Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:54, 29 gru 2018

mirkaka napisał(a)
cofam się i cofam aż doszłam do strony 1066.

piszesz -" tak muszą gwoździe zardzewieć, rzuciłam je na ziemię i juz po paru dniach je łapało, jak wbiłam do ziemi przy korzeniach hortensji to myślę że tam pordzewieją a efekty zobaczę już w kolejnym sezonie
choć nigdy nie będę wiedzieć co przeważyło bo sypie im igły, odpowiednio karmię, jeszcze dałam gwoździe - no co jeszcze mogę "

Ja powbijałam ogromne gwoździe pod hortensje, jednak za rok nie były bardziej niebieskie niż zawsze, dlatego w następnym sezonie podlałam koloryzatorem, siarczanem glinu i to dopiero dało piękne niebieskie wybarwienie.

Bardzo dziękuję Ci za tą informację.
Mój dylemat to nie jak uzyskać niebieską hortensję z różowej a czerwoną.
Kupiłam czerwone a mam różowe wściekle i doczytałam że to sprawa ph, ja dodam chelatu żelaza i zobaczymy czy mój róż choć trochę zciemnieje.

A przy okazji czy Ty widzisz do czego mnie kuszą ?
róża Mira, amarantus Mira, ja dodam paprykę, a chyba dalia też jest
każdy powód dobry

mira 21:58, 29 gru 2018

Sebek napisał(a)
Super te dekoracje na parapetach - u mnie maja za duży spadek, wiec pierwszy raz wianki zawisną w oknach No i na drzwiach ofkors

Wianki w oknach są super też powiesiłam, a na przeceny wiankowe zwykle się sadzę, poluje na wianki z naturalnych materiałów no i upolowałam pomalowane na zielono z jakiegoś zielska

jeszcze kokardę ma zieloną

mira 22:01, 29 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ależ Ci wszystko porosło przez te 10 lat! Wciąż trudno mi uwierzyć, że rośliny potrafią tak wystrzelić.
Zimowa odsłona śnieguliczki bardzo mi się podoba.
Foremek mam kilkanaście, ale podobnie jak Sebek, po 10 minutach wykrawania ograniczyłam się do gwiazdek i serduszek. Do wariacji potrzebne są chyba małe dzieci pod ręką.
Zazdroszczę tego, że pogoda pozwala Ci pobawić się w ogrodzie. U mnie już jest ciumkowato, ale nie narzekam na nadmiar wilgoci, bo wciąż pamiętam o letniej suszy. Nie mogę się wstrzelić z dekoracjami, ale nic to. Jeszcze jest czas.

Oczywiście, przy dzieciach jakoś się więcej chce, oczywiście w domu bo w ogrodzie nie trzeba mnie dopingować...no chyba że na O. .

Ja ciesze się też każdym deszczem i śniegiem bo susza była u mnie przez 4 pory roku upsss.

dekoracje piękne porobiłaś - kukałam

moje śnieg na chwilkę podrasował

mira 22:03, 29 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mira niesamowite te foty porównawcze

Sylwia, czasem lubię oglądać popatrzeć co miałam a nie mam i dlaczego, czasem pociesze się że porosło a było do kostki, ale też czasem i ja jestem na fotkach a to już inna bajka

----------------------

mira 22:19, 29 gru 2018

Tamaryszek napisał(a)
Podobają mi się dekoracje na parapetach, ekosmutne, ale ładne. Zresztą z białymi bombkami też. Dzięki za info o koncertach, niestety, wszystkie daleko ode mnie.
Czy możesz mi napisać, jak Ci się sprawuje ośmiał? Jak z jego urodą w ciągu całego sezonu?

Iza jak miło, że wpadasz - zastanawiam się czy nie jechać na Gardenię - spotkałybyśmy się bo pewnie pojedziesz.
Do koncertów to Ty masz blisko.

Ośmiał moim zdaniem jakoś nie pasuje do Ciebie - to jednoroczna roślina bardzo, bardzo fotogeniczna, ciekawa ale z takich jakby to nazwać lelawych - gdzieś do środka rabaty do jednorocznych a może bylin, już końcem lipca traci urodę bo od dołu łysieje.

Tu 25 lipca jeszcze stoją łodygi - ma ciekawą zieleń.
Ja posadziłam na brzegu rabaty - to raczej niefortunne było - no ale jak przyjechali od Mai na nagranie to Pani redaktor od razu wpadł w oko i wołała kamerzystę żeby "o to takie" pokamerował

mira 22:23, 29 gru 2018

Urszulla napisał(a)
Ale lubię oglądać zmiany 10- letnie robią wrażenie. Zrobiłam w tym tyg porządek w zdjęciach tegorocznych i też oglądam co mu pasuje a co przeszkadza
Przypomniałaś też o gałązkach derenia, muszę się wybrać po nie na koniec ulicy a po gałązki naprzeciwko

A derenia czerwonego muszę sobie posadzić bo nie mam - no to już jest coś na listę zakupową która na razie jest pusta i tak miało być do maja - no dobra krzaki mają ulgowe - dereń, hortensja kosmata albo kalina

dekorację parapetową ostatecznie rozbieliłam

mira 22:27, 29 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

co się dzieje z moim rh nie wiem

Mira to fytowtoroza podlej jeszcze Previcurem i opryskaj jak nie bedzie mrozu Mildexem i oberwij te liscie to grzyb. Mialam taki przypadek i odratowalam. Wysciolkuj kora lub igliwiem.
Zreszta poczytaj w necie.

Elu dziękuję za wieści. To jest mój jedyny rh i chciałabym żeby był tym bardziej, że dostał teraz więcej światła po wycięciu żywopłotu no ale też więcej wiatru - o! trzeba osłonić

tu na okienku już 8 marca będą bratki - jakie w tym roku sama nie wiem ale chyba takie kremowe małe

mira 22:30, 29 gru 2018

Mala_Mi napisał(a)

Dziś w Krośnie oglądałam rękodzieła bombeczkowe.. ale cudeńka.. najróżniejsze.. oczy nacieszyłam... nawet pana ciastka chciałam zakupić.. ale .. poczekam aż dzieci przestaną pomagać stroić.
Skrzypki do ogrodowego spektaklu jak najbardziej pasują .

Uuuuuuuwielbiam oglądać wszelkie cudności choinkowe, choinkę lubię ubierać sama bo u mnie dekoracje wiekowe więc tak sobie ubieram i wspominam ...

mira 22:34, 29 gru 2018

Toszka napisał(a)

To nie jest fytoftoroza, bo wiązki przewodzące są zdrowe. Fytoftoroza to choroba idąca od korzeni (powodująca ich zgniliznę), blokująca wiązki przewodzące i objaw choroby widoczny byłby przede wszystkim na gałązkach i nerwach.
Jak dla mnie to najzwyklejsze przewianie młodej gałązki i liści. Ten rok był trudny dla różaneczników, bo upały zahamowały wzrost.
Po gałązkach widać, że młodziutkie i niezdrewniałe...no i lodowate wiatry zaskoczyły roślinę nieprzygotowaną do spoczynku.

Pomimo pozorów na fytoftorozę trzeba sobie zapracować, bo to organizm glonopodobny...ni to grzyb, ni to glon*. Do rozwoju muszą być spełnione dwa warunki - brak tlenu i wysoka wilgotność przez dłuższy czas w glebie.

* w 2012 roku biolodzy po przeprowadzeniu m.in. badań filogenetycznych dla tego typu organizmów utworzyli nową roboczą nazwę "supergrupa SAR". Badania cały czas trwają.
Natura ciągle kryje miliony tajemnic

Toszko bardzo dziękuję za tę informację na dodatek dobrą dla rh.

Zastanawiam się czy ja nie dołożyłam bo jesienią podlewałam po liściach tak mi się zdaje że lubią.

mira 22:39, 29 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Jak tam, skusiłaś się na Mirę? Ja mam Clematis "Danuta" róży nie ma, albo o takowej nie wiem

Danuś kusicielu mam zapisane nazwy bo inne bardziej mi się podobają niż ta bladawa Mira - ja po nowym roku otwieram sezon ogrodniczy 2019 i startuję od 2 stycznia na razie całkiem swobodnie kończę sezon 2018 na rozmyślaniach .

Niemniej bardzo dziękuję, że pomyślałaś o mnie .

Zamiast Mikołaja przyjechał do mnie kurier i przywiózł paczuszkę