcze jakieś w ogrodzie, które mają zostać? Czasem jest tak, ze drzewa trzeba dobrać do stylu ogrodu. U mnie Umbry by nie pasowały. Choć swojego czasu bardzo ich pragnęłam, bo na O były bardzo modne.

Będę wieczorkiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies