Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Pawlus 18:22, 04 mar 2015

dorciabe napisał(a)
Wydaję się, że Ice Dance jest pomiędzy hortensjami, a może wysadź tylko kulki i zobacz jak będzie

Zacznę właśnie od kulek. Nie mają tam szans a akurat potrzebuję na rabatę przed domem
Pawlus 18:23, 04 mar 2015

KasiaWB napisał(a)
Witaj Paweł
przepiękny masz ogród
Z doświadczenia napiszę, że kulki z bukszpanu trzeba koniecznie wysadzić, bo mam posadzone też pomiędzy i o ile na wiosnę jest fajnie, to latem hortensje dosłownie pożerają te kulki, mimo podwiązania pokładają się na nich, co ostatecznie przy mokrej pogodzie może doprowadzić do chorób bukszpanów.Nie wiem co to za trawka między hortensjami za bukszpanem, ale jak miskant to zostawić, a jak inne to przesadzić. Carexy Evergold bym na razie zostawiła, bo ładnie będą zasłaniać nóżki hortensji.
Pozdrawiam

Dziękuję Twój wątek również przeglądam po cichu, obiecuję się wpisać.

Za bukszpanem rosną carexy Ice dance. Na pewno ten sezon mogłyby jeszcze tam rosnąć. Za rok hortensje wszystko zasłonią.
Pawlus 18:24, 04 mar 2015

Asiuniaa napisał(a)
Witam . Piękny ogród jeszcze wszystkiego nie przejrzałam a już jestem zachwycona. Paweł ja w kwestii szkółek powiedz mi gdzie najlepiej się zaopatrywać w okolicach Torunia?Masz sprawdzone miejsca, które możesz polecić?

Witam i zapraszam do odwiedzin w późniejszym czasie. Na temat szkółek odpisałem na PW.
Pawlus 18:35, 04 mar 2015

Melduję, że pierwsze prace już za mną. Brzozy i graby przycięte, kilka miskantów też. Delikatnie podciąłem też żywopłot grabowy. Pąki już bardzo nabrzmiałe.

Zamówiłem też w ciemno sadzonki bukszpanu na rabatę przed dom. Zobaczymy co przyjdzie. Wysyłają od 09.03.
http://allegro.pl/bukszpan-wieczniezielony-zywoplot-do-25cm-100sztuk-i5141666637.html

Wyglądają nieźle ale to tylko zdjęcia.

Ile potrzeba sadzonek na metr obwódki?
leon60 19:08, 04 mar 2015

Sadzonki też kupowałam mikrusy sadziłam co 12-15cm
Wysadzenie buksów to dobry pomysł a potem zobaczysz. Tak z ciekawości co ile masz posadzone hortki?
Pawlus 19:11, 04 mar 2015

A wiesz, że ja nigdy nie zwracam na to uwagi? Będzie jakiś metr, może mniej. Ze 3 lata i będzie to tylko jedna wielka hortensja. Mam zamiar ciachać ją nisko, maks na 3 oczka.

Obiecuję jutro zmierzyć
Sebek 19:56, 05 mar 2015

Jak patrzę na Twoje rabaty to nie wiem co chcesz zmieniać Ale do frontu nie dotarłem

Ice Dance rośnie jak szalona, więc nie tylko bukszpany możesz wysadzić... Wielkość Evergoldów zachwyca, a zarazem przeraża - coś Ty im dał?
Pawlus 20:13, 05 mar 2015

Sebek napisał(a)
Jak patrzę na Twoje rabaty to nie wiem co chcesz zmieniać Ale do frontu nie dotarłem

Ice Dance rośnie jak szalona, więc nie tylko bukszpany możesz wysadzić... Wielkość Evergoldów zachwyca, a zarazem przeraża - coś Ty im dał?

Front jest na 84 stronie. To znaczy "front" bo jest to tabata o wymiarach 5x6 m pod oknem. Niestety mieszkam na gospodarstwie rolnym więc typowego ogrodu nie mam. Upycham nowe rośliny gdzie mogę

Evergoldy jakoś tak same rosną Raz czy dwa podlałem je Florovitem.
Luki 21:40, 05 mar 2015

Ciekaw jestem tej frontowej rabaty, oj bardzo ciekaw
Evergoldy to jednak muszą dostawać jakiegoś mięsa
Pawlus 22:13, 05 mar 2015

Luki napisał(a)
Ciekaw jestem tej frontowej rabaty, oj bardzo ciekaw
Evergoldy to jednak muszą dostawać jakiegoś mięsa

Tak szybko efektu nie będzie. Mam kredyt na samochód więc musze wszystkie zakupy jakoś rozłożyć w czasie. Jest jednak duża zaleta - mam czym jeździć do szkółek