Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 13:53, 07 cze 2021

Dzięki! Może gdzieś znajdę tę odmianę
Gocha 14:43, 07 cze 2021

Jeżeli chodzi o borówkę amerykańską to ja przez kilka lat miałam ją bo posadziłam ale o nią zbytnio nie dbałam i niestety nie odwdzięczała się plonem. Wczesną wiosną przeczytałam u kogoś wpis Hani hankaandrus_44 i spróbowałam zastosować jej rady. Poobcinałam takie brzydkie uschnięte gałązki, dałam pod kazdy krzaczek polifoskę, rozrzuciłam wkoło krzaka torf kwaśny i na to nową korę.I nie poznałam swoich borówek. Zaczęły wypuszczać nowe pędy jak głupie, co mnie bardzo cieszyło. W tym roku juz na tych nowych pędach są kwiaty. Kwitną bardzo obficie i teraz tylko trzeba pilnować żeby miały sporo wody. W tym roku nie podsypałam nawozem wiosna bo jakoś się nie złożyło. Ale nadal ładnie wypuszczają nowe pędy. Liście są duże , bardzo zielone i bardzo długo na krzakach. Wcześniej szybko po owocowaniu mi już zaczęły się przebarwiać i opadać. Chyba trzeba się po prostu polubić z borówkami i troszkę im czasu poświęcić na wiosnę- i naprawdę warto. To mówiłam ja - leń ogrodowy. Buziaki

KasiaBawaria 15:23, 07 cze 2021

Gocha napisał(a)
że bardzo ważne jest żeby dobrać do niej dobrą inną odmianę w sąsiedztwie. Aby uzyskać większe zbiory należy posadzić w pobliżu kilka innych odmian celem zapylenia krzyżowego. Najlepsze zapylacze dla 'Leningradskij Velikan' to odmiany: 'Morena', 'Nimfa', oraz 'Honeybee'. Ja takich nie mam ale muszę troszkę bardziej się tym zainteresować bo smak owoców tej odmiany jest super.

Super, to szukam tej odmiany.Duza rosnie?Bo mam miejsca tak na 2 metry.

Mam 3 borowki i szukam czegos zamiennego dla porzeczek na nowym warzywniaku.Bede miec jedna, inaczej prowadzona, bo u mnie tylko ja jem porzeczki.

Czy w Polsce placi sie za szczepienia przeciwko koronie?
KasiaBawaria 15:24, 07 cze 2021

Gocha napisał(a)
Jeżeli chodzi o borówkę amerykańską to ja przez kilka lat miałam ją bo posadziłam ale o nią zbytnio nie dbałam i niestety nie odwdzięczała się plonem. Wczesną wiosną przeczytałam u kogoś wpis Hani hankaandrus_44 i spróbowałam zastosować jej rady. Poobcinałam takie brzydkie uschnięte gałązki, dałam pod kazdy krzaczek polifoskę, rozrzuciłam wkoło krzaka torf kwaśny i na to nową korę.I nie poznałam swoich borówek. Zaczęły wypuszczać nowe pędy jak głupie, co mnie bardzo cieszyło. W tym roku juz na tych nowych pędach są kwiaty. Kwitną bardzo obficie i teraz tylko trzeba pilnować żeby miały sporo wody. W tym roku nie podsypałam nawozem wiosna bo jakoś się nie złożyło. Ale nadal ładnie wypuszczają nowe pędy. Liście są duże , bardzo zielone i bardzo długo na krzakach. Wcześniej szybko po owocowaniu mi już zaczęły się przebarwiać i opadać. Chyba trzeba się po prostu polubić z borówkami i troszkę im czasu poświęcić na wiosnę- i naprawdę warto. To mówiłam ja - leń ogrodowy. Buziaki

Wlasnie to wazne, by co roku wycinac przy ziemi stare galazki z popekana kora.Maja zostac tylko te zielone. U siebie mam 3 borowki i nie narzekam na plony.
popcorn 15:26, 07 cze 2021

Szczepienia sa bezpłatne. Pewnie nie będą za jakiś czas, ale póki co wszyscy się szczepią nie płacąc za to (dodatkowo), bo w podatkach płacimy wszyscy.

Gosia dzięki za info i zdjęcia, wow jakie borówy! Też takie chcę Nie dałam polifoski, ale jeszcze dam, może jeszcze nie jest zbyt późno... to jest fakt, nigdy nie nawoziłam borówek, a przecież nawet mam specjalny nawóz dla rododendronów... czekam na deszcz i sypię a może w międzyczasie konewką zapodam im płynny nawóz
Gocha 15:42, 07 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)

Super, to szukam tej odmiany.Duza rosnie?Bo mam miejsca tak na 2 metry.

Mam 3 borowki i szukam czegos zamiennego dla porzeczek na nowym warzywniaku.Bede miec jedna, inaczej prowadzona, bo u mnie tylko ja jem porzeczki.

Czy w Polsce placi sie za szczepienia przeciwko koronie?

Kasiu jeżeli chodzi o tę jagodę kamczacką to akurat krzaki tej odmiany sa u mnie najmniejsze ale dlaczego to nie wiem , może źle o nią dbam a może to taka odmiana.
Odpowiem tez o szczepieniach- nie płacimy bezpośrednio za nie. Ale przeciez wiadomo że to i tak z naszych pieniędzy.
Johanka77 16:08, 07 cze 2021

tulucy napisał(a)
Ja moich młodych wieczorem zapiszę. Bo podobno niektóre kraje będą wpuszczały tylko zaszczepione dzieci. Nie wiem dokładnie o co chodzi. Ale że mają z dziadkami jechać do Francji, to dla świętego spokoju. Skoro można już 12 latki, to zapisujemy.

Edit. Uzupełnienie. Dodzwoniłam się na infolinię, dzieci mają termin na środę, w punkcie u nas w gminie.

Ja tez dostałam od razu na czwartek u mnie.
Szybciocha
KasiaBawaria 16:09, 07 cze 2021

Ah to zle przeczytalam.Jakos tak z waszych tekstow wywnioskowalam, ze to dodadtkowy wydatek.

Tak szukam tej odmiany jagody kamczackiej i u mnie ciezko ja dostac niestety.Sa jeszcze jakies inne rownie smaczne?
popcorn 20:42, 07 cze 2021

popcorn 20:44, 07 cze 2021