Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:28, 18 kwi 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ciemierniki dobrze się u Ciebie czują, to widać

Różyczkę pokaż jak latem wyglądała
Na stronie 1148 pokazałam jak teraz wygląda. Nie było co fotografować latem.

Mam kilka odmian ciemierników, te wysokie są rozrośnięte, bo rosną u mnie już kilka lat.

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:24, 18 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Ewcia, zapisałam sobie od ciebie taką inspirkę.

Pytanie mam. Przywrotnik tu to ten niski czy normalny? Da radę w pełnym słońcu? Szałwia to Caradonna? Myślę, coby podobny układ na nowej rabacie poszerzonej nie zrobić bezpośrednio obok rdzawego koła...

Tak ogólnie to narzekam na zmniejszenie ilości zdjęć w wątku ..

To jest Alchemilla epipsila. On jest prawie tak duży jak mollis, ale się aż tak strasznie nie pokłada. Spokojnie daje radę w pełnym słońcu. Szałwia to Caradonna.
Te rośliny na pewno świetnie wyglądałyby przy tej rdzawej ozdobie

Ja narzekam na zmniejszenie ilości wolnego czasu Co do fotek to postaram sie poprawić jak będzie więcej słońca
Sezon 2017 u Hanusi 13:23, 18 kwi 2021

Do góry
Wiosna powoli się wygrzebuje ze spania.

bold text
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:23, 18 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Również podziwiam twoje kwiaty, piękne. Słoneczka i ciepełka wiosennego życzę.
Dziękuję jak będzie słoneczko to i kwiatów będzie więcej. Mamy ławkę przed ścianą jak wyszło słoneczko dało się trochę posiedzieć w ogrodzie.

Sezon 2017 u Hanusi 13:22, 18 kwi 2021

Do góry
Dziękuję, Alu. Popołudnie- domowe tym razem. Wyjazd ogrodowy zaplanowany na jutro. A co się w międzyczasie "urodzi" w zamyśle, nie odgadnąć.

Z rana podlewanie parapetowców, i rozsad. Nazbierało się tego. Ale już niedługo część wyląduje w ogrodzie. I z tego też się cieszę.

A za 10 dni szczepienie. TRzeba formę trenować. Może poobiedni spacer do lasu zaliczę.

Miłego dnia.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:15, 18 kwi 2021

Do góry
Ta zima obfitowała w opady śniegu, zresztą nie tylko zima, ale i wiosna. Po jednym z takich opadów zsunął się zmrożony, mokry śnieg z kosza i przysypał kulki przed domem. Jedna szczególnie oberwała. Długo nie była widoczna spod śniegu. Śnieg w nocy zamarzł i nie dało się go usunąć, powstał lód. Długo topił się i dopiero po ok tygodniu taki obraz się ukazał. Ale dalej nie można było tego lodu usunąć.

Po kolejnym tygodniu ukazał się połamany środek.

na szczęście część wycięłam, z czasem powolutku się podniosła. Nie jest idealnie, ale chyba może zostać.
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:11, 18 kwi 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
wciąż podziwiam
Dziękuję za to, że Ci się podba i za to, że zostawiasz ślad,

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:06, 18 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotko piękne ciemierniki i reszta kwiatów. W tym roku też kupiłam parę krzaczków. A do wazonu scinasz podobno dobrze się trzymają.

U nas któryś dzień beznadzieja pogodowa

Pozdrawiam
Dziś niedziela, wyszło u nas na chwilę słoneczko. Wreszcie moja ziemia się napiła, tylko na ile to wystarczy, góra tydzień.
Ciemierników nie ścinałam nigdy do bukietów, ale dobrze wiedzieć. Pomimo kiepskiej pogody roślinki nie próżnują.
Pozdrawiam

Czas się pozbyć trawnika. Czyli pierwsza rabata 12:57, 18 kwi 2021

Do góry
Dzięki wielu wskazówkom, i świadomości popełnionych błędów. W zeszłym roku udało się ponownie założyć trawnik na obszarze 2000 m2. Dzięki ogrodowisku

Jak się okazuje obsługa trawnika jest imponująco pracochłonna.

Chciałabym stopniowo zacząć pozbywać się trawnika i zacząć tworzyć ogród.
Niestety mimo wielu przeczytanych wątków nie bardzo potrafię się za to zabrać. Aktualnie jestem na etapie reanimacji trawnika po zimie

Co do samego położenia to mieszkamy na mazurach, w malutkiej wiosce.

Co do działki i ziemi to bardzo dużo przeszła. Po czasie okazało się że działka to pogorzelisko. Została oczyszczona z pozostałości ukrytych w ziemi. Prawa strona była z ogromnym spadkiem. Działka była równana, jak się okazało na późniejszym etapie w nieprawidłowy sposób. Z pomocą przyszło ogrodowisko, i udało nam się rok temu poprawić jakość gleby pozbywając się tkz, warstw ciasta.

Co do zmian planowanych na działce. To w czerwcu szpetny taras idzie do skucia, będzie zastąpiony drewnianym z pergolą zacienioną roletą rzymską.

Za miesiąc powstanie ogrodzenie. Wjazd 3 słupki z jońca ala kamień plus czarna palisadowa brama przesuwna. Reszta systemowa jak na reszcie działki.

Za domem bliżej ogrodzenia powstanie mini plac zabaw dla synka.

W przyszłym roku po prawej stronie nie daleko drogi zostanie postawiony budynek gospodarczy. do 35 m2.

Na początek chciałabym wykonać rabatę przed domem. Gleba gliniasta przekopana z podłożem popieczarkowym i piaskiem. Wzdłuż kostki brukowej. Kostka mierzy 7 m długości. 1 metr zachodzi na taras. Na pewno w przyszłości będę wydłużać rabatę w okolicę tarasu.

Zdjęcie robiłam o godzinie 12.00, część rabaty jest w lekkim półcieniu.
Co do ph gleby to to sprawdzę i dam znać.

Po prześledzeniu wielu wątków, wiem że rabata powinna być głęboka na minimum 2- 2,5 m2.

Podobają mi się spokojne zestawienia. Kolory, może na początek biel-róż.
Oraz wariacje z bukszpanem, i innymi zimno zielonymi roślinami

Ogólnie to proszę o podpowiedzi bardziej doświadczonych ogrodników
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:57, 18 kwi 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Wiem, ze Alchymist nie powtarza. Pokazałabyś mi tą swoją, jak wysoko ją masz?
Nie wiem, czy coś Ci to pomoże, ona rośnie przed clematisem. Drabinka ma 2 metry wysokości.

Chwasty w trawniku 12:53, 18 kwi 2021

Do góry

Witajcie.
Przed wertykulacja nie było tego...
Tydzień po wertykulacji jest coraz więcej tego. No właśnie co to?

Przerwa na kawę... 12:51, 18 kwi 2021

Do góry
Słońce wyszło, choć jest pieruńsko zimne powietrze. Ale kawę piję i do roboty
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:50, 18 kwi 2021

Do góry
Przycięłam leszczynę przy śmietniku. Ciemiernik spłaszczone przez śnieg. Ale liście ładne, nie trzeba wycinać. Pąków kwiatowych też sporo.

Runianka ładnie przezimowała. Na niej w tym miejscu często śnieg z dachu zalega.

Zacisze Alicji 12:42, 18 kwi 2021

Do góry
A taki prezent urodzinowy dostałam wczoraj od córki. ❤️

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:41, 18 kwi 2021

Do góry
Pogoda nie współpracowała - buro i ponuro. Ale praca powolutku posuwała się do przodu.

Mech się panoszy, ale lubię i zostawiam.
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:41, 18 kwi 2021

Do góry
Ewcia, zapisałam sobie od ciebie taką inspirkę.

Pytanie mam. Przywrotnik tu to ten niski czy normalny? Da radę w pełnym słońcu? Szałwia to Caradonna? Myślę, coby podobny układ na nowej rabacie poszerzonej nie zrobić bezpośrednio obok rdzawego koła...

Tak ogólnie to narzekam na zmniejszenie ilości zdjęć w wątku ..
Zacisze Alicji 12:37, 18 kwi 2021

Do góry
Po ostatnich opadach śniegu niektóre hiacynty i żonkile musiałam podeprzeć.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:30, 18 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

No właśnie Uprasza się o aparacik w dłoń i spacerek po ogrodzie Tęsknimy

Od czasu do czasu przebiegłam za aparatem. Choć tej "zimy" czy "kwietnia-pletnia" nie chce mi się focić

Marzec to czas wycinania. Powolutku, rabatka po rabatce. Najpierw byliny, trawy i róże dopiero niedawno.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:16, 18 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Reniu nie wiem, czy się nie mylę, ale Anitka chyba już nie ma tego bzu Golden Tower. Jeden ja jej dałam, ale zaczął chorować. Miała też chyba drugi, ale co z nim było... niestety nie pamiętam.

Teraz mam tylko jednego, przesadziłam w inne miejsce, mniej widoczne i obserwuję. Rośnie tam od zeszłego roku, ale nie mam jego zdjęcia. W tym roku zajrzę do niego z aparatem.

Zniknął ten drugi, który posadziłam przy bramce/wejściu na działkę, bo tam potrzebowałam coś kolumnowego. Zaznaczyłam czerwona strzałka.

To są zdjęcia z czerwca 2019. Z czasem liście robiły się żółtozielone lub zielone, poskręcane. Po kolorze limokowym nie ma śladu. Rosną dwa w różnych miejscach, więc to chyba nie kwestia stanowiska. One powinny mieć zasadowe podłoże, może tam pod miały za kwaśne.
Chyba muszę Ci go odradzić. Te młode listki śliczne, zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Ale później niestety nie zachwyca. I on potrzebuje słonecznego lub półcienistego stanowiska. I chyba z rozmiarem w to miejsce pod świerkami nie pasuje, bo on ma 70 cm średnicy a dorasta do 2-3 metrów.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:07, 18 kwi 2021

Do góry
GARDEN OF ROSES ma zmienny kolor.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies