Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 20:08, 25 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
"Dereń biały 'Elegantissima' http://www.zielonyogrodek.pl/lisciaste/deren-bialy-elegantissima

wysokość: do 3 m

Cornus alba IVORY HALO 'Bailhalo'
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=7

wysokość 1,2 m

Sama musisz zdecydować Masz spory obszar, ale skoro pierwszy dorasta do 3 metrów, to czy nie przysłoni żywopłotu z tyłu?

Z miskantami dobrze myślisz. Te są najładniejsze. Ale ML będzie za mały za dereniem. Więc chyba Gracilimusy. Są najładniejsze
Mogą być jeszcze Variegatusy biało-zielone. Gdybym ja miała wybierać, wybrałabym eleganckie Gracilimusy.

A wiesz, że twoje rododendrony należą do miniaturowych?
Po 10 latach osiągają zaledwie 1,6 wysokości.

eeee jak po 10 latach dopiero tyle a dereń przecież szybszy jest to wezmę ivory halo. a miskant gracek, super
Bogdzia 20:08, 25 lut 2016

Moim zdaniem przesadzanie rh po kwitnieniu to bardzo zły pomysl , przeciez one wtedy
po pierwsze są osłabione kwitnieniem które roślinę duzo kosztuje ,
po drugie wtedy własnie zaczynaja im rosnac młode przyrosty a po nich pąki na nastepny rok ,
po trzecie przeciez jest to okres prawie pewnych upałów , kto przesadza jakiekolwiek rośliny w czasie upałów?

Rh dobrze jest przesadzac juz teraz oczywiscie lepiej w dni kiedy nie ma przymrozków lub na przełomie sierpnia i wrzesnia gdy maja juz zawiazane paki na następny rok.
Aniu Twoje najlepiej byłoby przesadzic dopiero w przyszłym roku lub na jesieni bo dopiero je sadziłas i dobrze by było gdyby się porzadnie ukorzeniły ale jesli musisz to przesadz jak tylko mina przymrozki ,tak do połowy marca.
anna_t 20:08, 25 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Gdybym musiała przesadzać to pewnie bym poczytała w necie co i jak i bym przesadziła. Ale póki co nie musiałam i mam nadzieję że nigdy nie będę.

Wiem że Bogdzia przesadza takie olbrzymy i nic im nie jest więc pewnie potrzeba trochę wprawy w tym i jakoś będzie.

w razie czego pojadę po Bogdzie to może mi pomoże
ag_zie 20:11, 25 lut 2016

Aniu, dużo się dzieje u Ciebie podczytuję i może coś u siebie przemycę
anna_t 20:13, 25 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
A gdzie chcesz je przesadzać? Nie będą na planie pasować? To znaczy nie wiem, którą wersje wybrałaś
Skoro sadziłaś rodki jesienią, to one jeszcze daleko korzonków nie wypuściły, tak było z moimi.

Ania, dziś rozmawiałam z doświadczoną ogrodniczką, bo ja to się też dopiero uczę nie popełniać błędów
Rozmawiałyśmy o twoim żywopłocie. Radziła zagęścić serby do odległości 1m, maksymalnie 1,2 metra. Przemyśl to jeszcze, póki nie ruszyły z wegetacją i są malutkie.

Idę robić obiad, bo dziecko głodne

jutro dokładnie wymierzę ile rodki są posadzone od frontu.
a z serbami to dobra wiadomość dla mnie bo bedę miec wytłumaczenie dla em czemu serby wysadzamy.. bo musimy zagęścić w innym miejscu
anna_t 20:15, 25 lut 2016

AgataP napisał(a)

Ania, czytałam że Danusia stawia je koło siebie tak by się stykały i.. tak sadzi. Ja też tak zrobię, kupię małe ale mocno rozgałęzione od dołu i posadzę

ale też tą odmianę?gdzie planujesz kupić?
Bogdzia 20:17, 25 lut 2016

Pamietaj ze serby wielkie rosną albo je trzeba ciąc.
Filemon24 20:24, 25 lut 2016

Mam dosyć tej uszczypliwości i tej ciężkiej atmosfery za dużo tutaj zadufanch i zapatrzonych w siebie osób. Nawet jak niosą pomoc to to wszystko jest takie na siłę ( że osoba która liczy na tą pomoc czuje się głupio) i zamiast być miło fajnie i przyjemnie to jest do dupy. Myślą że pozjadali wszystkie rozumy a inni to rzesza tępoli !!!! W dodatku mam wrażenie że to co tutaj jest przekazywane to jakby nie wiadomo jaka to była wiedza trudna do przyswojenia. Przykładem jest wyżej opisane przesadzanie roślin. Sorry ale na prawdę nie trzeba być alfą i omegą żeby prawidłowo przesadzić rododendrona
Na prawdę to nie moje klimaty i się żegnam
Iwk4 20:28, 25 lut 2016

Bogdziu, fajnie napisałaś o rododendronach. Dla mnie jesteś autorytetem w tej materii. Masz wielkie doświadczenie z rh.
Ania chce z serbów ekran od ulicy, która kiedyś będzie bardzo ruchliwa. Więc będzie równać, jak się rozrosną.
anna_t 20:28, 25 lut 2016

Bogdzia napisał(a)
Moim zdaniem przesadzanie rh po kwitnieniu to bardzo zły pomysl , przeciez one wtedy
po pierwsze są osłabione kwitnieniem które roślinę duzo kosztuje ,
po drugie wtedy własnie zaczynaja im rosnac młode przyrosty a po nich pąki na nastepny rok ,
po trzecie przeciez jest to okres prawie pewnych upałów , kto przesadza jakiekolwiek rośliny w czasie upałów?

Rh dobrze jest przesadzac juz teraz oczywiscie lepiej w dni kiedy nie ma przymrozków lub na przełomie sierpnia i wrzesnia gdy maja juz zawiazane paki na następny rok.
Aniu Twoje najlepiej byłoby przesadzic dopiero w przyszłym roku lub na jesieni bo dopiero je sadziłas i dobrze by było gdyby się porzadnie ukorzeniły ale jesli musisz to przesadz jak tylko mina przymrozki ,tak do połowy marca.

dziękuję Bożenko za wyczerpującą odpowiedź, jutro pomierzę troche rabate bo boję sie przesadzać, szkoda by mi bylo gdybym je zmarnowała
mam pewien pomysł ale to jutro