Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:37, 28 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwio to nie bluszcze amurski tylko winorosl japońska tak bardzo piekna. Potrafi sie przebarwiac od polowy sierpnia i jak widzisz zeby nie ten wiatr bylaby piekna zostalo kilka lisci. Ale kolor intensywnej czerwieni.
Cos mi sie pokickalo i prostuje.

Dzięki Elu za sprostowanie, bardzo mis ie ten kolorek spodobał, muszę sobie o niej poczytać.
...uDany ogród 12:28, 28 paź 2018

Do góry
Rosa napisał(a)
Wpadłam na herbatkę i przyniosłam sok z pigwowca własnej roboty na cukrze trzcinowym . Ma więcej vit C niż cytryna i wiadomo, że ekologicznie prowadzony czyli na oborniku.
A może zamiast kominka promienniki na podczerwień, ekonomiczne bo tanie w eksploatacji i nie zabierają miejsca? Poczytaj.
Mój domek jest malutki, ale dla jednej osoby wystarczy, mniej do sprzątania i okien do mycia. Zresztą w wawie miałam małe mieszkanie bo zaledwie 36 m2. I mój domek też jest mniej więcej taki. 1 pokój ok 15 m2 + kuchnia ok. 10 m2, łazienka z prysznicem i przedpokój z dużą wbudowaną szafą. No i najważniejszy duży pokój letni za domem ok. 450 m2 .

Ale tu goscina. Ewa masz piskny domem w sam raz dla Ciebie.
Danus masz metlik w glowie, ale tak bedzie dopoki murow nie bedzie.
U mnie ogrzewanie pod podloga na dole i kominek z nawiewem z zewnatrz, narozny drogi jak cholera ale sie baRdzo dobrze sprawuje z nawiewem do pokoi.
Na pietrze nawiew i kaloryfery.
Ten system dobrze sie sprawuje. Mamy bardzo dobrze ocieplony dom to bardzo wazne.
...uDany ogród 12:14, 28 paź 2018

Do góry
Tez chcialam zapytac gdzie ten domek ma stac. Ewa ma racje podpisuje sie pod tym.
...uDany ogród 12:10, 28 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Basiu co ja poradzę, że kocham starocie a biała porcelana powoduje, że szybciej mi bije serce. Kocham to
Miło mi, ze Ci się podoba i dobrze że każdy ma inny gust i lubi coś innego. Przez to świat jest ciekawy!

Teraz też mimo, że mam malusio miejsca upchałam moje graty i się delektuję

Na pierwszym widać mój nowy nabytek zegar wiszący i bijący
Kocham moje meble i bez nich się nie ruszę, muszę tak zaplanować domek żeby wszystko sie zmieściło i nie stało na sobie

Tez bym chciala miec taka witryne i te dzbanki.
Kiedys zbieralam zegary ostaly mi sie tylko dwa zrobie fotki i pokaze na swoim watku. Syn ma smykalke i oddalam starocie.
Mam troche staroci. Lubie chodzic po sklepach ze starzyzna. Na Slasku to bogactwo wszystkiego,. Kiedys bylam taka durna jak rodzice wyrzucali przedwojenne garnki kamionki, filizanki ktore wisialy w Kuchni nad stolem, miednice w ktorej sie mylo rece tzw toaletke, wiele wiele rzeczy wtedy nie przywiazywano wagi do tego.

Danka bardzo ładny zbior i ladnie utrzymane meble.

pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:55, 28 paź 2018

Do góry
Sylwio to nie bluszcze amurski tylko winorosl japońska tak bardzo piekna. Potrafi sie przebarwiac od polowy sierpnia i jak widzisz zeby nie ten wiatr bylaby piekna zostalo kilka lisci. Ale kolor intensywnej czerwieni.
Cos mi sie pokickalo i prostuje.
Ptasi gaj 11:46, 28 paź 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

cos cudownego taką kępe miec pieknej trawki Elu cudne czysciutkie rabatki u Ciebie juz Tobie zima nie straszna powiazane trawy pozatym roze jeszcze swoim kwitnieniem cieszą oko

Kasiu tez tak uwazam bardzo ladna trawa nie kazdego roku tak jest zalezy od pogody w tym cudowna i dlatego jeszcze jej nie wiazalam. Po lewej stronie wypuszcza jeszcze klosy wiec jeszcze czuje lato. Jest sztywna wiatr nie polamal niech jeszcze stoi bez wiazania.
Tej olbrzymiej nie wiazalam bo tez sztywna wiatr jej nie dal rady, ale trzeba zwiazac przed zima, a poza tym pieknie sie przebarwia.

U nas dzisiaj pochmurno bez wiatru da sie zyc.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:41, 28 paź 2018

Do góry
Dorotka zauwazylam, ze masz bardzo głebokie parapety w domu co to za scisny masz pewnie bardzo cieply dom.
Dekoracje jak zwykle piekne jesienne, jarzebina, chyba chmiel. W Swietokrzyskiem tez uprawia sie chmiel?
Wszystkiego po troklchu pieknie. Ja nie jestem zbyt skora do dekoracji trzeba miec smykałke ja niestety jej nie mam. Moglabym miec lepiej w ogrodzie, lubie u kogos i moze bym u siebie tez chcisla, ale jakos tak wychodzi pewnie z pospiechy i braku czasu, ze nie mam malych detali ktore by ogrod zrobily piekniejszy.
Wszystko mam rozbuchane i potem czasu nie wystarc, a na bibelociki.
U nas pochmurno ale bez wiatru da sie zyc.

Pozdrawiam Dorotko
Ranczo Szmaragdowa Dolina 02:27, 28 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wiem co to znaczy na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.
Jutro wspomoge. Czesto pomagam na tym forum "siepomagam" trzeba tam koniecznie zagladac.

Sylwio nie wiedzialam o tych EMaCh. Mam kompostu od groma ja to sypie te proszki do kompostowania z obi. Sprobuje te emy. Waldek tez tam cos pisal o natlenianiu. Glowa boli od tych porad.

Pozdrawiam

Wiedziałam, że zajrzą tu osoby o wrażliwym sercu. Dziękuję
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:10, 28 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Każda pomoc zawsze się liczy, dziękuję
Zawsze sobie wyobrażam co czują rodzice takiego malucha....co ja bym czuła w takiej sytuacji... i niezmiennie jestem wdzięczna, że nie musiałam się mierzyć z takim ogromem bólu.....choć zaznałam czegoś podobnego i może właśnie dlatego rozumiem takie apele.

Wiem co to znaczy na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.
Jutro wspomoge. Czesto pomagam na tym forum "siepomagam" trzeba tam koniecznie zagladac.

Sylwio nie wiedzialam o tych EMaCh. Mam kompostu od groma ja to sypie te proszki do kompostowania z obi. Sprobuje te emy. Waldek tez tam cos pisal o natlenianiu. Glowa boli od tych porad.

Pozdrawiam
Choroby klonów, klon - Acer 23:48, 27 paź 2018

Do góry
loretta napisał(a)

Buu, kiszka, czyli co z tym felernym klonem począć? Wlezę na niego, ale dopiero po opadnięciu liści, bo i tak muszę go znów przyciąć (może w tym roku jeszcze niżej). Ja tak sobie tylko na podstawie innych chorób klona wykoncypowałam, że skoro drzewo wielkie, to podlewaniem można zastąpić choć trochę oprysk.

Siarkol też dziś kupiłam, będzie najwyżej na inne rośliny, m.in. bez czy wspomniane marcinki. Coraz bardziej mnie wkurza ten klon. Ani się ładnie nie przebarwia ani nie cieszy zdrowym wyglądem

Jak ma sie ladnie przebarwiac jak grzyb go zżera. To dziwne ze zielony bo raczej czerwone maja grzyba.
Wydaje mi sie, ze to klon jawor troche inaczej sie przebarwia.
U mnje klony przebarwiaja sie bardzo ladnie. Jeden opadl z lisci drugi zolciutki trzyma sie.

Drzewo trzeba ratowac. Zrob tak jak Mazan radzi. Postaw drabine i pryskaj ma byc jeszcze cieplo, liscie zgrab i spal umyj grabie denaturatem po grabieniu.spryskaj tez ziemie trawe pod klonem.
Tez pryskam ale iglaki wysokie.
Ptasi gaj 23:28, 27 paź 2018

Do góry
No i trawy, rozplenice powiazalam bo suche nie beda plesniec w srodku.

Ptasi gaj 23:25, 27 paź 2018

Do góry
MOdrzewie

Ptasi gaj 23:20, 27 paź 2018

Do góry
Lisci z klonu od groma dzisiaj odkurzyłem już czysto.
Tawuly też się bardzo ładnie przebarwiają

Winorosl japonska, ostatnie liście ale jest bardzo piękne.

Ptasi gaj 23:10, 27 paź 2018

Do góry
Znowu mam rece pokiereszowane szczypia mnie wiazalam juz co niektore trawy aby sie praca nie spietrzyla. Taki okres, ze cos nadciagnie nad Polske i po robocie a areal duzy i trzeba przygotowac do zimy.

Dzisiaj eM robil obwodke z kostki przy ognisku. Zawsze rosly chwasty nie mozna bylo wykosić bo kamieniami oblozone dokola. Wyszlo dosyc dobrze pochwalilam i jestem zadowolona.

Ptasi gaj 23:05, 27 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Też potrzebuję tydzień ładnej pogody.
No, właśnie co jest z tą aurą? Jak wychodzę do ogrodu, zaczyna padać

Kasiu nie wychodz siedz w domu wyslij J do ogrodu bedzie pogoda.

Nadaja, ze ma byc ladnie wiec czekamy.
Ptasi gaj 23:02, 27 paź 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Elu melduję się . Jestem na bieżąco, ale nie zawsze piszę.
Dobrze, że kupiłaś i klona i dęby. Pięknie wyglądają przebarwione. Wiosną też pokażą swoją urodę. Ja ostatecznie nie kupiłam klona red sunset ale Somerset też acer rubrum.
Nie miałam niestety ostatnio czasu na ogród i mało fotek robię. Jak mam teraz trochę więcej czasu to zimno i deszczowo. Pocieszam się, że jeszcze będzie ładna pogoda.
Bo będzie, prawda?

Tez nie mam za bardzo czasu jeszcze ostatnio ta. Pogoda byle jaka. Dzisiaj troche lepiej bez deszczu wiec grabienie bylo i niektore trawy powiazalam.
Co tu focic jesien, jesien i tyle.

Oczywiscie,.ze bedzie jeszcze pieknie 20 stopni.
Pamietam lata, ze na 1 listopada w kostiumie na cmentarz szlam. A jednego roku na Powazkach cieplo od zniczy z krotkim rekawem ludziska chodzy.

Najwazniejsze aby klon sie ladnie przebarwial a pod jaka nazwa nie wazne.
Ptasi gaj 22:56, 27 paź 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu zaglądam cały czas, tylko nie zawsze się odzywam Kolory jesienne w Twoim ogrodzie mnie zawsze zachwycają. Te dęby posadzone przy oczku są genialne- wąskie i pięknie przebarwione

Aurelia dziekuje za ciche i pisemne wizyty postaram sie odwdzięczyć
Ptasi gaj 22:54, 27 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pięknie wygląda Twój jesienny ogród. O wiele bardziej wolę w ogrodzie drzewa liściaste od sosen, zbieranie ich igieł to dopiero jest robota.

Oj Bogdzia co ty piszesz igly. Wygrabisz igly suche pod sosna i do ogniska pala sie jak papier. Liscie kompostowac trzeba lub debowe spalic bo szara. Pleśń na lisciach.
Mnie tam jest obojetne ale liscie dlugo na drzewach szczegolnie brzozy.
Ptasi gaj 22:50, 27 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez drzew liściastych.Z liśćmi nie mam aż takiego problemu.Zresztą nie ma ogrodu bezobsługowego.Mam już w ogrodzie brzozy te polne właśnie.Bardzo podobaja mi się te dęby Elu.Pięknie się przebarwia .

Drzewa lisciaste sa ladne, ale upierdliwe. Sprzatam liscie juz od polowy wrzesnia bo susza potem przecinka brzoz teraz grabienie.
To fakt ze jezeli nie zrobisz od razu to robisz podwojnie trzeba liscie sprzatac bo po deszczu liscie mokre i wbite w trawnik.
Przy suchych lisciach raz machniesz grabiami przy mokrych trzy machniecia.

Deby ekstra. Buki sie teraz przebarwiaja.
Ptasi gaj 22:42, 27 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne szerokie kadry, Elu Ty chyba masz bardzo dużą tą działkę. Masz tak przestrzennie.

Dorotka chcialabym robic detale, ale nie potrafię cos mi nie wychodza wiec pstrymam panoramę.
Tak dzialka spora roboty tez sporo. Dzisiaj duzo grabienie z tygodnia chociaz bylam zdziwiona, ze po tych wiatrach nie sa liscie rozsypane po dzialce widocznie w pole powialo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies