Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 18:06, 17 lip 2025

Ulina 18:08, 17 lip 2025

Zapowiedź hortensji

Margo2 00:15, 18 lip 2025

Dopiero jak pokazałaś rabatę liliowcową zdałam sobie sprawę jaki masz duży ogród.
Do tej pory myślałam, że masz kilka małych rabat.
Za mało pokazujesz szerszych ujęć.
A masz takie ładne rabaty.
Róże kwitły u Ciebie spektakularnie
Monia81 07:27, 18 lip 2025

Ulina napisał(a)

Mam jeszcze takiego, który ładnie przyrasta: nie czerwień nie rudy jakby brudny róż

Ula a paniętasz nazwę tych liliowców? Te pomarańczowe pełne też superowe wszystko ci się pięknie rozrasta
Ulina 09:58, 18 lip 2025

Margo2 napisał(a)
Dopiero jak pokazałaś rabatę liliowcową zdałam sobie sprawę jaki masz duży ogród.
Do tej pory myślałam, że masz kilka małych rabat.
Za mało pokazujesz szerszych ujęć.
A masz takie ładne rabaty.
Róże kwitły u Ciebie spektakularnie

A mam 18ar które męczę od 13 lat i ledwo zipię z nim, ale jeszcze dłubię
Dla Ciebie 2 panoramy od strony południowej, to są jakby 2 oddzielne ogrody przedzielone tujami. Poza tym mam jeszcze przedogrodek który też aktualnie męczę
Część z liliowcową rabatą

Cześć od tarasu ( którego nie posiadam, ale tak się przyjeło mówić), trochę przekłamany kształt. Na codzień nie jestem w stanie objąć tyle terenu, więc zdjecia są fragmentami. Na dodatek od strony wschodnio- południowej zdjęcia ciężko robić, zawsze świeci mocno, bo nawet zachodnie słońce.
Ulina 10:01, 18 lip 2025

Monia81 napisał(a)

Ula a paniętasz nazwę tych liliowców? Te pomarańczowe pełne też superowe wszystko ci się pięknie rozrasta

Moniu, tego dostałam od sąsiadki, nazwy nie znamy. Jak będziesz chciała to się podzielę sadzonkę pomarańczowego już mam jak chcesz.
Moniu, mam busz,w wielu miejscach nie da się wejść a chwasty i tak rosną.
anpi 09:24, 19 lip 2025

Ula, bardzo ładne wyszło ci połączenie floksów z ożanką. I kolorystycznie i fakturą.
Cieszę się, że monardy przetrwały i rosną. Ja swoje w ozdobnym tak ograniczałam, że w tym roku trochę się zbuntowały i jest ich malutko. Ale przynajmniej mogłam dosadzić róż. więcej monard mam w części warzywnej w rabatach : trawiastej i łąkowej.
Ależ ładnie rozrastają Ci się liliowce. Moje w tym roku, ponieważ jest bardzo deszczowy, też szaleją. Zaczęły pochłaniać borówki , które nimi obsadziłam. Chcę trochę przesadzić na koniec działki, tylko nie wiem, czy dadzą radę w większym cieniu. Mogą słabiej kwitnąć!?
Twoja Anabel przy domu to też już popisowy okaz!
A jak w tym roku twoje róże? Muszę jeszcze raz się cofnąć, czy je pokazywałaś?
Ulina 10:14, 19 lip 2025

anpi napisał(a)
Ula, bardzo ładne wyszło ci połączenie floksów z ożanką. I kolorystycznie i fakturą.
Cieszę się, że monardy przetrwały i rosną. Ja swoje w ozdobnym tak ograniczałam, że w tym roku trochę się zbuntowały i jest ich malutko. Ale przynajmniej mogłam dosadzić róż. więcej monard mam w części warzywnej w rabatach : trawiastej i łąkowej.
Ależ ładnie rozrastają Ci się liliowce. Moje w tym roku, ponieważ jest bardzo deszczowy, też szaleją. Zaczęły pochłaniać borówki , które nimi obsadziłam. Chcę trochę przesadzić na koniec działki, tylko nie wiem, czy dadzą radę w większym cieniu. Mogą słabiej kwitnąć!?
Twoja Anabel przy domu to też już popisowy okaz!
A jak w tym roku twoje róże? Muszę jeszcze raz się cofnąć, czy je pokazywałaś?

Aniu, liliowce powinny być w słońcu, w półcieniu będą kwitły bardziej pojedynczymi kwiatami, a w cieniu nie wiem, pewnie dużo zależy od odmiany.
W zeszłym roku anabelki były marne, więc im musiałam dogodzić i w tym roku się odwdzięczyły
A może w warzywniku wygospodarujesz miejsce na rabatę liliowcową

Moje róże były mega piękne długo, teraz mają przerwę

Wczoraj odplewiałam na dużej rabacie, robiłam roszady roślinne i trochę się natyrałam
Przy okazji zbiory nie największe, ale zebrałam.

Wywaliłam dużo przywrotnika, kępy średnicy ponad 50cm, zostawiłam mniejsze sadzonki i tylko w jednej linii żeby były łatwe do ścinania. Nie żebym nie lubiła przywrotnika, ale u mnie staje się ekspansywny.
Monia81 21:22, 20 lip 2025

Ulina napisał(a)

Moniu, tego dostałam od sąsiadki, nazwy nie znamy. Jak będziesz chciała to się podzielę sadzonkę pomarańczowego już mam jak chcesz.
Moniu, mam busz,w wielu miejscach nie da się wejść a chwasty i tak rosną.

To ja bardzo chętnie przygarnę małą sadzoneczkę jednego i drugiego Ula a Ty byś coś chciała, żebym sadzoneczki jakieś ci porobiła?
Ulina 11:41, 21 lip 2025

Monia81 napisał(a)

To ja bardzo chętnie przygarnę małą sadzoneczkę jednego i drugiego Ula a Ty byś coś chciała, żebym sadzoneczki jakieś ci porobiła?

Fajne masz hosty, ale ostatnio mam z hostami takie doświadczenia: od Iwonki dostałyśmy z Madzią sadzonki. Ponieważ hosty są jadalne to ślimaki notorycznie je jadły od wiosny i ledwo rosną. Mam tylko jedną hostę o wysokich i twardych łodygach, której nie ruszają. Jeśli masz jakieś takie o grubych i twardych pędach to mogę zaryzykować próbę posadzenia.
Rudbekie mogłabym przygarnąć do przedogródka

Poza tym, powiem Ci na co poluję, może coś będziesz miała:
- czerwonego liliowca
- floksa fioletowego z ciemnymi łodygami, ewentualnie inn8e floksy fioletowe i białe.

Moje letnie przesadzanki, muszę codziennie podlewać

Namiastka rabaty gaurowej- totalny minimalizm z dwóch sadzonek

Monarda od Ani- anpi