Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Toszka 23:59, 05 gru 2018

Przewodnik można śmiało przycinać nawet o 2/3 lub 3/4. Za moment znów drzewko wytworzy jeden główny. Ważne by pilnować i wycinać inne dominujące gałązki chcące być przewodnikiem.
Regularne przycinanie przewodnika pozwala utrzymać zwarty, regularny pokrój o równym zagęszczeniu.
ElzbietaFranka 00:49, 06 gru 2018

I tak bede wycinac aby nie rosly wyzej na takiej wysokosci sa ladne.
Wytne u najwyzszej mniejsze niech doganiaja bo sa nie rowne.
EM pewnie nie pozwoli, ale trudno podetne i juz.

Dziemi Toszka
Mirka 08:22, 06 gru 2018

Toszka napisał(a)
Przewodnik można śmiało przycinać nawet o 2/3 lub 3/4. Za moment znów drzewko wytworzy jeden główny. Ważne by pilnować i wycinać inne dominujące gałązki chcące być przewodnikiem.
Regularne przycinanie przewodnika pozwala utrzymać zwarty, regularny pokrój o równym zagęszczeniu.

O widzisz Toszka dobrze że to napisałaś. Jak byś mogła na moje serby zerknąć(fotki wstawiłam) czy przewodniki mam ciachnąć na wiosnę.
Elu sorki że u Ciebie pytam. Toszka jak zajrzy to do mnie wstąpi.
Dziś z rana bardzo mroźno i biało bynajmniej u mnie.
ElzbietaFranka 08:36, 06 gru 2018

Mirka napisał(a)

O widzisz Toszka dobrze że to napisałaś. Jak byś mogła na moje serby zerknąć(fotki wstawiłam) czy przewodniki mam ciachnąć na wiosnę.
Elu sorki że u Ciebie pytam. Toszka jak zajrzy to do mnie wstąpi.
Dziś z rana bardzo mroźno i biało bynajmniej u mnie.

Mirka zaglądaj i pytaj jesteś mile widziana.
I ja popatrzę na twoje serby.
Rosa 14:06, 06 gru 2018

Ciąć, nie ciąć. Już ciąć czy jeszcze poczekać. Tak czytam Wasze rozważania i taka myśl mi przyszła do głowy. Gdybym miała miejsce na serby, to jakby podrosły tak do rozmiarów choinkowych, to co roku wycinałabym na święta jednego. A na jego miejsce sadziła nowego. I w ten sposób uniknęłabym dodatkowej roboty .
Toszka 14:58, 06 gru 2018

No tak, Ewuś...ale gdybyś miała tych świerków 50 to nawet nie czekając tych 50 lat szybko mogło by się okazać, że masz sufit za nisko i ten 15 lub 20 świerk już ci się do domeczku nie zmieści
No i jak tu nie ciąć?
Rosa 15:02, 06 gru 2018

Iwonko, przyszedł do mnie leń i zamiast gotować kapustę wigilijną i farsz na pierogi, to głupawka strzela do głowy i wypisuje pierdoły .
ElzbietaFranka 16:27, 06 gru 2018

Toszka napisał(a)
No tak, Ewuś...ale gdybyś miała tych świerków 50 to nawet nie czekając tych 50 lat szybko mogło by się okazać, że masz sufit za nisko i ten 15 lub 20 świerk już ci się do domeczku nie zmieści
No i jak tu nie ciąć?

Usmialam sie. 50 lat zycia to szmat czasu. Po 10 latach trzeba by bylo ucinac od gory serby juz wysokie. A po 30 latach dach wymieniac.

Swierki pospolite sa ladniejsze na choinki niz serby. Pospolite sztywne a serby gietkie na bombki iinne swiecidelka.
Chcialam w zeszlym roku ubrac i zrezygnowalam.
ElzbietaFranka 16:34, 06 gru 2018

Rosa napisał(a)
Iwonko, przyszedł do mnie leń i zamiast gotować kapustę wigilijną i farsz na pierogi, to głupawka strzela do głowy i wypisuje pierdoły .

W dobra pore przyszla ta glupawka bo to jeszcze nie pora. Odpoczywaj jeszcze ten tydzien moze odejdzie wtedy sie zabierzesz. W przyrodzie nic sie nie dzieje tak sobie sama wiesz.
Tez mam lenia jeszcze jakiego. Dzisiaj nie gotuje obiadu niech rodzina posci.
Ksiedza dzisiaj mam. Trzeba sie przygotowac duchowo i finansowo.
Mirka 16:55, 06 gru 2018

Elu poczytaj u mnie co Toszka o cięciu świerków napisała.