Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Margerytka40 23:04, 29 gru 2018

Wiolu, wreszcie zajrzałam, piękne dekoracje
ElzbietaFranka 23:31, 29 gru 2018

Wiolu przejrzalam twoj watek zwracam honor. Widzialam ta piekna jodelkena tle budynku ze skrzynka.
Tak sobie pomyslalam przed budynkiem w Wawie gdzie mieszkam taki drapak jodla koreana rosnie tez ja obetne moze sie odmlodzi.

Mas, juz piekny ogrod. Jakbys mogla pokazac tera te twoje maluchy serby. Jak teraz wygladaja i po ilu latach.

Ja takie maluchy sosny. Facet ktory sadzil w lesie sosny i przywiozl do wyrzucenia bo sie nie nadawaly do wysadzenia w lesie. Zabralam je i posadzilam ok 30 szt. Wsadzalam po kilka sztuk. Po zadoniczkowaniu ruszyly jeszcze tego samego roku a po 5 latach maja ponad metr i maslaki zbieram pod nimi.
Mam na dzialce tez duzo samosiejek wszystkie wsadzam do donic. Teraz czeka na wysadzenie ok 20 donic wiosna wysadze.
Iglaki jak posadzisz male i maja nie zniszczony przewodnik w korzeniu bo maja korzen palowy to szybko sie przyjmuja i szybko rosna.

W tym samym czasie posadzilam buczki tez takie maluszki i wyrosly piekne wysokie.

Masz tez spory areal jest co robic. Ja to podzielilam na pol czesc przy domu jako tako zrobiona a druga polowa zadrzewiona.

Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego na 2019 r, oby byl dobrymm rokiem dla naszych ogrodow, zdrowie i szczescie dopisalo.

Wiolka5_7 12:48, 30 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Wiola bujasz po 2 latach tak sie zagescila?

Czy ten przymiar obracasz wokol osi i tniesz? Mam 3 takie sztuki popatrz musze tez zrobic taki przymiar i strzyc.
Chcialam je juz ciac, ale mam ciagle opory musze sie przemoc.

Tak wiosna 2016
Pierwszy raz cięłam z listewkami...można też sznurek przywiązać do czubka i na dole przymocować i ciąć wokół osi....ostatnio cięłam już na oko
Ja też się bałam, ale teraz się cieszę ,że się odważyłam
Wiolka5_7 13:19, 30 gru 2018

Margerytka40 napisał(a)
Wiolu, wreszcie zajrzałam, piękne dekoracje

Witaj dzięki za miłe słowa
Wiolka5_7 13:33, 30 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Wiolu przejrzalam twoj watek zwracam honor. Widzialam ta piekna jodelkena tle budynku ze skrzynka.
Tak sobie pomyslalam przed budynkiem w Wawie gdzie mieszkam taki drapak jodla koreana rosnie tez ja obetne moze sie odmlodzi.

Mas, juz piekny ogrod. Jakbys mogla pokazac tera te twoje maluchy serby. Jak teraz wygladaja i po ilu latach.

Ja takie maluchy sosny. Facet ktory sadzil w lesie sosny i przywiozl do wyrzucenia bo sie nie nadawaly do wysadzenia w lesie. Zabralam je i posadzilam ok 30 szt. Wsadzalam po kilka sztuk. Po zadoniczkowaniu ruszyly jeszcze tego samego roku a po 5 latach maja ponad metr i maslaki zbieram pod nimi.
Mam na dzialce tez duzo samosiejek wszystkie wsadzam do donic. Teraz czeka na wysadzenie ok 20 donic wiosna wysadze.
Iglaki jak posadzisz male i maja nie zniszczony przewodnik w korzeniu bo maja korzen palowy to szybko sie przyjmuja i szybko rosna.

W tym samym czasie posadzilam buczki tez takie maluszki i wyrosly piekne wysokie.

Masz tez spory areal jest co robic. Ja to podzielilam na pol czesc przy domu jako tako zrobiona a druga polowa zadrzewiona.

Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego na 2019 r, oby byl dobrymm rokiem dla naszych ogrodow, zdrowie i szczescie dopisalo.

Jodełka była kupiona chuda i miała dziurę z tyłu,ale po kilku latach fajnie się zagęściła
Myślę,że możesz tą jodłę przyciąć,tylko tak żeby były jeszcze zielone igły ,bo z gołych gałęzi moze nie wypuścić pąków

U ciebie widziałam pełno pięknych iglaków Super,że u ciebie tak wszystko pieknie się przyjmuje i rośnie
Ja posadziłam 20 szt. za starym budynkiem ,który kiedyś będzie do rozbiórki.
Myślę przyszłościowo,by osłonić się od zachodnich wiatrów

U mnie spora działka,choć trochę nieustawna,bo wokolo budynki i nie ma jak obsadzać,bo środek jest do przejazdu. Ale i tak się cieszę,że mam miejsce na mały ogród ozdobny

Dziękuję Elu za życzenia i miłe słowa
Tobie też życzę wspaniałego 2019 roku i w ogrodzie i życiu oraz zdrowia,bo to najważniejsze

Pozdrawiam
Wiolka5_7 14:14, 30 gru 2018

Dla Eli
Moje świerczki serbskie

Niedługo po posadzeniu Maj 2017 r.
Wbite kije,bo były ledwo widoczne

Listopad 2018 r.

21:31, 30 gru 2018
Ale pięknie przyrosły świerczki. Czytałam gdzieś że one wolno rosną i chciałam posadzić większe, ale przy większej ilości koszt był ogromny. Dziękuję że pokazałaś zdjęcia
Wiolka5_7 21:37, 30 gru 2018

Gabi1110 napisał(a)
Ale pięknie przyrosły świerczki. Czytałam gdzieś że one wolno rosną i chciałam posadzić większe, ale przy większej ilości koszt był ogromny. Dziękuję że pokazałaś zdjęcia

Prawda też jestem w szoku to chyba przez tą mikoryzę co miały mieć zaszczepioną...no i podlewanie

sadzone z gołym korzeniem maluszki ...teraz to chociaż wyglądają na świerki
Ja płaciłam 2,90 zł za sadzonkę ,więc grosze
Dorota123 21:54, 30 gru 2018

I ja też podziwiam cięcie jodełki, dobrze, że pokazałaś co można uzyskać jak się człowiek trochę odważy. Też mam kilkanaście jodełek w ogródku. Sadzę je po to, żeby mieć swoje na Boże Narodzenie. Ja ograniczam się do uszczykiwania wiosennych przyrostów i dzięki temu od kilku lat mam zgrabne choinki na święta.
ElzbietaFranka 22:09, 30 gru 2018

Bardzo ladne. Piszesz o mikoryzie ale ty je szczepjlas czy juz kupilas z mikoryza. Bo mikoryza mogly byc zaprawiane nasiona lub moczone w glutach po wyciagnieciu z ziemi i jeszcze ty moglas moczyc w mikoryzie przed sadzenjem.

Ja kupowalam z mikoryza nie wiedzac o tym niektore sosny czarne w doniczkach.
Po czym to poznac jak wyciagniesz rosline w moim przepadku sosna czarna caly korzen jest bialy tak jakby byl owiniety wata lub jak kupisz serek brie.
Od razu widac ktore sosny sa z mikoryza ktore nie.
Z mikoryza sosny rosna rewelacyjnie.
Na poczatku mojej zabawy w ogrod byla u mnie pustynia kilka sosen w rogu dzialki wiec chodzilam po ugorach i przynosilam male sosenki korzenie palowe pourywane ledwo zipialy. Moczylam wlasnie w mikoryzie i rosna pieknie odwdzieczajac sie grzybami maslakow mam w bród. Wiec sie ciesze.

Wiec twoje serbki beda dobrze rosly bez obaw. A jak u nich ze sloncem jest. Widze, ze tam cien za szopami piszesz, ze rozbiorma bedzie. Pytam bo wiesz aby rowno sie rozwijaly dookola aby cien z ktorejs strony im nie szkodził.

Ciesze sie zawsze jak cos pieknie rosnie a szczegolnie iglaki bliskie mojemu sercu.

Pozdrawiam Wiola