Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:52, 23 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj np. omawialiśmy wiązanie drzew, aby się nie złamały podczas wiatru. Nie jest to takie proste, bo u nas było kilka złamań i teraz nauczyliśmy się właściwe umacniać przewodnik. Wczoraj sadziliśmy te drzewa.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:03, 23 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To moim zdaniem sosna zwyczajna, ale stara - stąd jej pokrój. Była podkrzesana od dołu zapewne wiele razy. Koronę ma bardzo wysoko. Taką sosnę osiągniesz za 50 lat co najmniej.

W rozpoznawaniu sosen kluczową sprawą jest ilość igieł w pęczku. Tego nie podałeś.

Skąd wezmę pęczek? Może go zdobędę po tych wichurach co zapowiadają; a tak z ciekawości co ile należy sadzić sosny?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:48, 23 wrz 2018

Do góry
Jutro będzie luźno w ogrodzie to porobię zdjęcia, bo nieco zaaranżowałam szklarnię, troszkę zieleni i gadżeciki, popiersia itp.

Podłoga będzie podgrzewana, więc nawet późną jesienią da się wytrzymać. Słońce robi swoje. Pod szkłem cieplutko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:47, 23 wrz 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Brzmi świetnie Do tej pory mam wianki bożonarodzeniowe z bodajże 2012 roku - pamiętasz te wspólne warsztaty?

Pamiętam te czasy, wrócąBędzie więcej miejsca i inna sceneria.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:32, 23 wrz 2018

Do góry
To moim zdaniem sosna zwyczajna, ale stara - stąd jej pokrój. Była podkrzesana od dołu zapewne wiele razy. Koronę ma bardzo wysoko. Taką sosnę osiągniesz za 50 lat co najmniej.

W rozpoznawaniu sosen kluczową sprawą jest ilość igieł w pęczku. Tego nie podałeś.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:31, 23 wrz 2018

Do góry
maciek199795 napisał(a)
Witam serdecznie;
W moim mieście znajduje się dosyć ciekawe drzewo. Wydaje mi się, że to sosna ale nie wiem jaka konkretnie. Proszę o pomoc w rozpoznaniu jej ewentualnie w pozyskaniu nazionek. Co ciekawe nadleśnictwo zbiera jej szyszki. Samo drzewo jest wysokie na około 30m jak nie więcej, średnica pnia wynosi około 1m.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:28, 23 wrz 2018

Do góry
Kochani, dni otwarte miały swoją premierę.
Utwierdziły mnie w przekonaniu, że są potrzebne. To było w wypowiedziach odwiedzających. Najbardziej potrzebne są dni otwarte w soboty, wtedy gdy pracujemy całą ekipą w ogrodzie. Ludzie chcą oglądać, jak tworzy się ogród.

W miarę możliwości będziemy otwierać na budowanie tarasu wokół szklarni, może budowę ogrodu wodnego, są chętni na wszelkie zajęcia manualne (wianki, pikowanie, wysiewanie, cięcie, wiązanie drzew, cięcie topiarów itd.

Herbatę i kawę serwujemy gratis Były też pyszne jabłka z dzikiego sadu nie pryskanego.
Plan dnia : przywitanie, obchód samotnie lub w towarzystwie, jak kto woli, obchód po ogrodzie ze mną w grupach min. 5 osób, pytania i porady oraz na bieżąco pokazy w ogrodzie co i jak robimy.

Potem herbata wspólna w szklarni i przy stole w miłym gronie porady, zwierzenia i pasje każdy przedstawia. Ja pokazuję jak wykonuję odręczne projekty na cito dla Witka do realizacji.
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 16:53, 23 wrz 2018

Do góry
Pytanie:

W tym roku posadziłem perukowca, czy możesz mi powiedzieć jak i kiedy go przycinać, żeby był gęsty i miał piękne liście,z góry dziękuje

Perukowce ozdobne są z puszystych kwiatów, ale niektóre osoby wolą duże liście.
Wtedy należy go przycinać wiosną, na początku maja, albo pod koniec kwietnia, w zależności od przebiegu pogody. Dopowiem, że perukowce puszczają liście dość późno, więc należy obserwować czy widać na pniu zaczątki czerwonych liści.
Przycinane będą miały o wieloe większe liście, ale w zasadzie brak kwiatów.

Perukowce są zagrożone groźna chorobą grzybową o nazwie werticilloza, która atakując korzenie poraża gałązki, które usychają. Mnie w swojej praktyce ogrodniczej nie udało się utrzymać żadnego perukowca przy życiu, wszystkie padły na tę chorobę, dlatego też ich nie polecam, gdyż są krótkowieczne.

Uratowałam jednego perukowca mocno go przycinając, w zeszłym roku wyglądał bardzo ładnie, w tym sezonie już go nie ma.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:23, 23 wrz 2018

Do góry
Waldku, tak, wreszcie mam swoją Anglię na wyciągnięcie ręki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:05, 23 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu, jak było dzisiaj? Napisz kilka słów. Może zdjęcia?
Pozdrawiam. Trzymam kciuki za jutro.

Było fajnie, relacji nie mam, bo nie robiłam zdjęć. W czasie dni otwartych przyjeżdżają także prywatni goście, nasi klienci także, z dziećmi, więc relacji zdjęciowych robić nie będę. Raczej towarzyszę gościom, oprowadzam, odpowiadam na pytania, piję herbatę w oranżerii (cieplutko było).

Na spotkaniach Ogrodowiska robię zdjęcia, tutaj nie. Nie wypada. Jak ktoś kto był, robił zdjęcia - może oczywiście wklejać
Żywopłot strzyżony z cisa 21:15, 22 wrz 2018

Do góry
Jeśli mają 90 cm to będziesz delikatnie wypuszczać co roku, aż do 150 cm. Cisa w miarę można utrzymać na jednej wysokości a jak wybiegnie wyżej, to ścinasz na 130, potem dalej rośnie.
Chwasty w trawniku 21:12, 22 wrz 2018

Do góry
Zwalczać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:47, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Namaczać się to będę w następne lato. W upały. Ja się nie odważyłam. Zdrowie mi nie pozwala.

hahahah Danuś w przyszłym sezonie płetwy miedzypalczaste nam wyrosną ....jak ogród pozwoli
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:45, 22 wrz 2018

Do góry
Namaczać się to będę w następne lato. W upały. Ja się nie odważyłam. Zdrowie mi nie pozwala.
Żywopłot strzyżony z cisa 08:45, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ile te cisy teraz mają wysokości?

90 cm mają teraz. To zdaje się hilli. Jeśli prowadzenie go na wysokość 1,5 m będzie problematyczne to mam w planie sadzenie w jeszcze jednym miejscu parawanu cisowego i tam ma być wyżej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nagrzała się na tyle, że dało się nawet nurkować..

Pogoda była po 30 stopni, ciekawe czy za rok też o tej porze jeszcze da się popływać. Pogody na dzisiaj i jutro życzę. U nas pada, ale wczoraj w Krakowie fotografowałam kasztany całe w białym kwieciu i z młodymi listkami, normalnie nie mogłam uwierzyć, a u mnie mak zakwitł. niezwykły ten sezon....a może już tak będzie, ze wiosnę tez będziemy mieć jesienią Martwi mnie trochę jak rośliny tak rozstrojone poradzą sobie w zimie.....o ile będzie zima
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:10, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję.

Ogrodnik, który może tworzyć - jest szczęśliwy. Taki, który wyłącznie pielęgnuje swój ogród - zostaje tylko jego "kustoszem".

Coś w tym jest, to prawda

Danusiu, piękna ta Twoja Anglia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:27, 22 wrz 2018

Do góry
W środę odbyło się bez mojego udziału wielkie cięcie. Ogród przybrał swoje normalne szaty
Witek zarządzał cięciem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:24, 22 wrz 2018

Do góry
Dziękuję.
Ten ogród daje nam nowe możliwości i fakt Wiele radości Głównie wynika ona z tworzenia.

Ogrodnik, który może tworzyć - jest szczęśliwy. Taki, który wyłącznie pielęgnuje swój ogród - zostaje tylko jego "kustoszem".

Podziwiam wszystkich ogrodników na świecie, którzy po 50-ce czy 60-ce, a nawet 70-ce, zaczęli tworzyć wszystko od nowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies