Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 13:45, 17 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja z racji na brak czasu i zapału jesienią to dwa lata pod rząd sadziłam cebulki w Sylwestra/Nowy Rok i dawały radę wzejść.

Posadzisz w styczniu i też wyjdą. Żeby zakwitły potrzebny jest pobyt w niskich temperaturach. Ale w styczniu gleba raczej zmrożona i sadzić nie ma jak.
sylwia_slomc... 13:49, 17 wrz 2025

Alija napisał(a)

Sylwia, łąka już prawdziwie jesienna, piękna. Miskanty w takiej masie świetnie wyglądają, te pióropusze falujące na wietrze cudne.

Cieszę się Alicjo bo w tym sezonie już widać miscanty, które od dziewczyn podostawałam jakiś czas temu Już nie tylko białe pióropusze sąAle te fotki jeszcze w aparacie
Juzia 13:59, 17 wrz 2025

Hahahaha! Ale jaja
TAR 14:45, 17 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja z racji na brak czasu i zapału jesienią to dwa lata pod rząd sadziłam cebulki w Sylwestra/Nowy Rok i dawały radę wzejść.

ja w tym samym czasie krokusy, lilie i piwonie, pieknie kwitły
sylwia_slomc... 15:30, 17 wrz 2025

Juzia napisał(a)
Hahahaha! Ale jaja

Jak bym się starała to bym takiej historii nie wymyśliła, ale ma kobieta poważny problem bo w poniedziałek kontrolę, a łąki w donicy nie ma.
TAR 15:37, 17 wrz 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Spotkała mnie dzisiaj ciekawa historia. Zadzwonił telefon. Nr nie znany, ale odebrałam. Dzwoniła Pani. Koleżanki z CK w którym kiedyś pracowałam poleciły żeby u mnie szukała pomocy. Realizowała w tym roku projekt łąk kwietnych w donicach przy centrach kultury przy przedszkolach i szkołach. W poniedziałek maja kontrolę. A rzeczone instytucje o łąki nie dbały i początkiem lata obsadziły donice kwiatami balkonowymi. Pani jest zdesperowana bo z projektu nie ma czego pokazać i spytała czy bym się nie zgodziła żeby wycięli z mojej łąki kawałki i posadzili w tych donicach. Mówię Jej, ze moja łąka o tej porze ma już wysokość 1,60-2 m i nie bardzo się nadaje do przesadzania w donice. Pani ma desperację w głosie. Wysłałam Jej zdjęcia bo chyba nie wierzyła, ze taka wysoka ta nasza łąka. I dopiero dotarło

Sa łąki kwietne dzikie z nizszymi kwiatami, musi cos poszukac w okolicy. Ja mijam takie cos, teraz nieco inne rosna kwiaty ale tez jest ładnie.

sylwia_slomc... 16:07, 17 wrz 2025

TAR napisał(a)

Sa łąki kwietne dzikie z nizszymi kwiatami, musi cos poszukac w okolicy. Ja mijam takie cos, teraz nieco inne rosna kwiaty ale tez jest ładnie.

W naszych rejonach dzikich łąk kwietnych nie uświadczysz. Wszystkie jakie są głównie posiało miasto Kraków. Za kopanie w takiej łące kara.
Swoja drogą dzikie łąki też do kogoś należą. Albo do konkretnej osoby, albo do Skarbu Państwa. Nie ma ziemi niczyjej
TAR 16:22, 17 wrz 2025

No wiadomo, to akurat teren gdzie za chwile developer bedzie nowe bloki budowal a obok buduje sie droga ale takich miejsc codziennie mijam sporo.