Zawitka tez wesolego swieta. Jestem po dlugim spacerze z samego rana wiec ledwo zipie.
Pokaz sosenke himalajska. Szyszki zbieraj i podkladaj pod kwasoluby.
Wyjątkowy to rok i kwitnięcie traw zaskakuje. też w tym roku kupiłam Morning ... Posadzone na rozsadniku wiosna będą miały swoje miejsce będę robiła przemeblowanie. Kupiłam Menory i bardzo mi się podoba Miskant Rosi już miałam kupić w Albamarze ale już wysprzedany w przyszłym roku kupię.
Teraz mnie interesują trawy ładnie przebarwiające jesienią właśnie Rosi taki jest. Może przez zimę jakieś inne wyszukamy
W każdym razie ten rok to rewelacja dla traw i wielu innych roślin pięknie się przebarwiała.
Alhemist piękna roza, ale tylko jak kwitnie.
Moje pienne też takie rozczochrane badyle po 4 metry zostawiam na zime wiosna skrócenie.
Np róże bonica wyrzucam przereklamowane zamiast niskie wyrastają pędy po półtora metra.
Moja Diana kwitla miała 3 kwiaty bardzo ladne. Obleciała z liści na początku wrzesnia, ale pędy ma zielone.
Już nie nadążam za wysokością róż kupuję niskie a one wyrastają wysokie jaką przyczyna tych wzrostów.
Jeszcze wieczorem zobaczę w necie te dwie róże co kupiłaś.
Kasiu dobrze, że już jesteś. Nawet Milka się na wątku Reni odezwała.
Jednak to narkotyk. Ale ten narkotyk trzeba dozować.
Witam Kasiu po długich wakacjach. Też coś tam pewnie dokupienia, ale wiosna w pobliskiej szkółce. Wszystkie róże które kupiłam w donicach w szkółce sąsiedzkiej pięknie rosną
Chcialabym miec takie stale zwierzatko w ogrodzie jeza, wiewiorke, oprocz kretow, ale to marzenie nie realne.
Mam za to zabki zielone. Zimy jeszcze nie bedzie zabki jeszcze plywaja i siedza na kamieniach. Ryby tez plywaja niesa ospale.
Aurelia jak wyjdzie slonce to pojade na wies, ale mgla jak mleko.
To zalezy od aury, wiesz jakie mgly u nas sa u mnie na wsi to mleko na kilka metrow nie widac. Widze, ze w Polsce slonce a na Mazowszu mleko.
Wczoraj i dzisiaj odkurzalam z lisci skalniak i zwiry pod rozami, ale liscie mokre.
Scielam tez pedy roz w zwirze gdyz tam Zabezpieczam na zime donicami plastkowymi. Zreszta jak oczyszcze roze z lisci bo juz je lapal grzyb moze jeszcze opryskam od grzyba jak bedzie sloneczko.
Wiesz jak to jest zawsze jest co robic.
U nas dosyc cieplo ale duza mgla sie utrzymuje od kilku dni jak mleko w ciagu dnja i w nocy.
Gosiu u mnie z brzoz liscie prawie oblecialy jakies tam jeszcze wisza. Juz duzo wygrabilam ale jeszcze mam sporo. Liscie debowe powoli opadaja.
Poobcinalam wczoraj roze na zwirach i oczyscilam odkurzaczem z lisci zwiry juz czyste.
U ciebje jeszcze duzo zieleni i zolci. U mnie nawet nie foce bo wszedzie panuje braz.
Elu u nas tez do południa mgła, ale nie taka bardzo ścisła tylko tak zamglone, że na 100 metrów widać. Jak zachodzę do ogrodu to już mgły prawie nie ma. Pogoda ładna, ale coś ma się podobno zmienić w najbliższym czasie.
Sylwio piekna pogoda w Twoich rejonach. Fotki przepiekne.
U nas od kilku dni bardzo duza mgla mleko. Wczoraj bam kilka godz na ogrodzie przyszlam z mokrym. Ubraniem i włosami. Na wszystkich roslinach krople jak grochy.
Piekne wianki Dorota. Wlasciwie wszystko jest w zasiegu reki tylko myslec.
Ja na wiosne z moich bluszczy zrobilam spora kule, gdzies lezy w garazu.
Moze jutro mi sie uda co zrobic bo badyle wiotkie. U mnie jeszcze duzo owocow na bluszczu mozna tez je uzyc do wianuszka opryskac lakierem do wlosow.
Musisz wypróbować koszenie czy trawa dobrze ukorzeniona
Spróbuj jak to się mówi liznąć ja trochę, przejedź raz kosiarka i zobaczysz jak to wychodzi. Jeszcze mrozów nie widać.
Reni pod żadna trawa nie mam kory i rosną. Pewnie jak trochę sypniesz to też będzie rosła. Czy chodziło tobie o to aby chwasty nie rosły?ą
Nie podsypujemy przy samej trawie zostaw trochę miejsca
A po drugie zima nadchodzi to nic nie zdejmuj
Milus jestes. A juz chcialam glebe mieszac z kora bo u mnie hakome nie za bardzo rosna. I w cieniu i w sloncu u ciebie to olbrzymy, ale u ciebie to specyficzny klimat w tych murach.
Juz widze zwirek troche tego zostalo. Pieknie ci wszystko rosnie. Horty piekne. Widze, ze w kwasoluby poszlaś no i dobrze. Doczytalam ze wg projektu robisz.
Dawno nie bylam praca wre. Duzo udalo ci sie zrobic. Chcialam sie dowiedziec co to za klon moze masz fotki z jego poznjejszych przebarwien.
Duzo sie dowiedzialam czytajac Twoj watek.
Toszka nie zastapiona. Hakome musze przesadzic i namieszac ziemi z kora.
Bardzo pozyteczne rady. Mam igliwie sosnowe i liscie debowe bez maczniaka zmieszam i podsypie kwasoluby.
Tez mam podobna ziemie kupa gliny pod warstwa humusu ale ja sadzilam na podwyzszeniach. Podwyzszenia wymieszane z glina, humusem, kompostem, scieta trawa, liscmi i jakos tam wszystko rosnie.
Aaa trawnik, no tak siałam latem, teraz już zieloniutka i gęsta.
Ta rabata red i green baronami do lekkiej korekty jest, w środku muszę zmienić kompozycję, dosadzić jedną hortkę ogrodową, nie zmieni się znacząco. Super, że Ci się podoba, podniosło mnie to na duchu, bo to pierwsza rabata zmieniana co chwilę i jakaś taka mocno kombinowana.
Ewa pytasz sie jaka przeciez pokazywalas trawe zasiana na watku o trawach chyba nie mam zwidow.
Przegladnelam troche watku masz, bardzo ladnie nie zmieniaj tej rabatki z kolorowymi red i green baron sa bardzo ladne. Najwyzej cos dosac tam jest miejsce przy trawie wysokiej. Masz bardzo duzo wszystkiego pieknie.
Ja jeszcze wiosna cos zmienie w rozach i potem juz dam sobie spokoj.