Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 04:09, 25 lut 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

Ja się na wesele rok temu wybralam bez karty własnie

Ja też. I jeszcze pan młody poprosił, bym cyknęła przed kościołem fotkę wszystkim gościom. Gości poustawiałam, poprosiłam o uśmiech, chwila zawieszona ... a tu zong. Karty nie ma
Szybko ktoś pożyczył aparat i fotkę zrobiłam. Wstyd mi było strasznie
Moje małe królestwo 03:37, 25 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonka a mnie się wydawało, że graham to raczej w taki bardziej herbaciany odcień wpada ale nic jak wszystko zakwitnie bede sama widział jak to wygląda. Mam jednego żółtaska do towarzystwa sadze mu biskupie dalie i jakoś mi pasuje

No właśnie to są niuanse kolorystyczne.
Zółty i biskupi idealne zestawienie. Z czerwonym już mniej. Choć Ingrid jest raczej bordowa. Musisz zobaczyć, jak ci się będzie podobać
Kamienny ogród patykiem malowany 00:41, 25 lut 2016

Do góry
Miłe eksperymenty, jak tak od nasionka roslinki się rodzą. Cokolwiek to było, sezon się zaczął
Moja trytoma wygląda podobnie, jak twoja
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 00:30, 25 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Gosiu a Trytoma to jest jednoroczna?
Pytam bo mam...czy miałam...od zeszłego lata.
Przykryłam na zimę gałązkami a dziś zajrzałam a tam jedna wielka zgnilizna.
Co z tym zrobić?
Obciąć i odbije od korzenia....czy całkiem kaput?

U mnie to samo
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 00:28, 25 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Gosia jak posiejesz to daj znaka. Perovską tnę któtko, ja wiem ? jakieś 3cm nad ziemią.

Tak nisko?
Ogród pewnej ogrodniczki 23:27, 24 lut 2016

Do góry
Ptasie łapki pięknie zimują. Ładniej, niż ID
Konwalnika nie mam, więc ci o nim nie powiem.
Ogród Mirelli 23:23, 24 lut 2016

Do góry
inag napisał(a)
Uff.. Ale Ty pędzisz!
Zajęło mi trochę czasu nadrobienie ale teraz już wszystko wiem Doszkoliłam się też o oborniku. Sąsiad ma konia więc muszę się do niego wybrać po ten skarb
Pozdrowienia!!!

Ja dziś zamówiłam obornik krowi
Będę miała przekompostowany, jupi
Ogródek Iwony 23:22, 24 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Hi hi to masz twardy orzech do zgryzienia nie możesz oddać róż do innego ogrodu bo bliskim było by przykro może masz jeszcze takie miejsce,które czeka jeszcze na zagospodarowanie i tam byś je skomponowała

Północna strona domu. Nie wiem, czy to byłoby dobre dla tych darowanych róż
Ogród z pergolą 23:16, 24 lut 2016

Do góry
Rodki chyba w marcu musisz przesadzić. Zanim zaczną wegetację. Upewnij się u Bogdzi. Mi radziła przesadzanie wiosną, robiłam to w zeszłym roku, bo Novą Zemblę posadziłam za blisko siebie
To jest fotka Bogdzi. Zrobiła ją dla mnie, bym zobaczyła, jak duża rośnie Zembla

Jak będziesz przesadzać, zaraz możesz uporządkować Danicę, jeśli się zdecydujesz na jakąś koncepcję
Dobranoc
Ogród z pergolą 22:56, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gdyby kluczem w twoim ogrodzie były kwadraty 2mx2m, to te rabaty 5 i 6 mogłabyś właśnie zrobić jako powtórzenie:
2x2 albo 2x4 albo 2x6. Ale jeśli jedna byłaby 2x2, to druga 2x4 albo 2x6.
Skoro masz dostać róze wiosną, to najpierw bym się tymi rabatami zajęła.
Zagajnik brzozowy bardzo mi się podoba. Zrób go
Altanka już jest, czy będzie? Podoba mi się ta nowoczesna pergola w linkami w poprzek.
O rabatach 2,3 7 jeszcze nie decyduj. Zrób najpierw to, co masz w planie, myślę, ze jeżeli uporasz się teraz z przodem i tyłem po części, to będzie to BARDZO dużo na ten rok.
Poczekaj do wiosny, jak zrobisz nasadzenia. Muszę pomyśleć patrząc przez twoje okno wiosną, jak już zrobisz brzozową, i różanki. I jak będzie Altana. Teraz nie widzę reszty. Ogląd na ogród czasem sprawia, ze czegoś nam brakuje, czymś się zainspirujemy i kombinujemy, jak przemycić w ogrodzie.
Nie martw się, będę stałym gościem u Ciebie, a jak będę potrzebna, wystarczy do mnie wpaść i mnie zawołać. Z wyjątkiem weekendów, bo to czas dla rodzinki .

wiesz co mnie jeszcze zastanawia w tym zagajniku, czy mi nie zasłoni od popołudniowego słońca za bardzo altany z pnącymi? bo jak serby porosną to tam od południa bedzie mało słońca. juz sobie wymyśliłam że new dawn dam na tylną ścianę altany, dlatego podpytywałam która lepiej zniesie cień
altana dopiero będzie tylko teraz termin mi przepadł bo za długo odwlekałam ale bedzie coś w tym stylu
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708519547/
czyli widzi Ci się taki układ ścieżek i altana tak delikatnie w lewo?
kolejność prac mam taką:
różanki
altana
ścieżki
drzewa na front
przesadzanie frontu z rodkami
a reszta nasadzeń frontu jak kasa będzie i brzozowa i reszta potem.
wydaje mi się że dobrze by było razem juz kupić też drzewa na tyły bo pewnie bedę jechać po nie gdzieś daleko...
Ogród z pergolą 22:54, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Uwielbiam Cię!dziękuję czadowa babka jesteś wiesz? moja bratnia dusza, tak miedzy wierszami mnie zrozumieć, super
a powiedz mi jeszcze po lewo dawać jakieś dywany?drzewo ty byś dała buka dawyck purple?pasi bordowe jak po drugiej byłby grab?
a na studnie kłaść jeszcze w sezonie jaką donice z czymś czy to już nie pasi?

Zrób najpierw nasadzenia. Potem popatrz na wszystko i się zastanów, czy pasowałyby kwadraty w żwirku. Ja bym dała część w żwirku. Np. Miskanty.
Jakby kostki na razie były puste, to w środku też bym dała żwirek.

Jeśli ci będzie czegoś brakować, pomyślimy o dywanach.
Posadź bazę, wtedy będziemy myśleć o smaczkach. To trzeba widzieć, żeby doradzić. Bardzo mocno w tej chwili staram się myśleć minimalistycznie, bo ja uwielbiam kwiaty w ogrodzie. Nawet z kwiatów robię obwódki. Ja bym dała na studnię misę jakąś ładną, płaską z sezonowymi białymi kwiatami.

Ale drzewa powinny być te same po obu stronach. Z tyłu polecisz z kolorem. Tu już niech zostanie w jednej tonacji. Jak buki, to buki, a jak graby, to graby. Biały, i odcienie zieleni. Będzie bardzo elegancko
No, ewentualnie blady róż, albo kremowy, np. jeżówki, może jakaś róża... Do tego przemycisz później trochę niebieskiego, np. werbenę...
Ogród z pergolą 22:45, 24 lut 2016

Do góry
Ania, cofnij się na wcześniejszą stronę. Dorzuciłam poprawkę
Ogród z pergolą 22:41, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zanim zrobimy sobie przerwę, wkleję, co narysowałam

Niestety, nie chciał mi paint dorobić góry i uciął trochę dołu.
Więc dopiszę, że dalej byłoby powtórzenie kostki. Pasowałyby 2mx2m , bo wtedy łatwiej podzielić twoją dużą powierzchnię tymi kwadratami
Po obu stronach byłyby te same trawy, albo w podobnym stylu. Po lewej stronie te same drzewa, w takich samych kostkach, tylko inaczej rozłożone. Po lewej Danika poprzetykana tymi samymi carexami, co po prawej stronie.
Po lewej Derenie, miskanty, i żywopłot z tyłu, ale dzielony:
takie trzy prostokąty, podział chyba fajnie by zagrał.
Zobacz, znalazłam inspirację, która wyjaśnia co pisała Polinka:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388773704/

A tu jest dalsza perspektywa ogrodu z inspiracji Polinki:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779546/

Uwielbiam Cię!dziękuję czadowa babka jesteś wiesz? moja bratnia dusza, tak miedzy wierszami mnie zrozumieć, super
a powiedz mi jeszcze po lewo dawać jakieś dywany?drzewo ty byś dała buka dawyck purple?pasi bordowe jak po drugiej byłby grab?
a na studnie kłaść jeszcze w sezonie jaką donice z czymś czy to już nie pasi?
Ogród z pergolą 22:35, 24 lut 2016

Do góry
Gdyby kluczem w twoim ogrodzie były kwadraty 2mx2m, to te rabaty 5 i 6 mogłabyś właśnie zrobić jako powtórzenie:
2x2 albo 2x4 albo 2x6. Ale jeśli jedna byłaby 2x2, to druga 2x4 albo 2x6.
Skoro masz dostać róze wiosną, to najpierw bym się tymi rabatami zajęła.
Zagajnik brzozowy bardzo mi się podoba. Zrób go
Altanka już jest, czy będzie? Podoba mi się ta nowoczesna pergola w linkami w poprzek.
O rabatach 2,3 7 jeszcze nie decyduj. Zrób najpierw to, co masz w planie, myślę, ze jeżeli uporasz się teraz z przodem i tyłem po części, to będzie to BARDZO dużo na ten rok.
Poczekaj do wiosny, jak zrobisz nasadzenia. Muszę pomyśleć patrząc przez twoje okno wiosną, jak już zrobisz brzozową, i różanki. I jak będzie Altana. Teraz nie widzę reszty. Ogląd na ogród czasem sprawia, ze czegoś nam brakuje, czymś się zainspirujemy i kombinujemy, jak przemycić w ogrodzie.
Nie martw się, będę stałym gościem u Ciebie, a jak będę potrzebna, wystarczy do mnie wpaść i mnie zawołać. Z wyjątkiem weekendów, bo to czas dla rodzinki .
Ogród z pergolą 22:19, 24 lut 2016

Do góry
Zanim zrobimy sobie przerwę, wkleję, co narysowałam

albo tak:

Niestety, nie chciał mi paint dorobić góry i uciął trochę dołu.
Więc dopiszę, że dalej byłoby powtórzenie kostki. Pasowałyby 2mx2m , bo wtedy łatwiej podzielić twoją dużą powierzchnię tymi kwadratami
Po obu stronach byłyby te same trawy, albo w podobnym stylu. Po lewej stronie te same drzewa, w takich samych kostkach, tylko inaczej rozłożone. Po lewej Danika poprzetykana tymi samymi carexami, co po prawej stronie.
Po lewej Derenie, miskanty, i żywopłot z tyłu, ale dzielony:
takie trzy prostokąty, podział chyba fajnie by zagrał.
Zobacz, znalazłam inspirację, która wyjaśnia co pisała Polinka:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388773704/

A tu jest dalsza perspektywa ogrodu z inspiracji Polinki:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779546/

Ogród z pergolą 21:32, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Iwona wiesz co..nie rozumiem o co mnie pytasz przepraszam ale jakos nie mogę skumać....zwłaszcza "warto myśleć nad kostkami"

Bo myślałam, że najbardziej ci przypadł projekt Jazzy i będziesz go realizować w jakimś stopniu. A wtedy inspiracja Polinki będzie w innym miejscu. Dlatego się pytałam, czy warto to tu rozrysowywać?
Ogród z pergolą 21:16, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wolę graby Jazzy.

Aniu, warto myśleć nad kostkami, jeśli wolisz projekt Jazzy?

Iwona wiesz co..nie rozumiem o co mnie pytasz przepraszam ale jakos nie mogę skumać....zwłaszcza "warto myśleć nad kostkami"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:08, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wy już w blokach startowych na Gardenię?
Baterie do aparatu proszę naładować i sprawdzić, czy karta w aparacie jest

Ja się na wesele rok temu wybralam bez karty własnie
Ogródek Iwony 20:54, 24 lut 2016

Do góry
A widzisz? Zima pożyteczna bardzo była. Dla nas wszystkich. Po to, by się zdystansować, pozachwycać, zaplanować i znowu zdystansować się do własnych planów.
No i też po to, by zachorować na różyczkę
A teraz się zastanawiam i obstawiam codziennie, gdzie te róże posadzę i co chwile koncepcja mi się zmienia I nie przez zamówienie, tylko nie wiem, gdzie upchać róże, które wcześniej pojawiły się u mnie z przypadku: Bo dostałam od e-Ma, od dziecka na dzień mamy, i wszyscy się upierali, by to były nie takie kolory, co by pasowały do reszty
Ogród z pergolą 20:47, 24 lut 2016

Do góry
Wolę graby Jazzy.

Aniu, warto myśleć nad kostkami, jeśli wolisz projekt Jazzy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies