Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 12:44, 22 mar 2021

Do góry
Maślaczkowe w kolorze krokusy są śliczne, też trzeba dosadzić. W masie dają czadu

I pierwsza przylasia Jakie one cudniaste

Ogrodowe wariacje 12:36, 22 mar 2021

Do góry
Naszło mnie na róże w pastelowym kolorze w połączeniu z zielenią Mam miejsce, gdzie miało być drzewo, niskie hortensje bukietowe i obwódka z traw. Tak sobie pomyślałam, że zamiast hortensji mogłyby być właśnie róże. Drzewo tutaj nie wypali, ponieważ blisko rośnie katalpa (będzie wysunięta do przodu) i drzewa nachodziłyby na siebie w przyszłości. Świerki urosną i zasłonią garaż, z tyłu cis też urośnie i będzie ładny żywopłot formowany na równą ściankę. Katalpa też koroną zasłoni to co niechciane.

Byłoby tak trochę romantycznie w całych tych prostych liniach a ja uwielbiam odcienie różu z bielą i zielenią i mogłabym taki zestaw tutaj zastosować. Wystawa południowo zachodnia i zachodnia. Na obwódkę myślę o hakone i dodałabym kilka kulek. Ten pasek mocny róż do szałwia lub żurawka.

To jest to miejsce:

Ogród bez reguł 12:36, 22 mar 2021

Do góry
Kalina bodnantska Charles Lamont

Wawrzynek wilczełyko
Ogród bez reguł 12:32, 22 mar 2021

Do góry
Zimno bardzo, ale niektórym wcale nie przeszkadza w braniu kąpieli
Nauczeni ubiegłorocznym doświadczeniem wiemy, że kaczki zjadają rybki, a nie zielsko... Ganialiśmy je dobry kwadrans, aż się zniechęciły i odleciały.

Ogród bez reguł 12:28, 22 mar 2021

Do góry
Coraz więcej krokusików Oj, jesienią będzie wielkie sadzenie

Sałatka pokrzywowa 12:26, 22 mar 2021

Do góry

Ogród bez reguł 12:23, 22 mar 2021

Do góry
Wiosna mocno spóźniona, ale jednak coś już widać.

Sałatka pokrzywowa 12:23, 22 mar 2021

Do góry

NARESZCIE??

Crocus - krokus (szafran) 12:19, 22 mar 2021

Do góry
Krokus Romance.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:18, 22 mar 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)

Super ale się dzieje wiosna na całegoooo
buziaczki zostawiam
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 12:17, 22 mar 2021

Do góry

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 12:16, 22 mar 2021

Do góry
Różne zdjęcia topiarów kotów

W ogródku Martki 12:07, 22 mar 2021

Do góry
Najbliższy tydzień zapowiada się obiecująco cięcie świerków i cisów, przesadzanie cisa, kosodrzewiny i świerka serbskiego, obsadzenie donic kompozycjami z bratków i cebulowych. Tulipany rozkręcają się nieśmiało, trochę jak mój wątek na Ogrodowisku , ale oby nie stać w miejscu, tak jak natura, która zawsze ma coś do zrobienia
[img sile=640x425]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/217/2178502/original.JPG[/img]
W ogródku Martki 12:01, 22 mar 2021

Do góry
Jeszcze jeden fragment czekający na metamorfozę, choć nie mam tu jeszcze ostatecznej koncepcji:

Skrzynie warzywne do likwidacji, a warzywnik powstanie w innym, jeszcze bardziej nasłonecznionym miejscu (tu ekspozycja południowo-zachodnia). Ta pusta ściana domu musi być przesłonięta czymś sporym, ale nie wyrastającym na więcej niż 3-4 metry. Gdzieś na forum znalazłam klon tatarski ginnala, myślę właśnie o nim w miejscu skrzyń. Stanowisko południowo-zachodnie, osłonięte. Podsadzony trawkami, pewnie hakonechloa i może delikatnie jakieś drobne byliny.

Za planowanym klonem z tyłu świerk na pniu też będzie podsadzony miskantem, do tego hortensje bobo i turzyce Frosted Curls. Ta rabata będzie z kolei bardzo widoczna z jadalni/salonu, tu też nie chcę dać wysokich roślin, ale przydałoby się trochę powabu i delikatny ruch.
W ogródku Martki 11:52, 22 mar 2021

Do góry
Do zmiany... prawie każdy róg Czego nie będę zmieniała? Tego miskantowego szpaleru od wschodniej strony, jest to Miskant chiński gracimillus, bardzo dobrze przysłania niechciane widoki za ogrodzeniem i pięknie faluje, już nie przycinam na zimę, szkoda mi rozstawać się z tymi widokami.
W ogródku Martki 11:45, 22 mar 2021

Do góry
Ten sosnowy zakątek wziął się stąd, że dostałam sosny w prezencie od Taty, więc zachowałam je tu od północno-wschodniej strony działki, bo jak pozbyć się takiej pamiątki... Ukryłam w nich kompostownik, a teraz chcę zrobić tu rabatę i podsadzić trochę cieniolubnych, koniecznie zadarniający bodziszek, dużo bodziszka, ale też przewrotnik ostroklapowy, paprocie i hosty, dodam też ostrokrzew na czas, jak już sosny podrosną i zgubią dolne gałęzie. Tego zakątka ... jestem bardzo ciekawa!
W ogródku Martki 11:37, 22 mar 2021

Do góry
"Central" ogrodowy vis a vis tarasu, na razie wygląda najsłabiej Do wyrzucenia suche żywotniki i do dosadzenia zdrowe. Mam chęć dać przed żywotnikami ekran z cisa, a przed nim klon palmowy sangu kaku, podsadzony hakonechloa nie wiem jeszcze jaka odmiana, obok ławka, postawiona na małym tarasiku z kostki granitowej i może przemieszanej z płytami. Z prawej strony za ławką albo drugi klon, albo jakaś pendula, tu jeszcze myślę, czy dwa klony to nie będzie zbyt powtarzalne, nie będą o siebie zazdrosne? tę decyzję muszę podjąć niebawem Kosodrzewina też do przesadzenia, pójdzie do "sosnowego zakątka".

W ogródku Martki 11:23, 22 mar 2021

Do góry
Strona północno-zachodnia działki: Konieczne tu będą nowe rabaty na hortensje, wybrałam limelight i anabelle, poprzetykane miskantami, z przodu posadzę niższe byliny i trawki, tu i ówdzie cis/berberys. Górować będą nad nimi graby frans fontaine, w rogu klon palmowy Atroporpureum, obecne rabaty poszerzą się o 2 metry. Na tej już istniejącej rabacie staną dwa Ambrowce Gumball, świerk serbski wyniesie się w inne miejsce.

W ogródku Martki 11:13, 22 mar 2021

Do góry
Po kolei postaram się napisać o tym, co i gdzie planuję.
Na pierwszy ogień przedogródek: Trochę mam z nim kłopot, bo...

jest dość duży, jakieś 15 m szerokości i 10 m głębokości. Wystawiony na południe. Od południowej granicy działki cisy, od zachodniej świerk serbski. Przed domem jodła koreańska, którą tej wiosny odważyłam się przyciąć w stożek za przykładem Wioli (Małymi krokami), a dalej cis, który będzie lada dzień przesadzony w inne miejsce, kompletnie tu nie pasuje, a posadzony na początku budowy. Jodłę też bym chętnie przesadziła, ale jest już dużym drzewem i nie wiem, co by z tego wyszło. To pamiątka po Tacie, więc jakoś postaram się pokleić z pozostałymi rabatami.
Rabaty chcę poprowadzić wzdłuż kostki (trawnik bardzo wgryza się w kostkę, chcę się tego problemu pozbyć), obsadzić niskimi trawami i bylinami oraz tu i ówdzie przed domem kulkami i stożkami cisa. Nic wysokiego tu nie pójdzie, by nie zasłaniać okien. Ten fragment ogrodu widać z kuchni/salonu.

Cisy zaś rosnące od południa planuję połączyć z grabami Frans Fontaine, a dalej w rogu stanie warzywnik w 2 skrzyniach. Zastąpi obecny, który muszę rozebrać (drewno sosnowe szybko zbutwiało mimo folii), i który nie ma tyle słońca, ile mógłby mieć tu w rogu właśnie.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:46, 22 mar 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Czosnek się ukorzenia, wypycha się sam.. nie bardzo go się da wcisnąć bo te korzonki się łamią... Heh

Potem przy wysadzaniu głębiej w ziemię wsadzisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies