Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 22:22, 24 lut 2016

i jeszcze Iwonko jak Cię tu u mnie mam, to czy mogłabyś ocenić swoim okiem jaki my tu wczesniej z makao i jazzy tyl wymysliłysmy

mam parę wątpliwości:
- czy rabaty boczne tak na prosto czy robić schodki

- te kółka po bokach to pary drzew, myslałam o grujecznikach i buku dawyck purple choć makao pokazał mi klona Crimson Sentry, dać do nich bukszpanowe skarpety i szpalery hortek w plecy?
- czy napewno robić zagajnik brzozowy tam z prawej strony, rabata 4
- co zrobić na rabacie 3 bo tam cieniście bedzie a na rabatach bocznych bedą szpalery hortek więć musi byc cos co pasuje
moje wstepne plany:
- rabaty środkowe plan taki https://pl.pinterest.com/pin/166422148708642990/
- wokół altany róze pnące, rozpięte tak https://pl.pinterest.com/pin/166422148708685799/

chcę teraz moze tak wstępnie nakreślić tył zeby tez może ten front było łatwiej zdecydować...
anna_t 22:33, 24 lut 2016

eee_taam napisał(a)

poziome ci wystarcza ...i nic nie oplataj ...po prostu przyczep do pręta ...albo drutem ogrodniczym ale najlepsze są trytytki - jeden z lepszych wynalazków https://www.google.pl/search?q=trytytki&biw=1200&bih=618&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwip6_6wppHLAhVnDZoKHWxEBXoQ_AUIBigB

raczej unikaj oplatania czegokolwiek ...a przywiązuj przyczepiaj

dzięki Justynko
jazzy 22:34, 24 lut 2016

Ania, myślę, że brzozy Doorenbos też fajnie by wyglądały Zwłaszcza ich białe pieńki na tle ciemnej ściany domu.
I tak jak tu na tej inspiracji dalabym pod nie żwirek
https://pl.pinterest.com/pin/197595502373760988/
Ale jeśli zdecydujesz się na brzozy na froncie, to i po prawej i po lewej stronie podjazdu. Nie mieszaj gat. drzew.
Iwk4 22:35, 24 lut 2016

Gdyby kluczem w twoim ogrodzie były kwadraty 2mx2m, to te rabaty 5 i 6 mogłabyś właśnie zrobić jako powtórzenie:
2x2 albo 2x4 albo 2x6. Ale jeśli jedna byłaby 2x2, to druga 2x4 albo 2x6.
Skoro masz dostać róze wiosną, to najpierw bym się tymi rabatami zajęła.
Zagajnik brzozowy bardzo mi się podoba. Zrób go
Altanka już jest, czy będzie? Podoba mi się ta nowoczesna pergola w linkami w poprzek.
O rabatach 2,3 7 jeszcze nie decyduj. Zrób najpierw to, co masz w planie, myślę, ze jeżeli uporasz się teraz z przodem i tyłem po części, to będzie to BARDZO dużo na ten rok.
Poczekaj do wiosny, jak zrobisz nasadzenia. Muszę pomyśleć patrząc przez twoje okno wiosną, jak już zrobisz brzozową, i różanki. I jak będzie Altana. Teraz nie widzę reszty. Ogląd na ogród czasem sprawia, ze czegoś nam brakuje, czymś się zainspirujemy i kombinujemy, jak przemycić w ogrodzie.
Nie martw się, będę stałym gościem u Ciebie, a jak będę potrzebna, wystarczy do mnie wpaść i mnie zawołać. Z wyjątkiem weekendów, bo to czas dla rodzinki .
anna_t 22:41, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Zanim zrobimy sobie przerwę, wkleję, co narysowałam

Niestety, nie chciał mi paint dorobić góry i uciął trochę dołu.
Więc dopiszę, że dalej byłoby powtórzenie kostki. Pasowałyby 2mx2m , bo wtedy łatwiej podzielić twoją dużą powierzchnię tymi kwadratami
Po obu stronach byłyby te same trawy, albo w podobnym stylu. Po lewej stronie te same drzewa, w takich samych kostkach, tylko inaczej rozłożone. Po lewej Danika poprzetykana tymi samymi carexami, co po prawej stronie.
Po lewej Derenie, miskanty, i żywopłot z tyłu, ale dzielony:
takie trzy prostokąty, podział chyba fajnie by zagrał.
Zobacz, znalazłam inspirację, która wyjaśnia co pisała Polinka:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388773704/

A tu jest dalsza perspektywa ogrodu z inspiracji Polinki:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779546/

Uwielbiam Cię!dziękuję czadowa babka jesteś wiesz? moja bratnia dusza, tak miedzy wierszami mnie zrozumieć, super
a powiedz mi jeszcze po lewo dawać jakieś dywany?drzewo ty byś dała buka dawyck purple?pasi bordowe jak po drugiej byłby grab?
a na studnie kłaść jeszcze w sezonie jaką donice z czymś czy to już nie pasi?
anna_t 22:43, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)
Ania, myślę, że brzozy Doorenbos też fajnie by wyglądały Zwłaszcza ich białe pieńki na tle ciemnej ściany domu.
I tak jak tu na tej inspiracji dalabym pod nie żwirek
https://pl.pinterest.com/pin/197595502373760988/
Ale jeśli zdecydujesz się na brzozy na froncie, to i po prawej i po lewej stronie podjazdu. Nie mieszaj gat. drzew.

ale zagajnik brzozowy z tylu też?
piszesz nawiązując do planu Iwony tak?
Iwk4 22:45, 24 lut 2016

Ania, cofnij się na wcześniejszą stronę. Dorzuciłam poprawkę
jazzy 22:52, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

ale zagajnik brzozowy z tylu też?
piszesz nawiązując do planu Iwony tak?

Ja już nie wiem do czego mam nawiązywać
Powiem tylko słówko na temat najnowszej wersji Iwonki - tam przy studni są trzy ekrany (dwa z graba i jeden z cisa). Nie lepiej wszystkie trzy zrobić z cisa? Wiem, że nie przepadasz, ale grabowe będą słabo wyglądały zimą, a to w końcu front
Iwk4 22:54, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

Uwielbiam Cię!dziękuję czadowa babka jesteś wiesz? moja bratnia dusza, tak miedzy wierszami mnie zrozumieć, super
a powiedz mi jeszcze po lewo dawać jakieś dywany?drzewo ty byś dała buka dawyck purple?pasi bordowe jak po drugiej byłby grab?
a na studnie kłaść jeszcze w sezonie jaką donice z czymś czy to już nie pasi?

Zrób najpierw nasadzenia. Potem popatrz na wszystko i się zastanów, czy pasowałyby kwadraty w żwirku. Ja bym dała część w żwirku. Np. Miskanty.
Jakby kostki na razie były puste, to w środku też bym dała żwirek.

Jeśli ci będzie czegoś brakować, pomyślimy o dywanach.
Posadź bazę, wtedy będziemy myśleć o smaczkach. To trzeba widzieć, żeby doradzić. Bardzo mocno w tej chwili staram się myśleć minimalistycznie, bo ja uwielbiam kwiaty w ogrodzie. Nawet z kwiatów robię obwódki. Ja bym dała na studnię misę jakąś ładną, płaską z sezonowymi białymi kwiatami.

Ale drzewa powinny być te same po obu stronach. Z tyłu polecisz z kolorem. Tu już niech zostanie w jednej tonacji. Jak buki, to buki, a jak graby, to graby. Biały, i odcienie zieleni. Będzie bardzo elegancko
No, ewentualnie blady róż, albo kremowy, np. jeżówki, może jakaś róża... Do tego przemycisz później trochę niebieskiego, np. werbenę...
anna_t 22:56, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Gdyby kluczem w twoim ogrodzie były kwadraty 2mx2m, to te rabaty 5 i 6 mogłabyś właśnie zrobić jako powtórzenie:
2x2 albo 2x4 albo 2x6. Ale jeśli jedna byłaby 2x2, to druga 2x4 albo 2x6.
Skoro masz dostać róze wiosną, to najpierw bym się tymi rabatami zajęła.
Zagajnik brzozowy bardzo mi się podoba. Zrób go
Altanka już jest, czy będzie? Podoba mi się ta nowoczesna pergola w linkami w poprzek.
O rabatach 2,3 7 jeszcze nie decyduj. Zrób najpierw to, co masz w planie, myślę, ze jeżeli uporasz się teraz z przodem i tyłem po części, to będzie to BARDZO dużo na ten rok.
Poczekaj do wiosny, jak zrobisz nasadzenia. Muszę pomyśleć patrząc przez twoje okno wiosną, jak już zrobisz brzozową, i różanki. I jak będzie Altana. Teraz nie widzę reszty. Ogląd na ogród czasem sprawia, ze czegoś nam brakuje, czymś się zainspirujemy i kombinujemy, jak przemycić w ogrodzie.
Nie martw się, będę stałym gościem u Ciebie, a jak będę potrzebna, wystarczy do mnie wpaść i mnie zawołać. Z wyjątkiem weekendów, bo to czas dla rodzinki .

wiesz co mnie jeszcze zastanawia w tym zagajniku, czy mi nie zasłoni od popołudniowego słońca za bardzo altany z pnącymi? bo jak serby porosną to tam od południa bedzie mało słońca. juz sobie wymyśliłam że new dawn dam na tylną ścianę altany, dlatego podpytywałam która lepiej zniesie cień
altana dopiero będzie tylko teraz termin mi przepadł bo za długo odwlekałam ale bedzie coś w tym stylu
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708519547/
czyli widzi Ci się taki układ ścieżek i altana tak delikatnie w lewo?
kolejność prac mam taką:
różanki
altana
ścieżki
drzewa na front
przesadzanie frontu z rodkami
a reszta nasadzeń frontu jak kasa będzie i brzozowa i reszta potem.
wydaje mi się że dobrze by było razem juz kupić też drzewa na tyły bo pewnie bedę jechać po nie gdzieś daleko...