Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 09:15, 22 kwi 2021

Do góry
Alicjo, nic na siłę. To podstawowe spojrzenie na życie. Nie pozwolić sobą manipulować i zapędzac w kozi róg. Przez 35 lat zawodowej pracy miałam tego aż nadto. Teraz żyję bez stresu i to mi odpowiada. Teraz tylko ogród, książka, pies i prace ręczne.

Spokojnych dni w ogrodzie i poza nim.

Ps. Wszyscy mają rdzawe ozdoby, mam i ja.

Mały domek z ogródkiem 09:13, 22 kwi 2021

Do góry
Marta_80 napisał(a)
No i stało się - wykopałam dzisiaj wszystkie świerki i derenie. Zrobiło się pusto , brzydko i smutno....

I jeszcze ten namiot.... Wkłady do zniczy... A obok dwie skrzynie na warzywa , jak dwa grobki... Straszne to...Ale motywujące , bo tak zostać nie może ....

Nie jest pusto tylko czysto, teraz możesz zrobić co zaplanowałaś a te świerki to dobra decyzja.
napracowałaś się, a korzenie pewno wielkie były.
A namiot jest jaki jest i to fajnie ze masz gdzie pochować graty.

Mirkowy ogród (początki) 09:02, 22 kwi 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Fotka Baptysji dla Iwonki.

Mirka baptysje mi dałaś? Jeden krzak napewno się przyjął na drugi czekam aż wypuści. U ciebie w słońcu rośnie bo ja posadziłam w półcieniu.
Widać, że ładna a dlaczego ona tak pojedynczo kwitnie dopiero zaczyna.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:58, 22 kwi 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Mam fotkę z maja... widać różnicę w kolorze i wysokości... latem są jeszcze wyższe
Po prawej Albostriata,po lewej Aureola.

Dzieki Wiola i mnie się przyda to porownanie
Przedogródek pod dębem 08:50, 22 kwi 2021

Do góry
Kupiłem stare drzwi. Bedę robił "drzwi do lasu", tzn. do Przedogródka.
Na razie oskrobałem z łuszczącej się farby. kupiłem żel do jej usuwania. Na ile potrafię - będę je poddawał renowacji.
Przedogródek pod dębem 08:47, 22 kwi 2021

Do góry
Kilka cieplejszych dni i wiosna kwieciem maluje

Te ostatnie żonkile rosną pod płotem. Posadziła je moja mama wiele lat temu. Bez chuchania i dmuchania, rosną sobie w trawie i brak zabiegów w ogóle im nie przeszkadza. Po przekwitnieniu ścinam liście kosiarką a one w kolejnym roku i tak obficie kwitną
Sezon 2017 u Hanusi 08:43, 22 kwi 2021

Do góry
Elu, Elisko dla Was na dzisiejszy dziń dużo słońca, u mnie wędrujące ciemne chmury i wiatr dość silny. Ale nic to, spacer musi się odbyć.

Przedogródek pod dębem 08:41, 22 kwi 2021

Do góry
kupiłem trzy róże i posadziłem w sagankach

Jeszcze garnki z błota muszę oczyścić.

To Claire Marshall, Munsted Wood i Princess Aleksandra of Kent.

Nauki Ewy nie idą w las
Trochę się obawiam czy nie są posadzone ciut za wysoko bo szyjkę powinny mieć zasypaną ale już nie chciałem na siłę wciskać, Po obcięciu, korzenie są sztywne i nie poddają się.
Jak myślicie? Wcisnąć jeszcze niżej?
Sezon 2017 u Hanusi 08:39, 22 kwi 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Haniu, jesteś niemożliwa
Najważniejsza w życiu to pogoda ducha.
Pozdrawiam serdecznie

Aniu, dziękuję, i tego sie w życiu trzymam. Po co sobie głowę psować, jak sie nie ma nad czymś kontroli. Jak to w "Zemście" było? Niech sie dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.

Dzisiaj jestem uziemiona w domu, to może tylko załatwię sprawunki, i po cichu przygotuję się na weekendowy wyjazd, a nuż będzie hasło?
Miłego dnia.

Przedogródek pod dębem 08:33, 22 kwi 2021

Do góry
tu dla porównania, sadzone w tym samym czasie hiacynty
Przedogródek pod dębem 08:31, 22 kwi 2021

Do góry
Wykopałem zadołowane skrzynki i garnki. Jest ich kilkanaście. Nie wiem dlaczego ale rośliny w gruncie lepiej się rozwijają.
Przedogródek pod dębem 08:25, 22 kwi 2021

Do góry
kilka godzin słonka i kwiaty mocno się rozwijają. Pszczoły obsiadły.
Była ich wyjątkowo duża chmara ale nie uchwyciłem w kadrze
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:25, 22 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Pokaz fotki, masz jakieś zeszłoroczne ?

Mam fotkę z maja... widać różnicę w kolorze i wysokości... latem są jeszcze wyższe
Po prawej Albostriata,po lewej Aureola.

Pamiętajcie o ogrodach 08:22, 22 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Ciepło i slońce to od razu weselej

Pięknie
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:18, 22 kwi 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Dwa dni katorżniczej pracy i mam nową rabatkę trawiastą .
Największą masakrą było wykopywanie karp ze żwirku i ich dzielenie. Musiałam użyć siekiery i piły . Tudzież mężowej siły. (nawet nie czuję, kiedy rymuję ))

Before:

After:

Porządek i dokładność, perfekcja.... super!
Ogród pod lasem 08:14, 22 kwi 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

No patrz, ścieżka się znalazła jak tylko przestałam szukać

Witaj! Już pisałam, że jestem zauroczona Twoim ogrodem, ale muszę się powtórzyć.
Cudnie jest.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:16, 22 kwi 2021

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Fajny przegląd roku. ja już nie zrobię bo mi trafiło dysk Odzysk za drogo

Horti masz obłędne szczególnie te ogrodowe

Jak uprawisz bazylię, że ci jej nie zjedzą ślimaki. Ja nie potrafię uchronić.. zawsze są szybsze. A rzodkiewka nie lubi ciepła, siej wcześnie. Latem idzie w liście a nie w korzeń. Potem możesz jesienią.

A buksa pilnuj przed ćma, szkoda by było.
Ania! Tyle się opisałam i coś mi posta zeżarło
Z dyskiem miałam podobnie. Kilka lat temu padł. Najbardziej żl mi było rodzinnych zdjęć zwłaszcza z czasów gdy dzieci były jeszcze szkrabami. Profesjonalna firma zaśpiewała sobie pokaźną sumę za odzyskanie danych i to do tego bez gwarancji co i ile uda się odzyskać. Zrezygnowałam ale znajomy podjął się tego zadania (nie miałam już nic do stracenia) Część plików (w tym zdjęć) udało sie odzyskać. Obiecałam sobie wtedy, że skrupulatnie bedę robić backup. No ale tak bywa niekiedy z tymi naszymi postanowieniami Muszę zapisać to sobie w jakiejś przypominajce

Hortki ogrodowe skradły moje serce

Co do bazyli i ślimaków. Kiedyś pisałam że na niektóre warzywa (poza pietruszką, koprem itp.) nakładam zwykłą plstikowa doniczkę bez dna lekko wciskając w ziemię. Wtedy przy ziemi tworzy się jakby kołnierz - ułatwia to podlewanie w czasie suszy i chroni w dużym stopniu przed ślimakami
Taka fotka ilustrująca mój "patent"

Rzodkiewkę udało mi sie zasiać jeszcze w marcu przed chorobą. Ciekawa jestem czy kwietniowe przymrozki jej nie załatwiły. Mam nadzieję ze w przyszłym tygodniu wyjdę już do ogrodu

Mirkowy ogród (początki) 23:27, 21 kwi 2021

Do góry
Anabell napisał(a)
Ojojku! ale to krzewy!

wygląda jak całe pole

ja dostałam nasionka od Gosiek i mi gdzieś zanikła w moich gęstwinach, wysiałam w doniczkach a potem posadziłam na rabaty.
Jaka szkoda, b. ładna

No szkoda że nie wysiałaś.
Tu lepie jąj widać jeszcze bez kwiatów.

Liczę na ładne kwitnienie w tym roku.
Powiem ci że to fajna roślina i na moim piachu super rośnie prawie nie podlewania.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:00, 21 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Widzę, że też miałaś sporą dostawę śniegu, pięknie wygląda Twój ogród pod śnieżną pierzynką.
Oj Dorotko! Śniegu w tym roku było pod dostatkiem. Zimą cieszył ale później w marcu i kwietniu to już chyba wszyscy go mieli serdecznie dość
To widok z przed kilku dni dokładnie 16.04

Śnieżyce takie że w ciągu kilkunastu minut wszystko było okryte białą pierzyną a do tego nocami mróz do -6 stopni
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:54, 21 kwi 2021

Do góry
Na szczęście końcem marca udało mi się pościnać byliny i trawy. Posprzątać na rabatach. Miałam to odłożyć na "po świętach" i zająć się porządkami przedświątecznymi w domu... Na szczęście ogródek uznałam za priorytet, gdy sprawdziłam prognozy pogody. Gdyby nie to do dzisiaj ogród straszyłyby suchymi badylami
Zdziwiłam się ile z tak małego ogródka jest suchych odpadów. Nic nie ścinałam na zimę dzieki temu ogród nie wyglądał łyso. Niestety ilość nason jeżówek które spadły przy ścinaniu mnie przeraziła - no cóż, setki siewek będzie latem do wyrwania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies