No to super. Ale jeszcze mam czas do wiosny znajdę na pewno.Wiesz jasie nastawiłam że z Koła sobie biały montaż kupię, ale po twoich wypowiedziach mam nad czym myśleć. Dzięki Ewuś
Ja bym proponowała w marcu mocno ciachnąć przewodniki. Na 1/4 lub 1/3 wysokości. Co to da?
Ano da to zwarty pokrój przyszłych drzew od samego dołu, bez dziur między piętrami.
Iglaki rosną piętrami. I jeśli przewodnik w jednym roku wybuja, to w efekcie przerwy pomiędzy piętrami poziomych gałązek mogą być znaczne. Oczywiście, za 4-5 lat wydłużające się poziome gałązki zamaskują dziurę, ale po co tyle czekać kiedy cięciem mozna niemal od razu nadać drzewku puchaty, miśkowaty, zwarty i równomierny pokrój.
Cięcie powinno być robione od małych roslin. Tu obowiązuje ta sama zasada co np. z cisem. Natomiast najlepszym przykładem nie formowania roślin od początku z całymi tego konsekwencjami są osiedlowe ligustrowe żywopłoty gdzie dół jest ażurowy, wręcz łysy, a góra cięta dla utrzymania wysokości jest gęsta niby daszek. Na pewno widziałyście takie zywopłoty.
Znalazłam kilka filmów instruktażowych jak ciąć i formować.
Elu, odmian świerków serbskich jest kilka tu masz wypisane
Natomiast to, że twoje świerki wykazują różnicę w pokroju, kolorze etc. to wynik tego, że to są siewki pozyskane z nasion, a nasiona -jak wiadomo- nie gwarantują powtarzalności cech rosliny macierzystej. Taką gwarancję daje tylko rozmnażanie wegetatywne (z gałązek lub odkładów) lub invitro.
Jednak nie są to na tyle znaczące różnice, aby określać je mianem odmianowości gatunku.
Z babskich rozmów na temat wyboru miski wiem jedno - warto w necie poszukać opinii użytkowników, bo okazuje się, że czasami a to rozpryskuje się woda, a to bardziej (lub mniej) osadza się kamień z wody etc. Dzięki babskiej rozmowie dowiedziałam się, że klozet klozetowi nierówny
Idę popatrzeć na linki której przysłałaś.
No dobrze trzeba ciac. Moje napewno byly siane bo widzialam te swierki jak nasiona wschodzily pozniej jak byly przerywane i potem sadzone na plantacje.
Bralismy od wlasciciela szkolki drzewo do kominka swierczki podgladalam.
Mirka roca dobra firma dobra cena w cenie deska kupuj. System viktoria bardzo fajny. Jest tez duzy wybor umywalek, bidet robisz. Bo to tez trzeba wziac pod uwage aby lazienka nie byla od lasa.....
Ja mam geberity a muszla i bidet "dama senso" roca.