Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:01, 23 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Danusiu, śledzę ten wątek, podziwiam Ciebie jak konsekwentnie realizujesz marzenia.
Jesteś dla nas kimś takim, jak Alan Titchmarsh dla Anglików.
Jak opisujesz przebieg dni otwartych to zazdroszczę wszystkim, którzy mogli tam być.
Mam trochę daleko, ale wiosną (mam nadzieję) z przyjemnością odwiedzę Twoją Anglię.
Gratuluję i pozdrawiam

Dziękuję za takie porównanie, to dla mnie ogromny zaszczyt, bo to mój ulubiony ogrodnik (po nieżyjącym Geoffie Hamiltonie). Byłam obecna w Londynie podczas 50 lecia jego ogrodnictwa - miał wspaniałą wystawę.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:52, 23 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj np. omawialiśmy wiązanie drzew, aby się nie złamały podczas wiatru. Nie jest to takie proste, bo u nas było kilka złamań i teraz nauczyliśmy się właściwe umacniać przewodnik. Wczoraj sadziliśmy te drzewa.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:03, 23 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To moim zdaniem sosna zwyczajna, ale stara - stąd jej pokrój. Była podkrzesana od dołu zapewne wiele razy. Koronę ma bardzo wysoko. Taką sosnę osiągniesz za 50 lat co najmniej.

W rozpoznawaniu sosen kluczową sprawą jest ilość igieł w pęczku. Tego nie podałeś.

Skąd wezmę pęczek? Może go zdobędę po tych wichurach co zapowiadają; a tak z ciekawości co ile należy sadzić sosny?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:48, 23 wrz 2018

Do góry
Jutro będzie luźno w ogrodzie to porobię zdjęcia, bo nieco zaaranżowałam szklarnię, troszkę zieleni i gadżeciki, popiersia itp.

Podłoga będzie podgrzewana, więc nawet późną jesienią da się wytrzymać. Słońce robi swoje. Pod szkłem cieplutko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:47, 23 wrz 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Brzmi świetnie Do tej pory mam wianki bożonarodzeniowe z bodajże 2012 roku - pamiętasz te wspólne warsztaty?

Pamiętam te czasy, wrócąBędzie więcej miejsca i inna sceneria.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:32, 23 wrz 2018

Do góry
To moim zdaniem sosna zwyczajna, ale stara - stąd jej pokrój. Była podkrzesana od dołu zapewne wiele razy. Koronę ma bardzo wysoko. Taką sosnę osiągniesz za 50 lat co najmniej.

W rozpoznawaniu sosen kluczową sprawą jest ilość igieł w pęczku. Tego nie podałeś.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:31, 23 wrz 2018

Do góry
maciek199795 napisał(a)
Witam serdecznie;
W moim mieście znajduje się dosyć ciekawe drzewo. Wydaje mi się, że to sosna ale nie wiem jaka konkretnie. Proszę o pomoc w rozpoznaniu jej ewentualnie w pozyskaniu nazionek. Co ciekawe nadleśnictwo zbiera jej szyszki. Samo drzewo jest wysokie na około 30m jak nie więcej, średnica pnia wynosi około 1m.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:28, 23 wrz 2018

Do góry
Kochani, dni otwarte miały swoją premierę.
Utwierdziły mnie w przekonaniu, że są potrzebne. To było w wypowiedziach odwiedzających. Najbardziej potrzebne są dni otwarte w soboty, wtedy gdy pracujemy całą ekipą w ogrodzie. Ludzie chcą oglądać, jak tworzy się ogród.

W miarę możliwości będziemy otwierać na budowanie tarasu wokół szklarni, może budowę ogrodu wodnego, są chętni na wszelkie zajęcia manualne (wianki, pikowanie, wysiewanie, cięcie, wiązanie drzew, cięcie topiarów itd.

Herbatę i kawę serwujemy gratis Były też pyszne jabłka z dzikiego sadu nie pryskanego.
Plan dnia : przywitanie, obchód samotnie lub w towarzystwie, jak kto woli, obchód po ogrodzie ze mną w grupach min. 5 osób, pytania i porady oraz na bieżąco pokazy w ogrodzie co i jak robimy.

Potem herbata wspólna w szklarni i przy stole w miłym gronie porady, zwierzenia i pasje każdy przedstawia. Ja pokazuję jak wykonuję odręczne projekty na cito dla Witka do realizacji.
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 16:53, 23 wrz 2018

Do góry
Pytanie:

W tym roku posadziłem perukowca, czy możesz mi powiedzieć jak i kiedy go przycinać, żeby był gęsty i miał piękne liście,z góry dziękuje

Perukowce ozdobne są z puszystych kwiatów, ale niektóre osoby wolą duże liście.
Wtedy należy go przycinać wiosną, na początku maja, albo pod koniec kwietnia, w zależności od przebiegu pogody. Dopowiem, że perukowce puszczają liście dość późno, więc należy obserwować czy widać na pniu zaczątki czerwonych liści.
Przycinane będą miały o wieloe większe liście, ale w zasadzie brak kwiatów.

Perukowce są zagrożone groźna chorobą grzybową o nazwie werticilloza, która atakując korzenie poraża gałązki, które usychają. Mnie w swojej praktyce ogrodniczej nie udało się utrzymać żadnego perukowca przy życiu, wszystkie padły na tę chorobę, dlatego też ich nie polecam, gdyż są krótkowieczne.

Uratowałam jednego perukowca mocno go przycinając, w zeszłym roku wyglądał bardzo ładnie, w tym sezonie już go nie ma.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:23, 23 wrz 2018

Do góry
Waldku, tak, wreszcie mam swoją Anglię na wyciągnięcie ręki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:05, 23 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu, jak było dzisiaj? Napisz kilka słów. Może zdjęcia?
Pozdrawiam. Trzymam kciuki za jutro.

Było fajnie, relacji nie mam, bo nie robiłam zdjęć. W czasie dni otwartych przyjeżdżają także prywatni goście, nasi klienci także, z dziećmi, więc relacji zdjęciowych robić nie będę. Raczej towarzyszę gościom, oprowadzam, odpowiadam na pytania, piję herbatę w oranżerii (cieplutko było).

Na spotkaniach Ogrodowiska robię zdjęcia, tutaj nie. Nie wypada. Jak ktoś kto był, robił zdjęcia - może oczywiście wklejać
Żywopłot strzyżony z cisa 21:15, 22 wrz 2018

Do góry
Jeśli mają 90 cm to będziesz delikatnie wypuszczać co roku, aż do 150 cm. Cisa w miarę można utrzymać na jednej wysokości a jak wybiegnie wyżej, to ścinasz na 130, potem dalej rośnie.
Chwasty w trawniku 21:12, 22 wrz 2018

Do góry
Zwalczać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:47, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Namaczać się to będę w następne lato. W upały. Ja się nie odważyłam. Zdrowie mi nie pozwala.

hahahah Danuś w przyszłym sezonie płetwy miedzypalczaste nam wyrosną ....jak ogród pozwoli
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:45, 22 wrz 2018

Do góry
Namaczać się to będę w następne lato. W upały. Ja się nie odważyłam. Zdrowie mi nie pozwala.
Żywopłot strzyżony z cisa 08:45, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ile te cisy teraz mają wysokości?

90 cm mają teraz. To zdaje się hilli. Jeśli prowadzenie go na wysokość 1,5 m będzie problematyczne to mam w planie sadzenie w jeszcze jednym miejscu parawanu cisowego i tam ma być wyżej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nagrzała się na tyle, że dało się nawet nurkować..

Pogoda była po 30 stopni, ciekawe czy za rok też o tej porze jeszcze da się popływać. Pogody na dzisiaj i jutro życzę. U nas pada, ale wczoraj w Krakowie fotografowałam kasztany całe w białym kwieciu i z młodymi listkami, normalnie nie mogłam uwierzyć, a u mnie mak zakwitł. niezwykły ten sezon....a może już tak będzie, ze wiosnę tez będziemy mieć jesienią Martwi mnie trochę jak rośliny tak rozstrojone poradzą sobie w zimie.....o ile będzie zima
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:10, 22 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję.

Ogrodnik, który może tworzyć - jest szczęśliwy. Taki, który wyłącznie pielęgnuje swój ogród - zostaje tylko jego "kustoszem".

Coś w tym jest, to prawda

Danusiu, piękna ta Twoja Anglia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:27, 22 wrz 2018

Do góry
W środę odbyło się bez mojego udziału wielkie cięcie. Ogród przybrał swoje normalne szaty
Witek zarządzał cięciem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies