Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:48, 09 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:46, 09 paź 2024

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:46, 09 paź 2024

Do góry
Xi'an teatr cieni

Malowanie

Wielka Pagoda

Pokaz fontann

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:44, 09 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:43, 09 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:40, 09 paź 2024

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:40, 09 paź 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O ile mi wiadomo kury chodzą spać o zmierzchu. Trudno raczej się do nich dostosować.
Tak późne kładzenie się spać kojarzy mi się z nocą sylwestrową. Zawsze miałam poczucie, że 1 stycznia jest dniem straconym. Za krótko trwał.
W zasadzie nigdy nie miałam ochoty na spanie dłużej niż do 8-9. Pewnie to wynik wychowania się w rodzinie o chłopskich korzeniach, w które życiową dewizą było przysłowie "Kto rano wstaje, temu pan bóg daje". Zbyt wczesne wstawanie (o świcie) nie odpowiada mojemu organizmowi.

Taki kolor ?!?!?! Jak?????

A co do spania - śpicie w zaciemnionym pokoju, czy bez zasłon? Budzę się jak mnie światło dnia budzi i to bardzo lubię

Wstawanie do potrzebującego psiaka bardzo rozwala sen. Współczuję, niestety to są “uroki” starości, a u kochanych zwierząt szczególne, bo uciążliwe a i tak człowiek się cieszy, że psiak jeszcze daje radę. Pomimo tego, że wykańcza, trudno postąpić inaczej.
Tar - ile lat ma Twój senior?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:38, 09 paź 2024

Do góry
Jesień w ogrodzie zagościła na dobre. Kolorów z dnia na dzień więcej. Tu druga połowa i końcówka września

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:37, 09 paź 2024

Do góry
Tam też obżarlismy się grzybów po uszy

Największy modlitewny młynek na świecie

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:34, 09 paź 2024

Do góry

Wieczorem tańczyliśmy w tłumie, takie grupowe tańce podobno odbywają się tam co wieczór

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:31, 09 paź 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Nie wszystko sprawdziłam.
Końcówkę czyli dąbrówka, trzmielina, ciemierniki, parzydło, hosty to sama sprawdziłam i rosną od wielu lat bez problemu. Teraz dosadziłam hortensję dębolistną i też daje radę. Paprocie też super. Tuje rosną i gdyby nie nadmiar cienia to byłoby super.
W tym roku dosadziłam epimedia, miodunki i kokorycz więc zobaczymy za rok.

U mnie pod orzechem nie dały rady epimedia, klony japońskie( padły wszystkie dwa razy robiłam próby z kilkoma sztukami), pierwiosnki inne niż japońskie i główkowate też nie dają rady, zanikła zupełnie tojeść kropkowana, modrzewnice i wrzosy padły. Bez czarny dość kiepsko jak liści nie zbiorę.

Świetnie sobie radzą miodunki i paprocie( wręcz ekspansywnie jedne i drugie)
Ciemierniki też, ale liście zbieram z nich.
Naparstnicom też nie przeszkadzało takie środowisko.
Z krzewów i drzew nie przeszkadza hortensjom, lilakom, rodkom, świerkom, kilichowcom i berberysom.
Jodły o wiele gorzej.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:27, 09 paź 2024

Do góry
Parę wrzutek kolejnych z Chin jeszcze, już prawie się ogarnęłam ze zdjęciami

Shangri-La, to przedmieście Tybetu, tu większość fotek mam prywatnych, więc wrzucam tylko parę. Było dość zimno, kocyki elektryczne w górskich chatach się przydały.

Chinki fotografowały się już w dużo cieplejszych strojach

Klasztor Songzalin przepiękny, ale w środku był zakaz robienia zdjęć

Przerwa na kawę... 19:25, 09 paź 2024

Do góry
Jak tam wasze tetrisy na rabatach?

U mnie dopiero we wrześniu udało się coś podziałać. Bardzo suche lato dało się we znaki ogrodowi. Szczególnie, że postanowiłam go trochę sprawdzić. A właściwie kondycję ukorzenienia roślin. Postanowiłam ograniczyć podlewanie. Ogród już trochę czasu ma. Frontowe rabaty przyjęły się bardzo dobrze, wręcz za dobrze. Rabaty były lane raz na 1-2 tygodnie. Tak porządnie. 3 godziny spędzałam z wężem. Efekt? Wszystkie starsze rośliny przetrwały. Wypadła jedna z wiosennego sadzenia o której zapomniałam trawy mimo braku wody dostały szmergla. Porosły wielkie bomby. Mniej było chorób grzybowych (o dziwo nawet róże zachowały liście, pojedyncze tylko strajkują). Trawnik oczywiście w pewnym momencie nie wyglądał reprezentacyjnie, ale wrześniowe opady przywróciły mu zieleń. Zastanawiam się czy go nie zareować... Trochę mam obawy, że za późno. Na razie lekko wygrabiam.
Klasyczne tetrisy ograniczyły się najpierw do jednej rabaty z tulipanowcami, gdzie nic nie chce rosnąć normalnie i jest albo ogromne leżące na całej rabacie (piórkówka Karley Rose, nigdy więcej) albo ze świecą go szukać. Ale oczywiście potem przeniosły się na inne miejsca. I finalnie chyba nie było rabaty, gdzie bym coś nie zmieniła. Rozmnożyłam trochę bylin, które dobrze się u mnie czują, przesadziłam te, które zarosły trawami. I takie tam standardowe zabawy.

A z takich bardziej zaawansowanych prac technicznych - w końcu zawiesiliśmy łańcuchy na wisterię na domu. Było z tym trochę zabawy. Oczywiście kto wchodził na 8 metrów drabiny? No kto jak nie ja łącznie z wierceniem i wkręcaniem haków w belki dachowe. Zdecydowaliśmy się na łańcuchy o grubości 4 i 5 mm oraz udźwigu 1,2 tony. Może starczy. Są zamocowane w odległości ok. 30-50 cm od ściany. Dziś mieliśmy kończyć zapinać ostatnie dwa elementy pajęczyny (oczywiście zabrakło łańcucha i karabińczyków) i trochę rozplątać tego kołtuna lub go przyciąć, ale niestety popadało.
Tak to wyglądało w trakcie zakładania.
Ogród w malinówkach 19:22, 09 paź 2024

Do góry
Jak zwykle w planach było coś innego, a co innego zrobiłem. Pogoda dziś była letnia, więc przekopałem płytko cały warzywnik.

Rozsypałem dodatkowo mączkę bazaltową i lekko wyrównałem.

A następnie posiałem poplony. Chyba termin jest lekko późny, ale będzie co będzie. Nieraz zimy wcale nie ma. Posiałem 3 gatunki w takim mixie: żyto ozime, gorczyca biała i łubin wąskolistny.
Efekt końcowy:

Zapomniałem zrobić zdjęcie po drugiej stronie. Bo tam też jest warzywnik.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:44, 09 paź 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Nie wszystko sprawdziłam.
Końcówkę czyli dąbrówka, trzmielina, ciemierniki, parzydło, hosty to sama sprawdziłam i rosną od wielu lat bez problemu. Teraz dosadziłam hortensję dębolistną i też daje radę. Paprocie też super. Tuje rosną i gdyby nie nadmiar cienia to byłoby super.
W tym roku dosadziłam epimedia, miodunki i kokorycz więc zobaczymy za rok.

O dzięki!
Ogród prawie wymarzony … 17:35, 09 paź 2024

Do góry
Judith napisał(a)

A jaki nawóz?

O taki on. Polecam . Jeden z tańszych na rynku ale dobry
Już się obraziłam na kupokulki bo ostatnio nawaliły tzn nie zdały u mnie egzaminu

Anna i Ogród 2 17:21, 09 paź 2024

Do góry
pestka56 napisał(a)

Turzyce włosiste takie właśnie są. Jak rosną to nie dotykać.
Ja zabiłam swoje 3 'Bronze Form', bo mi się zachciało przesadzić w zdawało mi się lepsze dla nich miejsce. Jedna wprawdzie ciut odrasta, ale do wcześniejszej wielkości dojdzie pewnie za 3 lata

To może spróbuj jeszcze raz z nią tylko jej ruszać nie będę. Ona tam super wyglądała. Poszukam zdjęcia
Wiejski ogród Magdy 16:51, 09 paź 2024

Do góry
Jesienne kolory.

Wiśnia już niemal całkowicie straciła liście.

30 arów wietrznej pustyni 16:48, 09 paź 2024

Do góry
Przyszło moje zamówienie cebulkowe
Wszystko przepakowałam z tych plastikowych woreczków i czekają. Dziś wreszcie wysiewamy trawę za domem. I wreszcie będę mogła ruszać w rabaty!
Wiejski ogród Magdy 16:47, 09 paź 2024

Do góry
Kwitną teraz miskanty chińskie Dronning Ingrid (z których jestem średnio zadowolona, na zdjęciach ze szkółki prezentowały się znacznie lepiej) i miskanty Zebrinus (posadzone po obu stronach metalowej pergoli wyrosły niesymetrycznie i wygląda to tak sobie). W ogóle traw mam mało - kilka stip, hakone i turzyc.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies