Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 06:51, 24 cze 2021

Basiu, miło, że jesteś. dziękuję. że piszesz.

Dało się zobaczyć zawiązki brzoskwiń, kilka pewnie jeszcze spadnie, to przecież czerwiec, a do sierpnia jeszcze trochę czasu jest. Ale lubię ten czas oczekiwania. Trochę pracowity, trochę senny, bo w sierpniu już zaczną się u mnie prace ogrodowo- kuchenne.

Jak miałam gruszę owocującą to ciągnęło się aż do końca października, ale grusza już tylko jako podpora, a inne owocowe-oprócz borowki i maliny- przypadkowe.
Dziś wybieram się do ogrodu rano, bo na wieczór zapowiadają burze, tyrzeba sprawdzić, czy wszystko zabezpieczone, i podlac w szklarni, jeżeli potrzeba.

Miłego dnia.

zbigniew_gazda 09:23, 24 cze 2021

Sama prawda Haniu z tymi naszymi idolami. Ale beretka nikomu z główki nie spadnie za taki blamaż. Będą plony nie byle jakie.
hankaandrus_44 11:08, 24 cze 2021

Zbyszku, podoba się Tobie moj groszek? Bo mnie się bardzo podoba. A nie siałam go już z 10 lat. Ale w stryczniu mój dorosły wnuk upomniał się, że dawno nie jadł takiego prosto z grządki. Zasiałam więc i czekam na odwiedziny.

Pewnie już niedługo, bo strączki się wypełnmiają.

Miłego dnia.

sylwia_slomc... 11:16, 24 cze 2021

Groszek to w moim warzywniku prócz selerów jedyna roślina, która się gradobiciu oparła, aż sama byłam zdziwiona i przetrwał zalanie i za moment będziemy na obiad serwować bo też już koraliki nabrzmiewają
tuAnna 12:31, 24 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

Ankiu, Dziękuję za odwiedziny. Miło mi, że moje rady sie na coś przydały. Teraz musisz znowu pilnowac nawodnienia i jedzonka, aż do połowy sierpnia. Potem trzeba odpuścić aż do wiosny.

Moje, czteroletnie drzewiaste też miały po jednym kwiatku, ale je ściął przymrozek w środku wiosny.

Pozdrawiam, i życzę powodzenia w uprawach, nie tylko piwonii.

Bardzo dziękuję. Dobrze, że jest takie świetne forum i można doświadczonych ogrodowo pasjonatów pytać.
Dostałam w prezencie piwonię ogrodową w donicy, czy uważasz że można ja teraz wsadzić do ziemi w docelowe miejsce? Pozdrawiam
gobasia 12:32, 24 cze 2021

Witam sie Haniu u ciebie po dłuższym "urlopie".Nadrabiam zaleglości u Was.Swojego ogródka nie widziałam już ponad dwa tyg
hankaandrus_44 13:32, 24 cze 2021

tuAnna napisał(a)

Bardzo dziękuję. Dobrze, że jest takie świetne forum i można doświadczonych ogrodowo pasjonatów pytać.
Dostałam w prezencie piwonię ogrodową w donicy, czy uważasz że można ja teraz wsadzić do ziemi w docelowe miejsce? Pozdrawiam

Z donicy w ogród, to i tak jej będzie lepiej niż w klatce, Ale musisz dobrze przygotować miejsce, bo lubi siedzieć długo na tym samym. i nie sadź niżej niż rosła w doniczce. O sadzeniu już gdzieś pisałam, ale u fachowcow w piwoniowych stronach jest, jak trzeba przygotować miejsce. po posadzeniu, dobrze nawodnij, i osłoń od słońca parawanem, co najmniej do sierpnia

Żeby, można było Ciebie odszukać, musisz założyć podpis, jak- w sprawach technicznych znajdziesz. Chyba, że njie chcesz byc widziana, to inna historia. powodzenia
tuAnna 08:37, 25 cze 2021

Haniu dziękuję bardzo. Jestem "komputerową blondynką " i założenie podpisu pewnie zajmie mi trochę czasu. Ale próbować będę. Miłego dnia :}
hankaandrus_44 21:32, 25 cze 2021

Dzisieszy dzień pod znakiem sekatora. Przycięłam swoje bukszpany jeszcze mi 5 do obskoczenia zostało. Przycięłam piwonie, te przekwitnięte. Cały wór do kompostu,

W sumie, bukszpany pójdą do zieleni miejskiej, nie mam tyle miejsca w kompostowniku.

Pnące róże powoli przekwitają, wczorajszy nocny opad, trochę je przetrzepał. Znowu leży stos różanych gałęzi do utylizacji.

Ale te, na nowych pędach od wiosny już zaczynają świecić w ogrodzie. Jeszcze zbieram truskawki, niewiele, bo jeden rządek, ale dla mnie dość na raz. Urwałam groszek na dodsatek do jutrzejszego śniadania, Lubię taki smażony z boczkiem i marchewką. Groszek dodaje nie łuskany, takie płaskie strączki, Pyszne są.

Zdjęć dziś nie ma, zbyt byłam zajęta śmieciowiskiem. 4 wory do wywiezienia.

Bawcie się dobrze wieczorowa porą i jutro w weekend.

Alija 21:45, 25 cze 2021

Groszek mam zawsze w warzywniku, bo moja córa lubi. W tym roku bardzo się udał (przynajmniej on). Nigdy nie robiłam go z marchewką i boczkiem. Muszę spróbować.
Pozdrawiam.