Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:59, 23 cze 2021

Urszulla napisał(a)
Sylwia to dobre wieści choć przeżyłaś pustynną burzę

Tak mogło być o wiele gorzej... jeszcze żeby przetrwać jutrzejszy dzień to może się coś ustabilizuje w pogodzie...
Dziś posadziłam wszystkie dary roślinne, cześć na żyrafowej, a cześć w łące, od razu podlewaliśmy co posadzone by choć raz wody na start dostały. Wczoraj padało myślałam, ze choć trochę ziemia zmięknie, a tu sam beton wszędzie, od razu wyschło czy jak...?
Agatorek 00:04, 24 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wczoraj padało myślałam, ze choć trochę ziemia zmięknie, a tu sam beton wszędzie, od razu wyschło czy jak...?

U nas wczoraj też padało, dziś podlałam wierzby dodatkowo, za kilka godzin plewiłam pod tymi wierzbami i tez sucho strasznie. Wyschło na wiór.
sylwia_slomc... 11:34, 24 cze 2021

Pomidorki z inspektu już jemy
mirkaka 12:02, 24 cze 2021

ta ma jakieś niedobory już drugi rok i o tyle to dziwne, że wraz z innymi rośnie pod magnolią, a tylko ona z niedoborami...

Mam tę samą piwonię, i tak samo wygląda, inne rosnące w pobliżu są normalne, tylko ta taka jasna . Może to jest coś z tą odmianą? Będę na jesień swoją wykopywać i sprawdzać co jest w korzeniach
sylwia_slomc... 12:09, 24 cze 2021

mirkaka napisał(a)

Mam tę samą piwonię, i tak samo wygląda, inne rosnące w pobliżu są normalne, tylko ta taka jasna . Może to jest coś z tą odmianą? Będę na jesień swoją wykopywać i sprawdzać co jest w korzeniach

Daj znać jak sprawdzisz jak się mają, ja się boję grzebać bo magnolia grzebania nie lubi, a ona pod magnolią. Celowo tak sadziłam bo piwonie mogą wiele lat rosnąć w jednym miejscu, ale z tą ewidentnie coś nie halo
sylwia_slomc... 12:12, 24 cze 2021

Agatorek napisał(a)

U nas wczoraj też padało, dziś podlałam wierzby dodatkowo, za kilka godzin plewiłam pod tymi wierzbami i tez sucho strasznie. Wyschło na wiór.

Bardzo bym chciała takiego delikatnego deszczu ze dwa dni wtedy by się wszystko napiło, chwastem i tak zarasta jakby chwast wody do życia nie potrzebował, a rośliny by odżyły tak to czas, który na odmulanie potrzebny idzie na podlewanie ogrodu
Przez te upały robić da się tylko wieczorem, a to za mało by wszystko ogarnąć i odmulać. Dobrze, że choć wczoraj rośliny posadziłam w grunt i polane od razu bo dziś druga dawka szczepionki u mnie, w poniedziałek Emuś idzie, nie wiadomo jak z siłami będzie tym razem.
hankaandrus_44 12:25, 24 cze 2021

Powaliłaś mnie widokiem pomidorków! Ale pamiętam, że Wy już w inspekt je chowaliście, a ja dopiero pikowałam. Smacznego! Nie zazdroszczę, zazdrościłam wtedy, jak u Was było słonecznie, a u mnie przymrozek jeszcze przez dwa tygodnie się zjawiał.

Doczekam i ja, bo już coś widać na gałązkach.
sylwia_slomc... 12:35, 24 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Powaliłaś mnie widokiem pomidorków! Ale pamiętam, że Wy już w inspekt je chowaliście, a ja dopiero pikowałam. Smacznego! Nie zazdroszczę, zazdrościłam wtedy, jak u Was było słonecznie, a u mnie przymrozek jeszcze przez dwa tygodnie się zjawiał.

Doczekam i ja, bo już coś widać na gałązkach.

Hanuś te odmiany karłowe szybko owocują i szybko kończą, ale plon obfity. No i ja gotowe rozsady kupuje, a Ty sama hodujesz Wyższe nie zmieściły by się w naszym inspekcie, a tak to zawsze swój inaczej smakuje niż sklepowy i zdrowszy Może w przyszłym roku doczekam się większego foliaka, plany są, ale życie uwielbia je gmatwać więc to na razie tylko plany
gobasia 12:45, 24 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pomidorki z inspektu już jemy

No proszę
ElaS 14:10, 24 cze 2021

Sylwia,
Wasza waleczność i wytrwałość w walce o ogród jest niespotykana. Czytam, oglądam zdjęcia i podziwiam. Jesteście inspiracją, światłem jak latarnia dla stateczków na wzburzonym morzu. A pomidorki pięknie się prezentują