Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:37, 06 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ja mam te brzozy i po zimowym terminie, można spokojnie ciąć od połowy czerwca do jesieni

Dzięki Karol.

Jak Juzia pisze cieszę się
A po zimowym terminie to kiedy, jak wszystko budzi się do życia????

ANIU ja konkurencji nie chcę
Pęcherznicy tam nie będzie o ile w ogóle gdziekolwiek

Napiszę tak Mi się podoba plan z hortensjami, ale gdyby miały konkurować to możnaby faktycznie dać je z boku.Też ładnie by pasowały, masz rację.

Mąż zobaczył dzisiaj dwie propozycje i jemu podoba się bardziej wersja z Cis/tuje + kulkami, trawką i podsadzone żurawkami. A i brzózki muszą zostać dwie bo wiadomo.

I jak piszesz rabaty pasowałyby do siebie

No i stoję w miejscu.

Ha, ha,ha.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:48, 06 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ja mam te brzozy i po zimowym terminie, można spokojnie ciąć od połowy czerwca do jesieni

No i gites! Gosia pewno się ucieszy
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:13, 06 lut 2015

Do góry
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:57, 06 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
No to mamy tak

Ilość hortensji zależy od odmiany.
Trawki...co Ci się spodoba i czy będzie pasowało do boku i donicy.

Kulki na dwóch sąsiednich rabatach dadzą spójność.

albo
Czy pod serba nie lepiej dać hortensji.. rozświetli trochę rabatę.. zielone kulki zielony serb..będzie smutno i monotonnie.

Pomysł kulek pod brzozami jest fajny, pomiędzy kulki zawsze można coś dać, a hortkę przy serbie.

Wracam rzucić okiem jeszcze raz na ten fragment rabaty.

Zamiast pęcherznic lepiej dać hortensje.... są dużo bardziej ozdobne

I jeszcze jedno przyszło mi do głowy

Nie znam się na brzozach. Mam swoje ale ich nie tnę.... tzn jedną co roku ciacham bo mi leży na wrzosach. Ale tak korekcyjne tylko.
Brzozy tnie się tylko pod koniec zimy (i nie za późno bo wcześnie rozpoczynają wegetację). Pasuje zadać pytanie do kogoś kto ma takie brzozy i je przycina na parasol... do głowy przychodzi mi Agnieszka z Jurajskiego, Alinka z ogrodu u stóp klasztoru.... Hortensja przyrasta dużo w sezonie, jeżeli też przyrasta brzoza, to czy jednak gałązki nie będą się plątać z hortensją?? Brzozy latem i jesienią nie przycinamy, czyli zostaje jedno przycięcie, a potem wszytko rośnie....

Po drugie czy jedno drugiego nie przytłoczy... zasada projektowania jest taka, że jedna roślina ma podkreślać urodę drugiej.. a tu będzie konkurencja.

Jeszcze ten żywopłot z cisa... mi to nie leży.... będzie wszytko za ciężkie..

Może jedna brzoza i po bokach hortki???

Już mnie nie ma.. nie mieszam.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:54, 06 lut 2015

Do góry
Witajcie

MALA_MI (Asiu) bardzo pomogłaś Dziękuję
Temat śmietnika zamknięty
Pomysł z borówkami świetny
Sprawa drzew wiadomo, do myślenia i pewnie kilka wydam .Zobaczymy

MARCIN 89.,LENKO miło mi, że wpadliście
Llenko dziękuję za rysunek.Wybór już jest

DZIEWCZYNY I CHŁOPACYRabata z przodu zostaje bez zmian.

Hortensje bobo nawet wyschnięte zasłonią studzienkę, jak i trawy i obwódka bukszpanowa Brzozy będą cięte i wszystko ładnie pasuje
Wiosną dam tulipany i czosnki .Będzie pięknie

I jak pisała Justynka kulki są z boku i Serb i tam dużo nie wymyślimy, a jest ładnie

Dziękuję Wszystkim za sugestie i proszę o więcej jeśli będą pomysły , bo niedługo ruszę z tyłem
To dopiero wyzwanie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 08:14, 06 lut 2015

Do góry
lenka napisał(a)
Witaj
Przemyśl co napisała Mała_Mi, na wiosnę jeszcze trochę poczekamy więc nie musisz się tak spieszyć z projektem.
Zdecydowałaś, że na front pod brzózki pójdą hortensje ale zastanów się czy to na pewno dobry pomysł? Hortensje nawet krótko cięte będą wyrastać na co najmniej metr a Youngii przecież rosną w dół... Zasłonią hortki. Poza tym pomyśl jak ta rabata będzie wyglądała zimą - bezlistne drzewka i uschnięte kwiatostany hortensji.. Uważam, że skoro brzozy mają tam zostać to pierwsza koncepcja z kulkami była lepsza. Brzózki podsadzone kulkami bukszpanowymi/cisowymi (może stożek) a całość wypełniona bordowymi/różowymi żurawkami ewent. żółtymi trawkami. Może z tyłu jakieś większe trawki by weszły?? Na wiosnę dużo tulipanów lub innych cebulowych a i na lato można dosadzić coś kwitnącego. Prosto i efektownie a kulki i żurawki dadzą Ci kolor i kształt nawet zimą.

Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie...

Ale uschnięte kwiatostany hortensji są ładne...dla niektórych
A brzozy mają być cięte w parasole...
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 01:01, 06 lut 2015

Do góry
Witaj
Przemyśl co napisała Mała_Mi, na wiosnę jeszcze trochę poczekamy więc nie musisz się tak spieszyć z projektem.
Zdecydowałaś, że na front pod brzózki pójdą hortensje ale zastanów się czy to na pewno dobry pomysł? Hortensje nawet krótko cięte będą wyrastać na co najmniej metr a Youngii przecież rosną w dół... Zasłonią hortki. Poza tym pomyśl jak ta rabata będzie wyglądała zimą - bezlistne drzewka i uschnięte kwiatostany hortensji.. Uważam, że skoro brzozy mają tam zostać to pierwsza koncepcja z kulkami była lepsza. Brzózki podsadzone kulkami bukszpanowymi/cisowymi (może stożek) a całość wypełniona bordowymi/różowymi żurawkami ewent. żółtymi trawkami. Może z tyłu jakieś większe trawki by weszły?? Na wiosnę dużo tulipanów lub innych cebulowych a i na lato można dosadzić coś kwitnącego. Prosto i efektownie a kulki i żurawki dadzą Ci kolor i kształt nawet zimą.

Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie...
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:46, 05 lut 2015

Do góry
Miro, każda pnąca róża u dołu ma mało kwiatów. Aby było trochę lepiej trzeba jej w tym pomóc. Moja L. ma dość nisko kwiaty. Jutro może znajdę jakieś zdjęcie obrazujące.
Jest jeszcze takie wyjście; możesz z przodu posadzić Swany, bardzo ładnie będzie ją uzupełniać a nie będzie się wyróżniać. Da też radę przy małej ilości światła. U mnie w jednym miejscu brzozy rzucają cień od godzin południowych i też kwitną.
Kolorowy ogród na piasku 22:48, 05 lut 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Vivo właśnie skończyłam zwiedzać twój ogród i muszę powiedzieć, że czuję się zamroczona. Pustka w głowie, a jednocześnie 1000 myśli na raz, aż zwoje się gotują.
Cudowny, naturalny ogród z duszą, wspaniale wpisany w otoczenie. Rabaty tworzone ze smakiem. Po prostu majstersztyk.
U mnie zupełnie inne warunki- glina i mokro i tylko mogę się domyślać jak wiele trzeba wysiłku aby na piachu stworzyć takie cudo. Do tego takie ilości bylin i róż wymagają stałej opieki. Tym bardziej wielki szacunek dla ciebie i eMa za efekty.
Staw, kamienny potoczek, pigwa, azalia pontyjska, brzozy, piwonie, stojak na latarenki... Nie da się chyba wymienić wszystkich rzeczy które mnie zachwyciły.

Nie zazdroszczę niektórych ogrodowych gości, bo niestety też mam z nimi udrękę. Tylko bobry nasz omijają, choć była mała próba zamieszkania.
I ogromnie współczuję tych podziemnych gryzoni siejących takie spustoszenie.

Vivo powiedz mi proszę jakiej trawki te cudowne, biało-srebrzące się wiechy.

Czym dokarmiasz jabłoń Royalty, że taka cudowna? Mój zakapiorek stoi w miejscu już 3 rok.

Z niecierpliwością będę śledzić rozpoczęte zmiany, jak pozwolisz czerpać będę inspirację, uczyć się.
A o poranku przysiądę cichutko z kawką na ławeczce i będę się delektować takimi cudnymi widokami...

Witaj Aniu Napisłaś tyle wspniałych słów o moim ogordzie aż dostaję zawrotu głowy Dziękuję Ci bardzo, będą one wielkim pokrzepieniem dla mnie przed nowym sezonem, bo zaczęliśmy go trochę nieszczęśliwie. Mam nadzieję, że już teraz będzie tylko dobrze.

Jabłoń bez większych zabiegów rośnie nawet dobrze. Na początku trochę ją nawoziłam a teraz to ma tylko tyle ile ukradnie z rabaty

Te wiechy srebrzyste to miskant Blutenwunder, jedna z większych odmian.

Inne ujęcia

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:26, 05 lut 2015

Do góry
Witaj Agnieszko.

Malutka słodka
Ogród wiadomo, powtórzę się ale co tam.ŚLICZNIE U Ciebie
Kanciki wiadomo, rewelacja
A te brzozy, ach i wszystko takie wypielęgnowane
Pozdrawiam.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 21:02, 05 lut 2015

Do góry
brzozy jonizują powietrze, zalecane też jest przytulanie się do nich, wtedy napełniają ludzia energią i zabierają złą- ot tak na marginesie.
Wiejski nie wiejski pewnie się jakoś zwią, moje nie wiem jakie będą muszę pomyśleć i popytać o ceny w szkółkach. Jak będą b.drogie to też będą z odmiany "okolicznych"
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:19, 05 lut 2015

Do góry
Karol w tym sezonie Youngii będzie już uczesana na wyjściowo

Ewa wychowałem się na Słodowym i coś mi zostało

Kasya nie masz wyjścia jak chcesz posadzić brzozy to musisz o nich postudiować

Halinka no proszę Cię ...
Ogród Mirelli 18:29, 05 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ja bym żywcem skopiowała rabatę Danusi z ogrodu z lustrem. 2 kolory wrzosów, 2 kolory wrzośców do tego rozplenica, ML i brzozy

Hej mi też się ta rabata bardzo spodobała
Na pewno nie chcesz takiej?????tj.skopiować.

Na tych 3 m.długości to chyba tylko 1 brzoza ewentualnie by się zmieściła.A nie możesz jej zrobić dłuższej. masz tam dużo miejsca???
Może dziewczyny jeszcze coś podpowiedzą.
Mogę spróbować Ci coś rozrysować w programie garden p., ale najpierw pomyśl czy nie zrobić dłuższej rabatty???
Ogród w Puszczykowie 17:42, 05 lut 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Asiu dzięki za ekspresową odpowiedź
Właśnie sie zastanwiaałam jakie masz trawki, a to sa kosaćce Czy zwykłe irysy fioletowe tez tam dadzą radę? Myślałam, żeby upchnąć w zagajnik brzozowy rozchodniki okazałe i rozplenice-myslisz, ze dadzą sobie rade?

Asiu a jak ustawiałas brzozy? Ja próbowałam na patyczkach i jakoś nie wygląda to dobrze. U siebie chce wsadzić max. 6 brzózek i nie wiem za bardzo jak je ustawić. Rabata ala łezka.

Hej
Myślę, że rozchodniki, rozplenice, a także wrzosy, wrzośce to świetne i malownicze towarzystwo dla brzóz. U mnie jednak jest to raczej mokry kawałek ogrodu, położony na dość grubym złożu gliny. Zwłaszcza po roztopach i obfitych deszczach. Dlatego zdecydowałam się na derenie i kosacce. Planuję Doorenbosy w jeszcze jednym miejscu i tam właśnie chciałabym tak połączyć jak piszesz
Na początku posadziłam brzozy przy bambusowych tyczkach, z którymi były zakupione. To jednak nie był dobry pomysł. Wiatr nimi majtał na wszystkie strony. Dopiero jak przywiązałam je do solidnych palików, ukorzeniły się dobrze i zaczęły w oczach przyrastać. Teraz już wszystkie sadzone drzewa dobrze przywiązuję
Ogród Mirelli 16:15, 05 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ja bym żywcem skopiowała rabatę Danusi z ogrodu z lustrem. 2 kolory wrzosów, 2 kolory wrzośców do tego rozplenica, ML i brzozy

Dobry pomysł. Tylko wymiary Mirella musi podać
Ogród Mirelli 16:12, 05 lut 2015

Do góry

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:22, 05 lut 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

...więc jakbym choć jeden punkt wykonała tej wiosny to będę jedyna na swojej WSI

Jagodaa napisał(a)
U mnie jedni mają panele z listewek, reszyty nie uświadczysz .

To chyba oznacza, że żadnymi Kowalskimi nie jesteście/jesteśmy
Bo u mnie na całej dzielni takich cudów nie ma
Jak ktoś ma hortensje to jeden krzak, a jak żywopłot to liguster a jak drzewa to brzozy, acha i pełno wszędzie jałowców (chorych)...
Ogród w Puszczykowie 14:20, 05 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Cześc Kasiu,
bardzo się cieszę z odwiedzin i dziękuję za miłe słowa.
Pomiędzy brzozami Doorenbos są niecałe 2m odstępu. Patrząc od tyłu rabaty mam grabowy żywopłot jako tło, za brzozami. Potem derenie sibirica pomiędzy tylnym rzędem brzóz. Potem między środkowymi brzozami koscce syberyjskie, a na brzegu rabaty trawki hakonechloa. Pomiędzy irysami są posadzone czosnki cebulowe, ale dopiero jesienią sadziłam, ciekawa jestem sama czy wzejdą To tyle, jakby coś było niejasne pisz proszę

Asiu dzięki za ekspresową odpowiedź
Właśnie sie zastanwiaałam jakie masz trawki, a to sa kosaćce Czy zwykłe irysy fioletowe tez tam dadzą radę? Myślałam, żeby upchnąć w zagajnik brzozowy rozchodniki okazałe i rozplenice-myslisz, ze dadzą sobie rade?

Asiu a jak ustawiałas brzozy? Ja próbowałam na patyczkach i jakoś nie wygląda to dobrze. U siebie chce wsadzić max. 6 brzózek i nie wiem za bardzo jak je ustawić. Rabata ala łezka.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:59, 05 lut 2015

Do góry
Justynko piękne te brzozy Ci wyszły
Ogród w Puszczykowie 13:41, 05 lut 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Witaj Joasiu.
Jestem u Ciebie nie po raz pierwszy i nie ostatni Bardzo podobają mi sie Twoje rabaty, zwłaszcza ta z hortensjami oraz zagajnik brzozowy.
Planuje u siebie podobny, ale cciałabym sie Ciebie podpytać o szczegóły.
Co ile sadziłaś brzozy, co to są za trawki między nimi?
Czy to są brzozy pozyteczne?

Poozdrawiam i zyczę miłego dnia

Cześc Kasiu,
bardzo się cieszę z odwiedzin i dziękuję za miłe słowa.
Pomiędzy brzozami Doorenbos są niecałe 2m odstępu. Patrząc od tyłu rabaty mam grabowy żywopłot jako tło, za brzozami. Potem derenie sibirica pomiędzy tylnym rzędem brzóz. Potem między środkowymi brzozami koscce syberyjskie, a na brzegu rabaty trawki hakonechloa. Pomiędzy irysami są posadzone czosnki cebulowe, ale dopiero jesienią sadziłam, ciekawa jestem sama czy wzejdą To tyle, jakby coś było niejasne pisz proszę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies