Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 10:33, 30 mar 2021

Do góry

Cisy baccata przyszły mi właśnie. Odebralam paczkę w pracy. Maja ok 40 cm z doniczka P.9. Wyglądają zdrowo. Cena 6.50. E szmaragd.

Zdjęcia na szybko. Wybaczcie jakość.
Cisy są zielone. Kolor mocno przekłamany
Ogrodowe wariacje 10:29, 30 mar 2021

Do góry
Tutaj zgodnie z planem będą dosadzone drzewa i w planie 3 x Pissardi. Chodzi mi jeszcze po głowie aby w środek posadzić Świdośliwę Lamarcką wielopniową i po bokach dwie Pissardi. Podoba mi się Świdośliwa, a nie mam miejsca na nią czy zrobię misz - masz?

i plan z rozmieszczeniem:
Wszystkiego po trochu 09:14, 30 mar 2021

Do góry
Z ziemi wychodzą ku mojemu zaskoczeniu że tak wcześnie

lilie Martragony, część moich przesadzonych, część od Vity

i pustynniki

te moje

te od Vity

I mak wschodni, siany zeszłego roku, jeszcze malutkie karpy, pewnie nie zakwitnie
Wszystkiego po trochu 09:07, 30 mar 2021

Do góry
Przezimowane w garażu:

agapanty

heliotropy, zaczynają pokazywać pąki kwiatowe

tulipany również
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:57, 30 mar 2021

Do góry
Wczoraj udało się skończyć taras "chłopakami" , było jeszcze trochę starych płyt i różnych kostek. Ja oczywiście wtrącałam swoje 3 grosze.., przedłużał się koniec, ale poszło i jest.
Teraz pozamiatać i ustawiać meble.
To miejsce będzie już inne.

Taras nie jest wąskim paskiem, a sięga aż do rabaty. Trawnik zlikwidowany. Buk wsadzony w metalowej ramie Obrzeże z taśmy stalowej -rdza.
Glina i zielsko 07:53, 30 mar 2021

Do góry
Taka skuteczna Muga.

Glina i zielsko 07:26, 30 mar 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Lidka, sadź, kombiuj, czytaj co Ci dziewczyny piszą. To du za rabata i wszelkie zmiany będą pracochłonne. Juk bym tak szybko nie wywalała, a lubia odrastać, też myślałam że sie pozbyłam a co roku odbijały w kilku miejscach od jakichś resztek korzeni jednak. Juli z lawendą, a hortensje gdzie indziej? W bardziej cienistym miejscu?
Hortensje możesz podsadzić też ułudką wiosenną lub pachysandrą, będzie ładnie i zielono zawsze. Siła tkwi w prostocie, rabaty z 2-3 gatunków wyglądają super.

pozdrawiam!

Karola sprawdze te roślinki A miejsc cienistych nie mam.

Miałam gołą działkę. Posadzilam platany klony i jarząby ale zbyt młoda zeby dawały cień.
Natomiast na północnej ścianie domu mam rabatkę z rododendronami.
Tam jest trochę słońca z rana i nieco późnym popołudniem.

W większości dnia dom rzuca cień.

Glina i zielsko 07:20, 30 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Jakie to odmiany dereni, te na pniu szczepione?
Czekam na rysunek, bo tak się zastanawiam, lawenda i hortensja, co innego lubią.
Jako wypełniacz do lawendy, sasanka może być, bo wiosną je tniesz, a w tym czasie sasanki kwitną.

Irenka ja tej lawendy mam dużo. Chce wykorzystać.
U mnie do tej pory rosła ładnie. Posdzę i zobacze. Najwyżej będę przesadzać.
Ewentualnie mam jeszcze tawulki te żółte niskie chyba 4 to mogę podzielic dokupić i posadzić przed hortkami.

Co do dereni to mam jeeen z bialo zielonymi liscmi a jeen z zółto zielonymi liscmi. I takie zamówilam. Po 2.

W sumie z tawulkami byłoby zielono biało żółto.

Wypełniacze rabaty to raczej na przszly rok zostawie.
Bo się z kasą może nie wyrobie.

Teraz położę kartony i kore. Kartony już uszykowalam bez taśm, naklejek i pocięte a jak zabraknie to kupie ten karton malarski na rolce. Kore też kupilam. Mam 45 worków. Myślę że jeszcze jedna taka partię dokupie w maju.

Tu widać moje lawendy przed kwitnieniem.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:52, 30 mar 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

I takie co to już nic ich nie uratuje:

A mi się wydaje, że jak mocno wyczeszesz cieniutkimi grabiami, jak kępa dostanie powietrza, to jeszcze będziesz się nimi cieszyć. Ja bym nie usuwała ale mocno oczyściła.

Twój/mężowski trawnik "żyleta"

Carexy biedulki. Ja swoje dopiero w ten weekend cięłam. I ciut dłużej. Nie chcę cię dobijać ale są zieloniutkie
April podbija las... 06:23, 30 mar 2021

Do góry
Joann napisał(a)

Bardzo mi się podoba, już się cieszę na fotkę Obawiam się właśnie ułożyć płyty w trawie z uwagi na utrzymanie trawnika i tak rozmyślam czy w trawie umieścić czy w żwirku. Choć nie ukrywam, że w trawie bardziej mi się podoba. Ale jeśli u Ciebie się sprawdza się to rozwiązanie, to kusi mnie jeszcze bardziej u mnie ta ścieżka będzie non stop "na chodzie"

Wczoraj już niestety padłam wieczorem. Coś mnie rozkłada, chyba przesadziłam w weekend z ogrodem. Dobrze że się przypomniałaś
Ale oto moja różanka. Wewnątrz rabaty mam takie koło i ławki, żeby sobie siedzieć i delektować się. Co prawda róż tam coraz mniej ale nazwa rabaty została

Wejście od strony trawnika

Widok z różanki w drugą stronę

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 04:53, 30 mar 2021

Do góry
nyna76 napisał(a)
2,5 tony w rękach dziś ...
"bo wie Pani, nie dam rady wjechać... "

i po 2 godzinach ze stratą 2 pękniętych obrzeży i 1 paznokcia u nogi skończyłam ....
Teraz umieram dosłownie i w przenośni.

Taras się zbliża. Oby nie padało, to może się chłopaki uwiną.

O mamo, współczuje, ja bym tez nie dała rady, nawet bym nie probowala
Raz miałam taki transport z LM ze mi chciał paletę krawężników zostawic na srodku drogi
masakra jakaś
Mały ogródek przy bloku - czas start ;) 00:47, 30 mar 2021

Do góry
Witam wszystkich serdecznie!
Od niedawna stałem się właścicielem małego ogródka około 25m2 przy bloku. Chciałbym go jakoś ciekawie zaaranżować, ale nie mam totalnie pomysłu na roślinność.
Mimo małego rozmiaru myślę że na tych paru m2 da się coś fajnego zrobić - ogórdek wystawiony jest na południowy-zachód, kwadratowy.
Wyjście na ogródek jest z salonu - wymyśliłem żeby przedłużyć sobie salon latem małym tarasem na którym jest miejsce na stolik z krzesłami lub jakąś ławkę.
Dodatkowo w ogóródku na jakimś regale chciałbym hodować zioła w korytkach.

Jeśli chodzi o sąsiadów to nie chciałbym całkowicie się odcinać wysokimi drewnianymi ściankami - z racji małych rozmiarów ogórdka myślałem o bluszczu lub pnących różach tak na wysokość około 150cm.

Narysowałem sobie wstępny szkic - taras planuje zrobić z desek, jego kształt powstał 5 minut temu - chętnie posłucham innych pomysłów.
Jako linia deszczu znaczyłem miejsce gdzie deszcz kapie z balkonów - w tym miejscu w trawniku robi się wżłobienie dlatego pomyślałem, żeby tam było min. zakończenie tarasu
Pomożecie?

Pozdrawiam,

Brzozowy raj 00:01, 30 mar 2021

Do góry
Gochna napisał(a)
Będę sadziła brzozy doorenbos. Już mam kilka takich posadzonych w innym miejscu

Pozdrawiam

Piękna rabata,też mam pole carexowe ,ale ha tam chciałam graby,patrząc na Twoje zdjęcie chyba tam dam brzozy.
Ogród Małej Mi 2017 23:53, 29 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowite ilości krokusów i oprysków masz, prześliczne. Ja bym się w sezonie bała plewić, żeby nie uszkodzić cebulek. Napakowane masz te rabaty i ogród na maca i przez to cudne widoki cały rok

Ja już się nie przejmuję krokusami, wykopuj zakopuje i rosną.

Rosną wszędzie.. musze zrobić foty gdzie potrafią się zaaklimatyzować .. nawet w doniczce z pelargoniami. Na zimę skrzynki wrzuciłam do szklarni, patrzę a tam w kwitną krokusy : )

Za to najlepsze krokusy zjadła mi w zeszłym roku... mszyca I są więcej niż beznadziejne

Ogród Małej Mi 2017 23:49, 29 mar 2021

Do góry
Pozdrawiam Gierczusia

I witam serdecznie

Nie pamiętam gdzie kupiłam, ale to zeszłoroczne, śliczne mam nadzieję, ze się rozrosną Śnieżyca wiosenna .

Przebiśniegi pełne jakaś małpa zjadła kwiatki, to znaczy obcięła wszystkie kwiaty od łodyżek

I tyle na dziś... bo zaraz jutro
Wzgórze chaosu 23:42, 29 mar 2021

Do góry
Taki kot już drugi rok u nas "pomieszkuje" Żulek na niego mówię, coraz mniej się boi. Jest ogromny. Oczy ma smutne.
Ogród Małej Mi 2017 23:42, 29 mar 2021

Do góry
Takich czeka jeszcze dużo na odkrycie ..

I odkryte

Ogród Małej Mi 2017 23:40, 29 mar 2021

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:39, 29 mar 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Co to za trawka?

Bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia. I stare i nowe. Wrzucaj proszę bez limitu .
Ogród Małej Mi 2017 23:37, 29 mar 2021

Do góry
Urocze malutkie krokusiki.. nazwy nie pamiętam, a zapiski z fotami trafił szlag.. widać normalne krokusy i te malotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies