Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 14:23, 29 maj 2021

Dzięki Kasiu!!! Idę wyrwać . A linię może wieczorem rozłożę.
mrokasia 14:30, 29 maj 2021

Pojałowcowa skończona . Zostało rozłożyć linię kroplującą i zasypać korą. Trochę mi zeszło bo miałam tam strasznie dużo szczawiku i sporo roślin wykopywałam, czyściłam i ponownie sadziłam, czasem w to samo miejsce. Nie sądzę by udało mi się pozbyć chwaściora ale mam nadzieję, że znacznie go przetrzebiłam.
Zdjęć przed nie ma bo jakoś tak spontanicznie się zabrałam za tę rabatę . Ale zdjęcia po są . Na razie jestem zadowolona.

Judith 14:41, 29 maj 2021

Cudnie!
Kasia_CS 14:46, 29 maj 2021

Kasiu, a węże to kupowałaś gdzieś w marketecie czy przez internet coś wybrałaś? Cały czas mi to po głowie chodzi i nie mogę się ogarnąć z tematem... Będziesz miała do tego jakiś automat czy ręczny włącznik?
Magleska 15:22, 29 maj 2021

Kasia
pojałowcowa na błysk zrobiona super

te wąskie długie chude to cisy ? jaka to odmiana ?
mrokasia 15:38, 29 maj 2021

Judith napisał(a)
Cudnie!

Teraz też mi się podoba, zobaczymy jak długo .

Kasia_CS napisał(a)
Kasiu, a węże to kupowałaś gdzieś w marketecie czy przez internet coś wybrałaś? Cały czas mi to po głowie chodzi i nie mogę się ogarnąć z tematem... Będziesz miała do tego jakiś automat czy ręczny włącznik?

Węże kupiłam przez internet. Wzięłam trochę z kompensacją ( na dłuższe odcinki a trochę bez. Jeszcze nawet nie rozpakowałam .
To będzie takie proste nawadnianie - linia podłączona ręcznie do węża i odkręcony kran. Nie chce mi się już rozkopywać niczego. Bardziej chodzi mi o to by nie podlewać roślin zraszaczami od góry. Jeszcze muszę rozkminić chyba temat jakiegoś reduktora na pompę od studni głębinowej.

Magleska napisał(a)
Kasia
pojałowcowa na błysk zrobiona super

te wąskie długie chude to cisy ? jaka to odmiana ?

Dzięki Magda .
Te chude wysokie to cisy ale nie pamiętam co to. Chyba Wojtki ale nie dam sobie ręki uciąć.
April 15:46, 29 maj 2021

Świetna pojałowcowa Bardzo przejrzysta się zrobiła, uporządkowana. Fajnie wygląda.
Ja też układałam dziś linię kroplującą, na to kartony i na to kora. Ale muszę linii dokupić, co najmniej 200 metrów na tą południową rabatkę. Miałam tylko 50 metrów.
Kasya 15:57, 29 maj 2021

Bardzo dobrze wyszło
Juzia 16:09, 29 maj 2021

O Pani!
Ale przejrzyście
Kasia_CS 16:19, 29 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Węże kupiłam przez internet. Wzięłam trochę z kompensacją ( na dłuższe odcinki a trochę bez. Jeszcze nawet nie rozpakowałam .
To będzie takie proste nawadnianie - linia podłączona ręcznie do węża i odkręcony kran. Nie chce mi się już rozkopywać niczego. Bardziej chodzi mi o to by nie podlewać roślin zraszaczami od góry. Jeszcze muszę rozkminić chyba temat jakiegoś reduktora na pompę od studni głębinowej.

Robiłaś jakiś cenowy rekonesans? (jak możesz, podeślij mi na priv, skąd wykminiłaś swoje węże, to jakiś punkt zaczepienia będę miała.

Mnie się marzy jakiś programator do tego, też tylko węże położone między rośliny, ale na poczatek nawet takie ręczne podlewanie przez odkręcenie kranu mnie będzie satysfakcjonowało - byleby to ogarnąć wreszcie.

Sprawdziłam o co chodzi z tą kompensacją, bo na razie czarna magia, ale pierwsze pojęcie już przyswoiłam a będziesz miała kilka różnych linii oddzielnie podłączanych albo z różnych źródeł zasilanych? ja mam jeden jedyny kran wyprowadzony na ścianie budynku, więc muszę jakoś przemyśleć jak nim ogarnąć cały ogród dookoła, jak sekcje ewentualnie zrobić, żeby wybrane odcinki tylko odpalać.