Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Wiolka5_7 22:21, 29 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie serby ruszyły dopiero w czwartym roku od sadzenia, ale sadziłam maluchy po 20cm wysokie

Moje 15 cm myślałam,że z nich nic nie będzie,bo przysłali w kopercie,aż w szoku byłam ,ale na 21 szt. Tylko 1 wyleciał...
To ile twoje mają wys. po 4 latach ?
ElzbietaFranka 22:37, 29 gru 2018

m_gocha napisał(a)
Witaj Elu
Trochę mnie nie było u Ciebie, bo czasu brak Ostatnio przy okazji tej przykrej "dyskusji", ale wcięlo mój wpis

Widzę, że u Ciebie teraz prawie krajobraz wiosenny
Ciekawa jestem czy Santolina u Ciebie przezimuje w gruncie? W ubiegłym roku u mnie niestety nie obudziła się po zimie. A może powinnam ją ściąć na jeżyka i czekać aż odbije od korzeni?
Cyprysy Lawsona u mnie nie wyglądają tak dobrze jak u Ciebie - chyba mają zbyt wietrzne miejsce. Dwa już wycięłam a dwom dałam jeszcze szansę

Elu w tym niesamowitym pędzie nie zdążyłam na Święta... Więc przynajmniej teraz zostawiam życzenia wszelakiego dobra w Nowym Roku

Witam
Gosiu duzo wpisow wcielo. Trzeba to bylo radykalnie zakonczyc. A moze to zrobic tylko wlasciciel forum.

Wiec jezeli chodzi o santoline mam kilka krzaczkow drugi sezon dobrze przezimowaly wszystkie, ale umnie jeszcze nie kwitly. Co czytalam, ze lepiej aby nie kwitly bo nie sa efektowne nalezy kwiaty scinac. Nie scinaj na zime. Zreszta przeczytaj o niej w internecie.
Kup sobie lebiodke tez ladna nie wiem czy to lebiodka ale dokladnie poszukam..
Ta szara po lewej stronie obok trawy

Odnosnie lawsonow mam ich kilka i kazdy inaczej rosnie. Co zauwazylam, te ktore rosna na podwyzszeniach rosna bardzo dobrze. To tez zalezy od sadzonki jak dorodna to i ladnie rosnie. Moze twoje maja za duzo wilgoci ktorej nie lubia przynajmniej u mnie.

W telefonie mam fotke lawsonow ktore nie specjalnie rosna. W czym rzecz przy podlewaniu trawnika nawodnienie troche zachodzi na trzmieliny inmale lawsony trzmielinie to sluzy jednak widocznie lawsonom nie bo od 4 lat siedza w ziemi i ledwo rosna. Trzeba je wysadzic.

Dziekuje za zyczenia.

m_gocha 00:01, 30 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Wiec jezeli chodzi o santoline mam kilka krzaczkow drugi sezon dobrze przezimowaly wszystkie, ale umnie jeszcze nie kwitly. Co czytalam, ze lepiej aby nie kwitly bo nie sa efektowne nalezy kwiaty scinac. Nie scinaj na zime. Zreszta przeczytaj o niej w internecie.
Kup sobie lebiodke tez ladna nie wiem czy to lebiodka ale dokladnie poszukam..
Ta szara po lewej stronie obok trawy

A czy to szare to nie jest czasem bylica?

U Ciebie Elu Lawsony są bardzo dorodne. Z tego co czytałam one nie lubią miejsc narażonych na zimne mroźne wiatry a u mnie niestety wietrznie. A są za duże aby im szukać innego lokum
sylwia_slomc... 00:23, 30 gru 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Moje 15 cm myślałam,że z nich nic nie będzie,bo przysłali w kopercie,aż w szoku byłam ,ale na 21 szt. Tylko 1 wyleciał...
To ile twoje mają wys. po 4 latach ?

Na sześć sztuk posadzonych tego samego dnia dwa sięgają mi do pasa, trzy do biodra, a jeden do kolana, ale on się nie liczy bo był przesadzany, a pierwsze dwa sezony ciągle wykopywany przez kreta
anabuko1 00:55, 30 gru 2018

ElzbietaFranka napisala

Dziekuje za zyczenia.

Ale to się podoba. Te zestawienie koloru. I te ponaranczowe kule.
Podobają mi się bardzo.
ElzbietaFranka 09:15, 30 gru 2018

Tak to szare to bylica. Sklerozą zawsze myli mi sie z lebiotks ktora tez szara ale dużo wyższa. Mam parę krzaków nie pokazuje jej bo mi się nie podoba. Wysadzilam pod płot.
mira 09:20, 30 gru 2018

Elu zaciekawiła mnie metasekwoja - tniesz , wielka rośnie?
Monia81 11:59, 30 gru 2018

Elu u Ciebie pięknie o każdej porze roku, ta duża ilość iglaków w ogrodzie to duży plus, ogród dzięki temu wygląda rewelacyjnie, nie ma pustki... metaswekwoję też posadziłam, więc jestem ciekawa spostrzeżeń Twoich na jej temat buziaczki wysyłam i życzenia, aby ten nadchodzący rok był szczęśliwy i radosny
ElzbietaFranka 12:05, 30 gru 2018

mira napisał(a)
Elu zaciekawiła mnie metasekwoja - tniesz , wielka rośnie?

Nigdy nie cielam tylko boki bo przejsc nie mozna. Zrobie dzisiaj fote zrobie najwiekszej ok 6 metrow ma tez obdrapana.
ElzbietaFranka 21:09, 30 gru 2018

Monia81 napisał(a)
Elu u Ciebie pięknie o każdej porze roku, ta duża ilość iglaków w ogrodzie to duży plus, ogród dzięki temu wygląda rewelacyjnie, nie ma pustki... metaswekwoję też posadziłam, więc jestem ciekawa spostrzeżeń Twoich na jej temat buziaczki wysyłam i życzenia, aby ten nadchodzący rok był szczęśliwy i radosny

Tak to prawda libie iglaki i pod takim katem zaplanowalam ogrod, aby w zimie bylo tez zielono.

Wracajac do metasekwoji juz. Mialam duzo napisane o moich meta, ale cos w telefonie przycisnelam i nie ma jeszcze raz.

Mam 4 sz 1 ok 5-6 m ma 8 lat mnjejsz po 6 lat i ok 3 4 lat.
Jestem z nich zadowolona maja piekny kolor zielony w lecie. Ta najwyzsza troche rzadka,. Ale to moj blad chcialam aby szybko urosla i nie przycinalam jej.
3 szt jak mialy ok 3 lat przyszedl mroz i obmarzly konce galezi nie zdarzyly zdrewniec. Musialam obciac i to radykalnie wyszlo im to na dobre sa geste.
Szkoda ze nie sa zimozielone, ale jesienia pieknie sie przebarwiaja na pomaranczowo pozniej opadaja.
W tym roku przy najwyzszej posadzilam bluszcz zimozielony. Chcialabym aby lyse galezie zima oplotl bluszcz. Bardzo mi sie takie drzewa. Podobaja. Jadac przez Konstancin prawie przy kazdej posesji rosna wysokie drzewa. Przewaznie sosny po ktorych pnje sie zimozielony bluszcz. Zapisze aby znowu nie zniklo