Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:48, 21 mar 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Aśka u mnie śnieg z deszczem i zimno jak cholera.

Kawka też wypita, zaraz obiadek i druga kawka
Miłej niedzieli.

No żaby z nieba…
Kawa dziś potrzebna jak nic! I kolor! Duuuużo koloru!

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:46, 21 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)

i moje niewiniątko
całą noc szalała

Cudna jest i kochana to można jej wiele wybaczyć.
Czy te czy mogą kłamać...?
ogród szary, jak i aura

Ogród wnet się zazieleni. Za chwilę prawdziwa wiosna Irenko
Podziwiam idealny porządeczek.
Miłego wypoczynku
Zieleń, drewno i antracyt 14:44, 21 mar 2021

Do góry
Ja mam moją łączkę w miejscu, które może zostać dłużej nie koszone, bo go z tarasu nie widać i nie straszy.
Resztę krokusów mam głównie pod drzewkami owocowymi. Też jeszcze czekają w pąkach(albo nawet nie).

W przerwach miedzy opadami deszczu i śniegu zrobiłam szybki obchód i prócz krokusów tylko przebiśniegi wyglądają naprawdę wiosennie.

Wystawiłam suchulce ze szklarni na tarasik pod sauną, muszę im jeszcze tylko "doniczki" umyć

Ale to już chyba jutro, bo znowu zaczęło lać...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:43, 21 mar 2021

Do góry
effka napisał(a)
Johanka, moje dzisiejsze ogrodowe plany również poszły w odstawkę, wybiegałam tylko po dereniowe gałązki do wianka na drzwi i szybko schowałam się w domu. Okropna pogoda! A carexowiski na pewno niedługo będzie się zielenić Udanej niedzieli

Również życzę i kolejną nadzieję wrzucam

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:41, 21 mar 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

U nas dokładnie to samo, już sypie i do tego zawieje śnieżne... paskudnie.
Pocieszające jest to, że od poniedziałku/wtorku idzie poprawa i wreszcie będzie cieplej i bez ujemnej w nocy, no bo ileż można..!

Jakie tulipsy masz posadzone w carexach ?

Jak okazuje się, pada. tylko miarowy deszczyk… to i fajnie.

Mam tam emperory. Całe pole…. jeszcze miesiąc i będzie tak

Ogród z uśmiechem 14:28, 21 mar 2021

Do góry
Pierwsze kolory w ogrodzie:

Kilka dni temu, zanim znowu przyszła zima, zaczęłam ścinać miscanty, takich "górek" mam 5. A to dopiero początek i one są jeszcze młode

Mazurskie pagórki,konie i wieczne początki ogrodu ;) 14:24, 21 mar 2021

Do góry
wiecej zdjec,a przede wszystkim filmow mozna znalezc na moim profilu fb https://www.facebook.com/maciej.katanowski/

niezmordowana lady of shalott

kiedy sasiedzi jesienia maja wykopki ziemniakow, ja wykopuje dalie, gdyby byly jadalne, wyzywiłbym z nich duuuza rodzine lol
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:07, 21 mar 2021

Do góry
Jak zobaczyłam to ostatnie zdjęcie, to sobie pomyślałam, że może dołożyć tu jeszcze kule cisowe dla takiego efektu? Tylko, czy cisy dadzą w ogóle radę w słońcu? Kojarzą mi się z roślinami do cienia
Do tego wiosną mnóstwo tulipanów wokół cisów, chyba białych (dla kolorystycznego uspokojenia całości), np. Exotic Emperor, albo Sapporo? Byłoby to coś takiego jak tutaj , a potem między kulkami cisów kilka krzaków białej róży, dla efektu jak tutaj ? Całość obsadzona zieloną hakone.

Dajcie znać co o tym myślicie, bo mam już mętlik w głowie...

Sezon 2017 u Hanusi 14:07, 21 mar 2021

Do góry
Tak myśle,że już w tym tygodniu wypad do ogrodu na dłużej uda się. Jutro może jeszcze nie, ale wtorek, środa to chyba będzie bez opadów, wtedy śmignę ślimakowym krokiem.

Dziękuję za pochwały, nie odstajemy od ogółu, wyglądamy wiosny i ją przywołujemy na swój sposób.
Słonecznego, plusowego w ogrodzie życzę wszystkim.

Mazurskie pagórki,konie i wieczne początki ogrodu ;) 14:06, 21 mar 2021

Do góry
Ochh! Dziekuje bardzo!!
czy angielski? no moze troche. Mysle, ze to taki ogrod eklektyczny, miejscami inspirowany naturalizmem, miejscami silnie skupiony na oddziaływaniu kolorem w duzej dawce, moze okreslibym taki nurt edenskim?(lol), to co dla mnie wazne i mysle, ze sprzeciwiajace sie typowym rabatom angielskim to łamanie piętrowosci planow, gdzie zlotą reguła jest niski pierwszy plan, sredni srodek i wyzszy tył rabaty.Ja nie tylko tego nie przestrzegam, wrecz znalazłem w tym swoj styl i bardzo mi sie to podoba, dodaje tym glębi i przede wszystkim dynamiki.Takie rabaty sa lepsze do ogladania na zywo niz fotografowania, jednak staram sie zachowac umiar i na froncie wysokie rosliny sa albo azurowe, jak np trzęslice, albo wąskie, albo jak ostrózki po kwitnieniu scinane nisko.Rabaty sa doosc mlode, ich okazalosc to glwnie zasluga ogromnej pracy nad ziemią

a tu przyklad, ze klasyczne podejscie tez lubie

na pierwszym planie bardzo jeszcze niedoceniona w pl trzeslica(ta znaleziona na łace)

tu kolejne znalezisko z łaki, smiałek darniowy, trzeba go czesto dzielic, zeby byl okazaly

trzeslice i smiałki bardzo skutecznie odbadziewiają zbyt duze zageszczenie,,,jarmarku

bardzo lubie smagliczki
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:55, 21 mar 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Basia u mnie Hakone Bezi Kaze rośnie na patelni w pełnym słońcu.
Polecam!
Wiolka5_7 napisał(a)
Zielona hakone na patelni poradzi sobie doskonale
UlaB napisał(a)
Podpisuje sie - zielone hakonki super rosna w sloncu. I Albostriata tez. Grunt to odpowiednio przygotowany grunt

Dziewczyny, dziękuję, coraz bardziej przekonuję się do tych hakone zielonych, faktycznie jest bardzo dużo takich nasadzeń "w internecie", więc wydają się być sprawdzone. Jeszcze jak mówicie, że zielona w słońcu da radę, to już w ogóle super

Na jedną rzecz zwróciła uwagę Iwonka:

Iwonka napisał(a)
Na twoim miejscu miałabym dylemat zimowo-wiosenny. Twój klon jest przy tarasie, miejsce na widoku. Lriope czy carexy ładnie wyglądają o tej porze, hakone nieco gorzej, ponieważ zasycha.

No właśnie, u mnie to widok z salonu, w ogóle całego domu (z kuchni, jadalni), wszystkie okna wychodzą na ogród, widać od razu klona. Nie przejmować się tymi zaschniętmi na wiosnę hakonkami? Może posadzę jakieś cebulowe, krokusy, tulipany? Czy coś jeszcze?

Poniżej zdjęcia klona w kwietniu i w maju (zeszły rok), wraz z białą linią nowo projektowanej rabaty.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:31, 21 mar 2021

Do góry
TAR napisał(a)
tak jak hakone bardzo mi wizualnie graja z klonem to dodawanie do tego róz troche mi zgrzyta. moze zamiast róż azalie japonskie biale?

Może trochę na siłę szukam miejsc, gdzie mogę dać róże, ale akurat tu mam dość słoneczne miejsce, rabata wzniesiona lekko na skarpie, stąd taki pomysł.

Widziałam m.in. u Zany (W ogrodzie z rzeźbą) róże z hakone. Może więc ja u siebie je trochę odsunę, żeby jednak nie wplątywały się w róże. A tu jakaś przykładowa inna kompozycja z różą+hakone.

