Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłot strzyżony liściasty 23:31, 05 kwi 2021

Do góry
Pani Danusiu, prośba o poradę. Przed Świętami posadziłem żywopłot z buka z gołym korzeniem, przeplatany pospolity z purpurowym w odstępach 25 cm, w jednym rzędzie. Sadzonki buka purpurowego mają ok. 50-70 cm wys. i są w większości dość ładnie i nisko rozkrzewione, a buka pospolitego to dość cienkie badyle o wys. 70-100 cm i wiele z nich w dolnej części (do 30-40 cm) nie posiada w ogóle gałązek, a jeśli już to pojedyncze. Buki mają na razie tylko pąki i ew. zeszłoroczne suche listki. Zależy mi na gęstym żywopłocie od samego dołu na docelową wys. ok. 2 m. Pytanie, czy teraz to ciąć wszystko i na jaką wysokość. Niektóre portale radzą słabiej rozkrzewione egzemplarze nawet na 15-20 cm nad gruntem ciąć. W takim przypadku zostałby w wielu przypadkach jedynie kikut głównego pędu, bo część sadzonek rozkrzewia się powyżej 40 cm. Druga kwestia czy ciąć wszystko równo w poziomie, czy te lepiej rozkrzewione (purpurowe) wyżej i czy skracać też niezależnie od poziomu cięcia boczne odrosty (jak mocno?). No i czy przy zapowiadanym mrozie w nocy -4 st.C warto teraz ciąć, czy czekać aż będzie cieplej. Poniżej zdjęcia nasadzeń. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:29, 05 kwi 2021

Do góry
Dużo myślałam o osiach widokowych z częśći dziennej oraz z długiego korytarza na koncu którego jest okno [w pokoju].

Doszłam do wniosku że są 3 główne widoki w salonie oraz 4ty na koncu korytarza.
#1 - oś widokowa z jadalni na wschód. Zdjęcie robione w miejscu gdzie będzie stał stół. Przed drzwiami będzie taras ze stołem.
Na drugim zdjęciu "projekt domu" haha.

W granicy sąsiad ma leszczynę, bez, magnolię. Po naszej stronie ma być mini sad.

Bawarka 22:47, 05 kwi 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

cuuudneee kwiecie te i tamte i te znów i tamte też i u sąsiadki haaa oczopląsu dostałam buuuziaki
Ptasi gaj 22:31, 05 kwi 2021

Do góry
CD

Młode stipy samosiejki

Po prawej piwonia drzewiasta w zeszłym roku kupilam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:30, 05 kwi 2021

Do góry
Powoli rusza trawa. Trawiaste ścieżki są jak ramy obrazu. Kiedy się zazielenią, to nawet puste rabatki wyglądają ładniej.
Takie tamy na koniec.

Jeszcze jest!

A bratki ładnie przyrastają. Oby tak dalej.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:26, 05 kwi 2021

Do góry
Witaj Aniu wśród nas zapalonych ogrodomaniaków
Masz dużo miejsca trzymam kciuki za zabudowy domowe i zawsze lepiej tworzyć ogród od podstaw niż karczować i robić miejsce Powodzenia buziaczki zostawiam

Zacisze Alicji 22:24, 05 kwi 2021

Do góry
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Nie będę nikogo zanudzać zdjęciami z budowy, bo wiadomo bałagan jak to na budowie więc ominę kilka etapów

Tutaj podwyższamy trochę teren, widok od strony północnej, a widoczna część tarasu to strona zachodnia (można powiedzieć, że narożniki domu wyznaczają nam strony świata

zdjęcie od frontu - butla gazowa jest po str. południowej i chciałabym ją czymś obsadzić , aby nie była zbyt widoczna...mąż chce sosnę Watereri, ale ja z kolei boję się, żeby korzenie sosny nie uszkodziły rurki od gazu
Zacisze Alicji 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Krokusy niestety powoli kończą kwitnienie, ale pojawia się co innego...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:21, 05 kwi 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ale u Ciebie wszystko już się budzi u mnie brunnera dopiero wychodzi z ziemi

Poprzedni tydzień był nienormalnie gorący i wszystko ruszyło z kopyta. Teraz mam zmartwienie, czy magnolii nie przymrozi.Tak pięknie się zapączkowała.

