Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 11:49, 04 mar 2015

Vivo, kłoski w montanach jeszcze nie podskoczyły do góry, ale już są widoczne w tych obciętych jeżach. Przyszły tydzień ma być całkiem ciepły, więc może już się pokażą na wierzchu. U ciebie też pewnie są, ale trzeba zaglądnąć dobrze w czuprynkę.

Aga, u mnie przedwiośnie. Wiosną tego nie da się nazwać. Chłodno. Krokusy sadziłaś tej jesieni? WIelkokwiatowe (c.vernus)? One są późniejsze. U mnie dopiero się pojawiły ich główki, a te sadzone jesienią jeszcze słabiej widać. Na razie te co kwitną to botaniczne, małe ale najpierwsze.
Hortensje potnę chyba w ten weekend jeśli utrzymają, że przyszły tydzień będzie ciepły. Reszta jeszcze nie, musi być bardziej wiosennie.
AgnieszkaW 11:57, 04 mar 2015

Kiedyś wstydziłąm się tych zarośniętych części ogrodu,a teraz widzę, że tam, gdzie jest dzikość, tam tętni życie. Nie mam już kompleksów, a wręcz cieszę się, że mam miejsce, które mogę zostawić samej naturze. Myślę, że to w dużym stopniu pomaga mi zachować zdrowie mojego ogrodu, jest tu jakaś równowaga biologiczna.

Święte słowa Pozdrawiam
agniecha973 12:01, 04 mar 2015

Najbardziej kolorowe miejsce w tej chwili w ogrodzie. Kancik zryty przez jakiegoś ryjka, więc mam linię falistą na przodzie wrzosowiska

Krokusy botaniczne w różnych kolorach. Pomimo, że słońce jest na zmianę z chmurami, nie otwierają się od kilku dni. Jest zimny wiatr.

Ciemierniki zaczynają otwierać pąki.

agniecha973 12:03, 04 mar 2015

AgnieszkaW napisał(a)

Święte słowa Pozdrawiam

Dokłądnie tych samych słów użyłam dziś u Hani na wątku, ale w innym temacie, nieogrodowym.
Pozdrówka
grupa_trzyma... 12:05, 04 mar 2015

Agniecha, masz coś w tym wrzosowisku powtykane pomiędzy wrzosy? Czy wrzosowisko cały rok wygląda schludnie i nie trzeba się go wstydzić?
grupa_trzyma... 12:07, 04 mar 2015

Mam sadzone kiedyś botaniczne. Krokusy.
agniecha973 12:10, 04 mar 2015

Wrzosowisko po ścięciu robi się smutne troszkę. Ale nie ma się czego wstydzić. Mam tam 3 trawki frosted curls pomiędzy wrzosami i kilka bordowych żurawek na przodzie. Miałam tulipany botaniczne, ale nornice miały ucztę i nie mam nic.
grupa_trzyma... 12:27, 04 mar 2015

Jak myślisz, czy wrzosowisko pod sosnami i brzozami (miejsce jest słoneczne) miałoby sens?
Mam taki skrawek lasu, który teraz został oczyszczony z pachruszczy i jak zobaczyłam twoje wrzosowisko dzisiaj, to tak mnie jakoś natchnęło. Dokładnie rosną tam brzozy, sosny i czeremcha. Pod nimi dałabym (jako średnie piętro) różaneczniki a pod nimi wrzosy. Co myślisz?
agniecha973 12:33, 04 mar 2015

Mi się podoba. Brzozy mają białe pnie i będą ładnie kontrastować z wrzosami. Tylko ewentualnie może być problem z wysysaniem wody przez brzozy, rh będzie trzeba podlewać, wrzosy niekoniecznie.
Gabriela 14:30, 04 mar 2015

Agniecha, to ja zapodałam kiedyś namiary na Gardeners'World 2014 na You Tube, bo tam właśnie znalazłam rok temu te odcinki, pokazywały się z jednotygodniowym opóźnieniem. I z tego co widzę, one nadal tam są, w wersji oryinalnej. W Domo nie ma teraz GW.
Reszta odcinków archiwalnych, nie wszystkich jest na YT, część po polsku.
W oryginale za to są serie z Monty Donem - polecam.