Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

TAR 10:49, 14 lip 2025

Gosia, u mnie podobnie leje z przerwami od czwartku. Ścinasz teraz przywrotniki? Ja chyba tez musze chcoc kwiatow mi szkoda ale juz tak brzydko pokladaja sie na trawie, ze chyba bedzie lepiej jak zetne. 3-5 szt. zabieram na podjazdową pod róże.

Ogrod Twoj dalej czaruje kolorami
Magara 23:08, 14 lip 2025

Margo2 napisał(a)

Magarku, miło mi, że rabata Ci się tak podoba.
Trafiłas w dziesiątkę. Świecą stipy i przyrotnik.

Gosia, dzięki
mirkaka 13:26, 15 lip 2025

Gosiu, przepiękna ta rabata, zresztą pozostałe też
U nas też ciągle pada, już drugi tydzień, niezbyt intensywnie, ale wystarczająco żeby róże zbrzydły i trzeba już wszystkie obcinać wszędzie zaczyna panoszyć się szara pleśń, nawet na pręcikach lilii Też życzyłam sobie deszczu, ale to ciągle siąpie, nawet nie podlewa tylko moczy rośliny i kwiaty,
Powiedz , dlaczego wyczesujesz stipy?
Alija 13:37, 15 lip 2025

Margo2 napisał(a)

Gosiu, świetnie wyglądają róże pomiędzy bylinami i trawami. Bardzo mi się takie rozwiązanie podoba, ale zawsze byliny zagłuszają mi róże i te marnieją, myślę, że moim problemem jest zbyt dużo roślin na zbyt małej przestrzeni.
nicol21 11:57, 17 lip 2025

Ależ różności piękne masz!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anabuko1 12:40, 17 lip 2025

Margo2 napisał(a)

Podziwiam te twoje wszystkie piękne rabaty.
Szałwii masz sporo.
A takich stip trochę zazdroszczę.
U mnie były 2 pady. Wiosną kupiłam 1 i taka stoi w miejscu ani do przodu ani do tyłu.
I nie wiem co będzie dalej.
Margo2 23:49, 17 lip 2025

TAR napisał(a)
Gosia, u mnie podobnie leje z przerwami od czwartku. Ścinasz teraz przywrotniki? Ja chyba tez musze chcoc kwiatow mi szkoda ale juz tak brzydko pokladaja sie na trawie, ze chyba bedzie lepiej jak zetne. 3-5 szt. zabieram na podjazdową pod róże.

Ogrod Twoj dalej czaruje kolorami

Tarciu, całe szczęście te przerwy pozwalają na prace w ogrodzie. Ciągle coś dłubię.
Mam taki sam dylemat co do przywrotników. Chociaż pewnie za parę dni sam sie rozwiąże, bo kwiaty i liście zaczną brązowieć. Ale na razie czekam jeszcze.
Jak przesadzasz, to tym bardziej powinnaś je przyciąc.

mirkaka napisał(a)
Gosiu, przepiękna ta rabata, zresztą pozostałe też
U nas też ciągle pada, już drugi tydzień, niezbyt intensywnie, ale wystarczająco żeby róże zbrzydły i trzeba już wszystkie obcinać wszędzie zaczyna panoszyć się szara pleśń, nawet na pręcikach lilii Też życzyłam sobie deszczu, ale to ciągle siąpie, nawet nie podlewa tylko moczy rośliny i kwiaty,
Powiedz , dlaczego wyczesujesz stipy?

Mirko, mam wrażenie, że róże z powodu tych deszczy wczesniej zakończyły kwitnienie. U mnie też na niektórych różach widać plamistość. Na razie innych chorób grzybowych nie zauwazyłam na szczęście.
Wyczesuję stipy, bo po pierwsze po tych deszczach sie pokładają i przygniatają inne rosliny, a po drugie nie chcę wysypu siewek. Gdybym ich nie wyczesywałam miałabym las stipy.
I tak własnie wykopałam 3 olbrzymie sadzonki.

Alija napisał(a)

Gosiu, świetnie wyglądają róże pomiędzy bylinami i trawami. Bardzo mi się takie rozwiązanie podoba, ale zawsze byliny zagłuszają mi róże i te marnieją, myślę, że moim problemem jest zbyt dużo roślin na zbyt małej przestrzeni.

Alicjo, ja mam ten sam problem.
Też sadzę za gęsto. Róże to samoluby. Wolą rosnąć same, ale ja tego bardzo nie lubię. Nie lubię typowych różanek, bo uważam, że róże maja brzydkie doły. Dlatego staram się je zakryć.
Ale przez to mam wrażenie, że słabiej kwitną. czasem się zastanawiam, czy przy takim typie sadzenia nie powinno sie zasilać 3 razy w sezonie. Chyba powinnam na początku lipca dać kolejna dawkę nawozu. Może jeszcze spróbuję? Jesień ostatnio jest bardzo ciepła. Może im nie zaszkodzę?

nicol21 napisał(a)
Ależ różności piękne masz!

Dziękuję

anabuko1 napisał(a)

Podziwiam te twoje wszystkie piękne rabaty.
Szałwii masz sporo.
A takich stip trochę zazdroszczę.
U mnie były 2 pady. Wiosną kupiłam 1 i taka stoi w miejscu ani do przodu ani do tyłu.
I nie wiem co będzie dalej.

Aniu, stipa lubi przepuszczalną glebę. Nie sadzi się jej w ziemi z kompostem. To trawa na suche tereny.
Ty chyba masz u siebie mokro.
Chyba, że budowa oczka pomogła ściągnąć wodę z ogrodu.
Poczekaj ze swoją. Ona w pierwszym roku nie jest najbujniejsza. Przynajmniej u mnie. Najlepiej jak się sama wysieje, wtedy będziesz wiedziała, czy radzi sobie u Ciebie, czy nie.

Dzisiaj wykorzystałam to, że przez jakiś czas ma nie padać i nareszcie poprzycinałam róże i kilka innych roslin. Opryskałam tez trawnik od chwastów. Wiem, nie ekologicznie, ale lubie swój trawnik, a koniczyna i bluszczyk kurdybanek już coraz bardziej się panoszyły.
Natomiast na chodniku wypróbowałam na chwasty ocet. Chyba zdało to egzamin. Chwasty po 2 godzinach wyglądały jak przypalone. Octem potraktowałam też winobluszcz, który zagnieździł sie w żywopłocie. Opryskałam oczywiście tylko końcówki, które ściągnęłam z żywopłotu. Jestem ciekawa, czy Zabije to całą roslinę.
Cały czas chodzę i coś robię w ogrodzie.
Wczoraj na przykład pozbyłam się w końcu żylistka. Próbowałam go przycinać, ale to jest potwór.
Wiosna zostawiłam 3 gałązki, a teraz już miał ich już kilkanaście. Przytłaczał całą rabatę i rosliny wokół.

Przed

Po

Namordowałam się strasznie. Sama go podkopałam, ale już sama nie dałam rady wyciągnąć. We dwójkę ledwo to zrobiliśmy z m.

Przesadziłam w jego miejsce molinię, która rosła tuż obok. Od razu rosliny odzyskały przestrzeń. Za gęsto tam było.
Myslę, że jeszcze przesadzę różę, która teraz ze względu na duże zacienienie nie chce dobrze rosnąć. Może tu jej będzie lepiej.
Ale marzy mi się jakies kolumnowe drzewko.
Może macie jakieś propozycje?
Margo2 23:34, 18 lip 2025

Dzisiaj znowu coś wymodziłam
Moja zapora dla kota. Łazi po tej rabacoe i niszczy rosliny.
Ciekawe, czy się sprawdzi.

Jakiś czas temu wyrzuciłam 2 tuje formowane na kulki na pniu. Szlag je trafił.
Powstało miejsce do posadzenia czegoś.
Może coś podpowiecie

Zastanawiam się nad jakimś drzewkiem. Ale może krzew, albo wysoka bylina?
Ta rabata z daleka wygląda tak

Tu są jeszcze widoczne te chore tuje
anpi 10:00, 19 lip 2025

Pasowało by tam drzewko o np bordowych listkach , by nie zlewało się z tłem tuj.
Jeżeli krzew to może hortensja z białym kwiatem, może być na pniu!
Ale konkretnie doradzać nie umiem, ja sadzę metodą prób i błędów. Też ciągle coś wykopuję i przesadzam. Cały ból jest w tym, że mam wąskie rabaty, a dużo bym chciała różności. I lubię krzewy, a one niestety ciągle rosną i to w szybkim tempie. Moje żylistki tez szaleją i ciągle je przycinam, ale jakoś szkoda mi się ich pozbyć. Lubię jak kwitną tą masą kwiecia
Gosiu, róże masz przepiękne, i kolory i układ kwiatów! Mam ten sam problem z nimi przez buszowatość na rabatach, dlatego zaczęłam kupować róże piżmowe, które kwitną masą kwiatów i nie dają się bylinom, to raczej one muszą ustępować miejsca! W dodatku tak mi nie chorują na plamistość.
Nie sposób nie wspomnieć i wyrazić zachwytu nad Twoja fioletową rabatą! Jest cudna! Mi najtrudniej jest zachować zamierzoną kolorystykę!
A te maczki to ACH...piękny kolor! W pierwszej chwili myślę: co to za tulipany jeszcze kwitną??? Jak mogłabym się dopisać do listy chętnych, to proszę!
Margo2 23:23, 19 lip 2025

Aniu, ja też zazwyczaj sadzę na czuja, ale czasem człowiek nawet nie zna roslin, które można by posadzić.
Ktoś ma inne spojrzenie na rabatę, rośliny. Nie zawsze człowiek posłucha, ale może być naprowadzony na inny trop.
Oczywiście, zapisze Cię na listę

Lipcowe widoki