Zana napisał(a)
Ale kwitnie Pashmina, mój jeden krzaczek, ledwo ją widać z objęć hakone, która w tym roku oszalała

Zana napisał(a)
Heidi z czwartku Bożego Ciała, teraz już łysa:

Cztery łapki - zwierzęta domowe 13:30, 21 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Judith, fajny ten Twój szkodnik

Ja mam trzy (niedługo będą cztery )

Futrzaste na trawie (sorki za jakość, zdjęcie robione przez nieumyte okno i tabletem )

Jak ktoś może sobie powiększyć, to w lewym górnym rogu, pod brzozami, są dwa żurawie

Ale Zeus ma fajne futro taki niedźwiedź się zrobił dwa żurawie, razem cztery łapki, fajne macie, że tak przez płot Wam żurawie zaglądają
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:22, 21 mar 2021

Do góry
effka napisał(a)

Tak tak, derenie lubią cięcie. Ja tnę moje derenie Elegantissima o połowę a co drugi rok nisko.
Ivory Halo cięłam bym na kształt kuli, skracając o połowę gałązkia jak już będzie starszy i gałęzie będą grube i pozbawione koloru, wtedy bym je nisko przycięła.

OMG...no to zaraz poczytam
Przerwa na kawę... 13:12, 21 mar 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Porównanie sadzonek. Dwie pierwsze w czerwonych doniczkach to Zymon HGC Red i orientalny Lily, oba po 38 zł - LM i zakup internet.

Więcej ciemierników przez net nie kupię. Chyba, że od Zymona. Innym producentom mówię nie. Drugi raz się nacięłam. Zostają zakupy lokalne.

Johanka77 napisał(a)

Ciemierniki to jaz decydowanie w LM lubię kupować. Tam są zawsze dorodne i… w czerwonych doniczkach Poznałam

OMG, ale wypasiona sadzonka numer 1 Jutro jadę do LM. Takie właśnie sadzonki lubię! Nawet wolę zapłacić trochę więcej, ale mieć dorodną!
Rozumiem, że czerwone doniczki to znak rozpoznawalny Zymona ?

Ogród z rzeźbą 12:55, 21 mar 2021

Do góry
Zana napisał(a)
Dla Mirelki Miluni, carex gold fountain - u mnie to już są spore kępy, świetnie rozjaśniają i kontrastują z ciemną zielenią

MiluniaB napisał(a)

Anula dziękuję Jestem na nie zdecydowana. Józia też wkleiła mi ich cudne zdjęcia. W zasadzie nie potrzebowałam dużo czasu do zastanowienia, bo od razu wiem co mi się podoba. U mnie wśród rh, bukszpanów i cisów będą wyglądały super
Dopytam jeszcze ile Twoje kępy liczą wiosen?
Kupowałaś je stacjonarnie czy wysyłkowo?

Cudne te carexy gold fountain! Zjawiskowo wyglądają w cieniu! Czy potrzebują bardzo wilgotnego podłoża? Czy suchy cień będzie dla nich dobry?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:51, 21 mar 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Ewa, to derenie się przycina? Ja mam młody krzaczek,w zeszłym roku posadziłam a...to już powinnam przycinać? Mam tego ivory halo

Tak tak, derenie lubią cięcie. Ja tnę moje derenie Elegantissima o połowę a co drugi rok nisko.
Ivory Halo cięłam bym na kształt kuli, skracając o połowę gałązkia jak już będzie starszy i gałęzie będą grube i pozbawione koloru, wtedy bym je nisko przycięła.

Zacisze Alicji 12:44, 21 mar 2021

Do góry
Bratki posadzone. Jutro pewno trafią na zewnątrz.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:32, 21 mar 2021

Do góry
Popełniłam dzisiaj wianek z resztek dereni po cięciu i kwiatków Kolorowy, dziecięcy, mocno wiosenny

Słoneczny Ogród 12:27, 21 mar 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Pierwszy dzień astronomicznej wiosny w Słonecznym☺️

Darcia! Ileż u ciebie dobra wszelakiego, piękne pierwiosnki, piękne żagwiny, sterta obornika. Pełnia szczęścia.
Jeszcze tylko dobrej pogody i wspaniałych upraw z okazji pierwszego dnia wiosny ci życzę!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies