Moje przemyślenia co do układu/rozdzielenia ogrodu. Działam głównie w paincie więc możliwości są ograniczone. Ale chcę skupić się na podzieleniu ogrodu na mniejsze części.
Część wejściowa jest od południowego zachodu- w dół od parkingu. Dolna część tej częśći będzie miała dość mało słonca - najpierw cien rzucony przez dom, a późnym popołudniem cien z drzew sąsiada, także tam trawa odpada. Myślę o jakimś zimozielonym zadarniaczku wśród drzew.
Górna część będzie miała słonce przez calutki dzien.
Parking to nasza działka, alternatywne miejsce do podjazdu do garażu.
Zjazd do garażu będzie szedł poza obwódką z cisa.
W tej cześci myślę o klonach, dereniu kwitnącym, dereniu pagodowym.
Jest to też jedna oś widokowa i dlatego chciałabym tutaj dać jakieś ciurkadełko, albo chyba chętniej jakąś nowoczesną rzeźbę czy figurę ogrodową. Figura w otoczeniu drzew/krzewów.
Część wypoczynkowa to część mająca wystawę słoneczną przez większą część dnia.
Myślę o wejściu do tej części przez 2 szerokie nowoczesne pergole z różami i powojnikami. Obok trochę drzew/krzewów. Tylko co? Klony? Świdośliwy?
Zastanawiam się gdzie lepiej umieścić
plac zabaw [obecnie 4 lata i 1 rok więc na dlugo będzie potrzebny]
- pozycja 1 - dalej od podjazdu i widoczna z kuchni, tuż obok warzywnika, ale tam jest mniej miejsca.
- pozycja 2 obok parkingu, miewidoczna z kuchni
Obok tarasu 2 kwadraty z drzewami. Figa żeby grzała się od ściany i dawała słodkie owoce. W drugiej kostce świdośliwa albo klon - żeby ciut osłonić od widoku sasiadów.
Wzdłuż domu prostokątna rabata z hortensjami, różami, może jakieś trawy z obwódką z cisa albo niską np z trzmieliny. Przy domu posadzona wisteria i popropwadzona po ścianie domu.
Na wprost kanapy, element wodny - może szklana ściana wodna? W otoczeniu klony? Cornus kwitnący?
Przejście do
części ogrodowo-warzywnej przez 3-4 nowoczesne pergole z różami i powojnikami.
Czy dać jakąś
ścieżkę z podejścia do domu do tarasu (będzie przejście tuż przy domu)?
Czy dać ścieżkę
z tarasu do warzywniaka? Do ewentualnego
placu zabaw?
Nie wiem jak dodać jeszcze trochę rabatek w części wypoczynkowej? Trochę bylin, hortensji, traw. Jest tam spadek więc część pewnie wyjdzie rabatami podwyższonymi tak aby trawnik był w miarę płaski.