Ptasi gaj 22:19, 05 kwi 2021

Do góry
Dzisiejsze fotki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:17, 05 kwi 2021

Do góry
Udało mi się skończyć porządki na długiej prostej i połowie rabaty zachodniej. Został jeszcze tylko narożnik z krzewami plus brzeziniak.
Na cypelku ostało się niewiele tulipanów. Jesienią nie wsadziłam w ogrodzie żadnych cebulowych. Wczesna wiosna będzie skromna.

Nie wiem dlaczego rudzieją mi igły na karłowych kosodrzewinach. Duże sosny zrzucają igły co kilka lat. Czyżby one też? A może to jakaś choroba?

To miejsce czeka na uporządkowanie. Nie mam pomysłu na tego sporego cisa za kosówką. Jakieś sugestie?

Pod koniec marca udało mi się przyciąć bukszpany.

Kwitnie runianka

i gęsiówka.

Przezimował rdest. Bardzo go jestem ciekawa.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:09, 05 kwi 2021

Do góry
Tu już wiosna , po porządnej ,pierwszej burzy...

A tutaj "montujemy" przydomową oczyszczalnię- mam w planach ukryć jej włazy , sadząc obok jałowce płożące, a że jest tu słoneczko to myślę, że będzie im dobrze

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:04, 05 kwi 2021

Do góry
polinka napisał(a)
Piękna wiosna Haniu.
Zdecydowanie cieszą te pierwsze oznaki wiosny. Dają nadzieję i pozwalają z optymizmem patrzeć w przyszłość.

Wiosna rzeczywiście niesie w sobie sporo nadziei. Oby Twoja szklanka była zawsze w połowie pełna.
Mnie co roku zadziwia ten wybuch kolorów, kształtów i faktur. Cudeńka.

Skromnie, bo zbyt mało słońca. Forsycja Maluch.

I "kurczaczki" na brzozowej.

Ranczo Edy 22:02, 05 kwi 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękna i spora kolekcja ciemierników

Dziękuję Basiu serdecznie

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:00, 05 kwi 2021

Do góry
Poniżej wspomniane brzozy, niestety zdjęcie z listopada, więc drzewa golutkie
Ranczo Edy 21:57, 05 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Tak, i u mnie kwitną oba, bez rozdzielania. Czy Ty dokupujesz ciągle nowe rośliny czy one z siewu I czy je między sobą zapylasz? Bawisz się w pszczółkę? Z siewu mam tylko białe, ale jeżeli można zapylać, to też się pobawię.

Hanusia super piękny jest jeju i podziel go będzie troszkę inny w innym miejscu
mam te same tylko latam z nimi po całym ogrodzie przenoszę i wracam raz wsadziłam na wiosnę do donic do dekoracji wiosennej i wróciły w inne miejsce a mam ciągle te same tylko są posadzone blisko siebie różne odmiany i chyba się mieszają jednak kupiłam kiedyś po kolei trzy kolory ciemny róż jasny róż i biały kiedyś od kuzynki przyniosłam malutkie siewki z tymi niby kropkami ale to było bez kwiatu malusie zielone i może nie zauważyłam jak je przenosiłam i się zadziało dużo ziemi im sypię z kompostownika aaa zapylają się same ja nie nie hii
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:55, 05 kwi 2021

Do góry

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/218/2182679/original.JPG[/img]

Piękne kwiaty na chłodne dni, aż się cieplej robi, jak słoneczka, dodają energii.
Początki zmagań 21:55, 05 kwi 2021

Do góry
Dziekuje bardzo za pomoc myślę,że się udało dziekuje za miłe słowa. Ogród to moja pasja zapominam o problemach I trudach codziennego dnia . Za chwilę zakwitnie już się nie mogę doczekać zdjęcia z ubiegłego sezonu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:53, 05 kwi 2021

Do góry
Pierwiosnki łodygowe tworzą coraz większe plamy kolorów.

Do kwitnienia szykuje się carex Montana

Róże po zimie nie wyglądają najlepiej, ale listki produkują. Może nie będzie tak źle.

Alba Meidiland

Listkują się berberysy i tawuły wczesne oraz japońskie. Lubię ten moment, bo za chwilę będą już pierwsze plamy kolorów. Ogród przestanie być taki ażurowy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies