Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 23:33, 28 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Śniedki sprawdzą się jako zadarniacze. Rosną i kwitną nawet w cieniu.
Ten wilgotny sezon jest dobroczynny dla kalin. Twoje są w znakomitej formie. Żylistka wybrałaś idealnego. Świetnie wygląda.
Teraz jest dobry czas dla kwitnących krzewów. Cebulowe już się skończyły, a byliny dopiero się szykują. Dlatego dobrze jest mieć Palibiny, kaliny, lilaki.

Podobają mi się te śniedki . I nie ma kłopotu z zasychającymi liśćmi bo to takie szczypiorki.
U nas wbrew pozorom wcale nie jest tak wilgotno jakby się mogło wydawać. Dziś kopałam na pojałowcowej. Mam tam słabą, piaszczystą ziemię i było bardzo sucho.
Lubię te kwitnące wiosną krzewy . Kaliny faktycznie czarują. Tylko nie wiem czemu moja Lenarth w tym roku pokazała tylko 1 kwiatka.

Judith napisał(a)
Ja nie daję rady pracować w ogrodzie po 18.00 przez komary. Dramat. Ostatnio jeden użarł mnie w głowę. W głowę!
A jak u Ciebie z komarami?

U mnie jeszcze nie jest tak źle choć faktycznie zaczynają żreć. Dziś na pojałowcowej kilka uśmierciłam. Chyba muszę uzupełnić zapas pałek dymnych i muggi bo faktycznie za chwilę nic nie da się zrobić po południu.
Judith 23:40, 28 maj 2021

Muszę wypróbować te pałki.
Kasia_CS 01:45, 29 maj 2021

Kasiu, mnie też poznikały szałwie stawiam na zagłuszenie przez seslerię, tyle że u mnie jesienną...
April 05:02, 29 maj 2021

O, tu też klub Nocnych Marków...
Komary to dla mnie koszmar, puchnę po nich jakby mnie ukąsił jadowity pająk
Kasya 05:16, 29 maj 2021

Ja z klubu porannych ptaszków
Ale komary tez koszmar, mam alergie a meszki to juz całkiem masakra
Widoczki tu równie piekne chociaż mniej duzych drzew niż tam gdzie przed chwila byłam
sarenka 07:25, 29 maj 2021

Ta kalina taka zwarta, ladnitko wygląda.

Żylistek pięknie kwitnie,ten mój Yuki Snowflake narazie nie kwitnie,ale u mnie opóźnienie w kwitnieniu mam wrażenie ciągle te 1-2 tygodnie

Czy dobrze pamiętam,że fostarem podlewałas? Jak myślisz jak często można nim podlać roślinę? Raz w sezonie czy częściej??
Kasya 07:49, 29 maj 2021

sarenka napisał(a)

Żylistek pięknie kwitnie,ten mój Yuki Snowflake narazie nie kwitnie,ale u mnie opóźnienie w kwitnieniu mam wrażenie ciągle te 1-2 tygodnie

Czy dobrze pamiętam,że fostarem podlewałas? Jak myślisz jak często można nim podlać roślinę? Raz w sezonie czy częściej??

Fostar to chyba najlepiej na początku, na ukorzenienie ?
mrokasia 08:51, 29 maj 2021

Judith napisał(a)
Muszę wypróbować te pałki.

Są znacznie lepsze od tych cienkich spiralek, łatwiejsze w użyciu i wydajniejsze.

Kasia_CS napisał(a)
Kasiu, mnie też poznikały szałwie stawiam na zagłuszenie przez seslerię, tyle że u mnie jesienną...

Mnie zanikły 2 różowe przy wejściu na cienistą i właśnie te niebieskie na pojałowcowej. Może coś zeżarło bo raczej zagłuszone nie były.

April napisał(a)
O, tu też klub Nocnych Marków...
Komary to dla mnie koszmar, puchnę po nich jakby mnie ukąsił jadowity pająk

Ja po komarach mam baaaaardzo długo ślady, szczególnie na nogach.

Kasya napisał(a)
Ja z klubu porannych ptaszków
Ale komary tez koszmar, mam alergie a meszki to juz całkiem masakra
Widoczki tu równie piekne chociaż mniej duzych drzew niż tam gdzie przed chwila byłam

Komary, meszki, ogrodnikowi ciágle pod górkę .
Dzięki Kasiu .

sarenka napisał(a)

Ja wolę mniej zwarte, swobodniejsze rośliny .
U mnie Snowflake też jeszcze w pąkach. Niewykluczone, że te różowe są lekko podpędzone albo po prostu są troszkę wcześniejsze.

Fostaru używałam tylko raz, przy sadzeniu w celu lepszego ukorzenienia.

Kasya napisał(a)

Fostar to chyba najlepiej na początku, na ukorzenienie ?

Dokładnie.
mrokasia 13:54, 29 maj 2021

Dziewczyny, dwa szybkie pytania. Pop pierwsze znów mi coś wyrosło - co to? Zostawić czy wyrwać? Skłaniam się ku wyrwaniu, tym bardziej że to żółte jest... .

I drugie szybkie pytanie - te linie kroplujące to się układa na rabacie po wysypaniu korą czy przed???
Kasya 14:21, 29 maj 2021

Ja bym wyrwała chyba zanim się wysieje
Przed korą bo wtedy mniej paruje woda jak linia przykryta