Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały
08:36, 24 sie 2024
Zobacz sobie u mnie stronę 51 ( https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=51). Tam wkleiłam cytaty o tym trawniku. Z minusów tak na szybko:
- to nie jest trawnik dla perfekcjonistów, bo nie jest w 100% bezchwastowy. Tradycyjny trawnik jest pryskany od chwastów, a tutaj by wyniszczył też mikrokoniczynę. Mnóstwo u nas zanikło w miarę koszenia, ale nie 100%. Trzeba je wypielić ręcznie lub zaakceptować. Nie ma tego dużo

- kwitnienie. Jednym przeszkadza, drugich cieszy. Nie kosimy jak Toszka (tj. dwa razy w tygodniu) tylko co tydzień lub dwa. W momencie jak kwitnie to zwabia wiele pszczół. My nie mamy alergii całe szczęście. Raz idąc boso ja nadepnęłam, a raz córka. Teraz bliskie otoczenie tarasu, gdzie chodzimy boso mąż kosi na niższym ustawieniu kosiarki niż resztę.
Kiedyś wrzucałam tu zdjęcia z daleka i bliska, po koszeniu i przed. Mi osobiście też podoba się taki gesty, zielony, drobnolistny. Jednak ilość prac, lanej wody, niemal brak nawozów, wygląd w suszy, brak aeracji itp. zwyciężył przy podejmowaniu decyzji.
Przed koszeniem:

Po koszeniu:

Kolor 31 grudnia

Zima